загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Копійки стануть раритетом: чому НБУ хоче позбутися дрібних грошей і як розраховуватимемося

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Монети по 1, 2, 5 і 25 копійок хочуть вивести з обігу.

16 листопада Національний банк України вперше публічно заявив про те, що незабаром "біла дрібниця" – 1, 2 і 5 копійок – перестане відігравати роль платіжного засобу і поступово виводитиметься з обороту. Така ж доля чекає і на "жовту" монету в 25 копійок. Ці зміни в номінальному ряду в Нацбанку називають "оптимізацією обороту дрібних монет".

Про одномоментне вилучення з обігу 1, 2, 3 і 25 копійок не йдеться, запевняють у Нацбанку. Директор Департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко заявив, що нові монети цих достоїнств просто перестануть карбувати, а ті, що були випущені раніше, продовжать ходіння доти, доки не зникнуть самі собою.

За даними Нацбанку, сьогодні в обігу перебуває 2,4 млрд штук однокопієчної монет, 1,4 млрд "двійок", 1,9 млрд п'ятикопійчаних монет і 1,7 млрд – 25-копійчаних. На скільки розтягнеться період "повільного виведення з обороту" такої кількості дрібниці, Віктор Зайвенко не зміг сказати. Але повідомив такі цифри: "Хоча розрахунковий термін служби однієї монети становить 25 років, щороку до нас повертаються всього 4% монет з обігу. Решта губляться або використовуються не за цільовим призначенням".

Карбувати дрібні гроші – дороге задоволення

На користь планованої "грошової реформи" Нацбанк наводить кілька аргументів. По-перше, монети дрібних номіналів "майже припинили відігравати істотну роль в розрахунках населення за товари та послуги". І сперечатися з цим важко. Навіть в продуктових магазинах продавці вже давно "прощають" покупцям від 1 до 5 копійок. Або "забувають" давати здачу "білими грошима", аргументуючи це тим, що у них в касах дрібних монеток немає.

Другий аргумент Нацбанку – що вартість карбування 1, 2 і 5 копійок набагато вище їх номіналу. Наскільки вище – не зізнаються. За словами Віктора Зайвенка, ці відомості "не підлягають розголошенню, це державна таємниця". Він тільки уточнив, що собівартість карбування і транспортування кожної дрібної монети "в кілька разів вище номіналу" і що "якщо перестати карбувати і розвозити ці монети, можна економити близько 90 млн грн на рік".

Щоб не допустити підвищення цін у роздрібній мережі в зв'язку з поступовим виходом з обороту "білої дрібниці", Нацбанк пропонує впровадити в Україні досвід інших країн, таких як Австралія, Данія, Ізраїль, Нідерланди та інших. У цих країнах, які свого часу також відмовилися від дрібних монет, існує традиція "округлення чека".

Що таке круглий чек?

"Більшість країн, які вилучають з обігу/припиняють карбування монет дрібних номіналів, округлюють не ціни, а загальні суми розрахунків готівкою. При здійсненні безготівкових розрахунків округлення не відбувається", – говорять в НБУ.

Як діє механізм округлення, Нацбанк описує наступним чином:

"Наприклад, якщо купувати тільки одиницю товару, припустимо ¼ частину хліба вартістю 3,14 грн, то чек буде заокруглений до 3,10 грн в сторону покупця. Аналогічно пляшка мінеральної води вартістю 8,14 грн буде округлена до 8,10 грн в сторону покупця, 1 літр молока вартістю 17,69 грн – до 17,70 грн в сторону продавця, ½ батона вартістю 4,36 грн – до 4,40 грн в сторону продавця".

Але якщо ці ж товари купуються разом, округлятиметься не вартість кожного товару, а вартість всього чека. Наприклад, перераховані вище товари в сумі коштують 33 грн 33 коп. Значить, при розрахунку в касі покупцеві видадуть чек на 33 грн 30 коп. Покупець в результаті заощадить 3 копійки.

Тобто як вчили в школі: ціни, що закінчуються на 1-4 копійки, округлюються до десятка в сторону зменшення, а що закінчуються на 5-9 копійок – в бік збільшення.

Замість двох копійок – 2 "залізні" гривні?

Подальша доля копійок буде визначена рішенням правління НБУ. Уже зараз підготовлений текст постанови Нацбанку "Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів". Але перш ніж правління винесе остаточний вердикт, проект постанови пройде етап громадських слухань – як кожен документ, який передбачає важливі для суспільства зміни.

Пропозиції та зауваження кожен громадянин України може відправити до 18 грудня 2017 року на поштову або електронну адресу Нацбанку. Поштова адреса: 04070, м. Київ, Контрактова площа, 2-А. Електронна адреса: 11emis @ u0h0.

Чи згодні будуть жителі України відмовитися від "дрібниці"? До яких цифр округляти чеки: до 10 копійок, 50, 1 гривні?

