загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

eHealth: що дасть українцям електронна система охорони здоров’я?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Загублені картки, непорозуміння із реєстратурою та черги під кабінетами лікарів можуть стати минулим із введенням електронної системи еHealth. Що це таке, і як вона працюватиме?

ЩО ЦЕ? eHealth – це електронна система реєстрації та ведення відносин лікаря та пацієнта. Простою мовою, це програмне забезпечення, що об’єднує в єдину систему всі лікувальні заклади в країні, а заодно лікарів та пацієнтів. Планується, що саме завдяки цій системі Національна служба здоров’я спрямовуватиме необхідний обсяг фінансування лікарям та медичним закладам і контролюватиме, наскільки ефективно ці кошти витрачаються.

До речі, як зазначають в Міністерстві охорони здоров’я, система створюється коштом міжнародних донорів — Світового банку, урядів США та Канади, Глобального фонду та інших.

БЛАГОРОДНА МЕТА. Згідно із задумом розробників, еHealth забезпечить електронізацію системи охорони здоров’я, сприятиме захисту прав лікарів та пацієнтів та об’єднає медичні електронні системи. Це означає, що:

– по-перше, паперової роботи та звітності поменшає – її замінять електронні реєстри;

– по-друге, кожний крок лікування (виписаний рецепт, призначені аналізи та їхні результати) буде зафіксований в системі і зможе бути використаний, наприклад, у випадку підозри на лікарську помилку;

– по-третє, усі медичні дані щодо захворюваності, віку, статі пацієнтів, виписаних ліків, сезонних та регіональних особливостей здоров’я будуть акумульовані в єдиній системі.

ПОСТУПОВО. Упроваджуватись eHealth буде протягом кількох років. Спочатку на етапі первинної медичної допомоги. До речі, цей процес уже розпочався із початком підписання декларацій про вибір пацієнтом сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Тобто дані пацієнтів, які таку декларацію підписали, уже внесені до електронної системи.

ПЛЮСИ. Найголовніший плюс eHealth (окрім появи в країні глобальної статистики громадського здоров’я) – це мінімізація можливості зловживань. Підробити картку або не внести до неї якісь дані буде вже неможливо, адже кожен пацієнт матиме до неї доступ в онлайн-режимі. Другий суттєвий плюс – це цілодобовий доступ до даних пацієнта у будь-якому медичному закладі країни. Це зекономить час на пересилку медичних даних, якщо людина потребує лікарської допомоги в іншому місті.

РИЗИКИ. Перш за все головне питання до впроваджуваної системи – надійність захисту даних. І хоча інформація в картці на полиці реєстратури – це теж не гарант збереження особистих даних, електронні реєстри мають ризики трохи іншого порядку, адже тут будуть дані всіх українців.

МОЗ обіцяє, що буде забезпечений досить надійний захист цієї інформації. Експерти ж критикують систему за «технологічність», адже потрібно буде обладнати усі медзаклади комп’ютерами з доступом в інтернет та встановити на них програмне забезпечення, яке ще потрібно буде обслуговувати. Відповідно, лікарі матимуть навчитися вносити дані до системи та знаходити їх там. Скептики впевнені, що більшість лікарень будуть дублювати електронну та паперову звітність, тож роботи лікарям тільки додається, а через погане обслуговування чи «вік», комп’ютери будуть давати збої і доступ до даних час від часу буде обмежений або закритий.

 

Джерело:
До списку новин