"Національний банк України разом з Університетом банківської справи провів соцдослідження. Результати свідчать, що серед респондентів більшість респондентів схиляються до округлення чеків до 25 копійок. В той же час, за різними віковими групами результати не однакові. Серед людей 18-30 років 46% вважають, що округлення потрібно робити до 50 копійок. Люди старше 60 років вважають прийнятнішим варіант округлення до 25 копійок. Водночас ми проводили опитування і серед представників торгівлі. і вони в більшості своїй підтримують округлення сум в чеках до 10 копійок. Спираючись на рівень підтримки населення, операторів торгових мереж, простоту округлення і несуттєві втрати населення, Нацбанк у своєму рішенні запропонувала правлінню зробити округлення сум в чеках до 10 копійок", – повідомив Віктор Зайвенко.

Округлятимуться до 10 копійок також виплати пенсій та допомог. Невиплачені кілька копійок залишатимуться на рахунку особи, яка отримує ці виплати, і виплачуватиметься після того, як "залишок" перевищить 10 копійок.

Виникає питання – чи не спричинять подібні зміни підвищення цін в магазинах, яким простіше буде округлити цінники, ніж округляти чеки? У Нацбанку кажуть, що існуюча конкуренція не дозволить торговельним мережам роздувати ціни серйозно. Стосовно ж ринків, то там в розрахунках копійки не фігурують давно.

Віктор Зайвенко також повідомив, що в Нацбанку розглядають можливість введення в майбутньому нових грошових одиниць. Наприклад, таких, як 2 і 5 металеві гривні. Сьогодні такі монети існують, але лише як колекційні. У майбутньому, можливо, будуть випущені ужиткові монети таких номіналів.

 

Цифра:

Станом на 1 листопада 2017 року в обороті знаходиться 12,9 млрд шт. металевих монет. На кожного жителя України припадає приблизно 293 штуки, або 700 грамів розмінних монет

Нумізматична цінність

Монети, які виводяться з обороту, автоматично потрапляють до сфери інтересу нумізматів. Точніше, інтерес збирачів монет до таких "зникаючих екземплярів" різко підвищується.

Але, по правді кажучи, українські нумізмати вже давно, задовго до оголошення Нацбанку про "оптимізацію" дрібниці, помітили, що ці монети потихеньку зникають з обігу. Уже кілька років більшість магазинів, особливо в великих містах, щедро дозволяли покупцям не доплачувати пару копійок. Або недодавали здачі "білої дрібницею".

Водночас вже більше року монети по 1 і 2 копійки активно продаються на нумізматичних аукціонах. Причому як поштучно, так і банківськими ролами. І ціна на ці монети у нумізматів набагато перевищує їх номінальну вартість.

Так, 1-копійчану монету можна купити "всього" за 1 гривню. Це мінімальна ціна. Банківський рол, наприклад, 2-копійчаних монет (50 штук) можна придбати за 25 грн.

Київський нумізмат Борис К. розповідає:

Монет по 1 і 2 копійки вже давно, можна сказати, немає в обороті. Їх і не карбують масово з 2012 року. У 2013-2016 роках 1 і 2 копійки випускалися тільки в складі подарункового річного комплекту українських монет, який продається в блістері. Тому ціна на нумізматичних сайтах обміну, наприклад ucoin.net, на 1 копійку 2013 року – 44 грн, 2015 року – 82 грн. 5 копійок останній раз були масово випущені 2015 року.

Я ще пару років тому зібрав десь 5 кг дрібниці по 1, 2 т 5 копійок. У мене є 10-15 штук кожного року. Цю нашу дрібницю із задоволенням беруть на обмін нумізмати інших країн, я з ними обмінююся.

Чи зростуть в ціні серед нумізматів наші копійки – не впевнений. Ті, які і зараз вважаються рідкісними – 2000, 2001, 2003 років – напевно, так. Вони і зараз ростуть в ціні приблизно на 20-30% на рік. Решта – не думаю, що подорожчають. Вони випускалися величезними тиражами, по 200 млн штук на рік і більше.

Куди зникає дрібниця

Чому в обороті залишається всього 4% випущеної в обіг дрібниці? У Нацбанку скаржаться, що дрібні розмінні монети переважно використовуються не за цільовим призначенням.

"Нецільовим використанням", в принципі, вважається навіть збирання монет в скарбничках. Але це не головна стаття зникнення монет. Творчі люди роблять з дрібниці декоративні "грошові дерева", картини, іншу сувенірну продукцію. Копійки часто використовуються і в оформленні інтер'єрів. Наприклад, при оформленні підлог.

Як розповідають в Нацбанку, останнім часом українська дрібниця величезними партіями вивозиться за кордон. З якою метою – чиновникам поки що не відомо. За словами директора Департаменту грошового обігу НБУ Віктора Зайвенка, буквально днями в одній із західних областей України затримали мікроавтобус з польськими номерами, який намагався вивезти за кордон більше 600 кг (!) українських розмінних монет.

Олександра Романюк

 

Джерело:
До списку новин