загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Державні вихідні: скільки часу відпочивають європейці у своїх країнах

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Вихідні – вони бувають різні. Звичайні і додаткові. І коли субота з неділею – це просто прекрасно. То вихідний серед тижня – ті 24 години, заради яких просто хочеться жити.

Як там справи у європейців із додатковими вихідними. Тим більше, що Україна якраз перебуває в пошуку своїх державних свят?

Німеччина

З державними вихідними у Німеччині є певна особливість – кожна федеральна земля (грубо кажучи, область, – Ред.) сама визначає, коли і що їй святкувати. Винятком є День національної єдності (3 жовтня) – він загальнонаціональний. А далі – робіть, що хочете.

Також в Німеччині є вісім вихідних свят, які відзначають в усіх 16 федеральних землях: Новий рік (1 січня), Страсна п’ятниця (14 квітня), Великодній понеділок (17 квітня), День праці (1 травня), Вознесіння Христове (25 травня), День Святого Духа (5 червня), Різдво (25 грудня), Другий день Різдва (26 грудня).

Цього року була одна родзинка – до 500-ліття Реформації кожна з 16 земель мала ще один вихідний 31 жовтня. Хоч зазвичай це день відзначають у східних регіонах, де переважають протестанти.

Якщо хочеться більше відпочивати – треба знати, на яких землях жити. У Баварії, наприклад, дають вихідні на Свято Трьох Королів (6 січня) і День всіх святих (1 листопада). А в Брандебурзі – на День Святої Трійці (4 червня) тощо. Загалом – 11 земель мають власний додатковий відпочинок.

Крім того, в Німеччині немає практики переносу вихідних. Якщо свято випадає в суботу чи неділю – відзначають в суботу або неділю. Але є певні хитрощі: якщо державний вихідний у четвер, то багато працівників беруть у п’ятницю відгул. Це називається Brückentag («місток», – Ред.)

Державні вихідні роботодавець завжди оплачує. Окрім певних нюансів: якщо працівник з невідомих причин не з’явився на роботу до або після вихідного – доплати не буде. І ще: додатковий відпочинок не нараховують до періоду відпустки.

Польща

Свята у Польщі за останні 25 років досить сильно змінилися. І частину ввели вже після 1990 року. Показова історія сталася з Днем перемоги – востаннє його святкували у 2014 році. Згодом – скасували.

З 1 травням так не вийшло. Його перейменували з «Дня всесвітньої солідарності трудящих» на «Свято праці». І додали ще День конституції (3 травня). А проміжне 2 травня зазвичай переносять. Схожа ситуація з «відробленими» днями відбувається і перед Новим роком.

Загалом, за рік польські працівники мають право на 13 вихідних, два з яких завжди припадають на неділю – Пасха (16 квітня) та Зелена Неділя (4 червня).

Решту державних вихідних у Польщі святкують ось так: Новий рік (1 січня), Свято Трьох Королів (6 січня), Великодній понеділок (17 квітня), День праці (1 травня), День конституції (3 травня), Свято Тіла і Крові Христових (15 червня), Вознесіння Пресвятої Діви Марії/День польської армії (15 серпня), День всіх святих (1 листопада), День незалежності (11 листопада), Різдво (25 грудня), Другий день Різдва (26 грудня).

За законом, в цей час зазвичай не працюють різноманітні заклади або ж працівники мають скорочений день. Але їм все одно оплачують за такий відпочинок.

Щодо переносів: якщо свято випадає на неділю – нічого не переносять. Втім, якщо це буде субота – вихідний обов’язково перенесуть.

Словаччина

Працівники Словаччини, можливо, найщасливіші у світі. Адже мають цілих 15 вихідних – і це один з найбільших результатів у Європі.

Крім того, особливого розподілу між державними і церковними святами тут немає. Тому працівників зазвичай не обмежують у вихідних, як це буває в Україні – коли де-факто відпочинок на роботі буває або в державні або у релігійні свята.

Тож у Словаччині вихідні дні є такими: День республіки (1 січня), Богоявлення (6 січня), Страсна п’ятниця (14 квітня), Великодній понеділок (17 квітня), День Святих Кирила та Мефодія (5 липня), День словацького національного повстання (29 серпня), День конституції (1 вересня), День Богоматері семи скорбот (15 вересня), День Всіх Святих (1 листопада), День боротьби за свободу і демократію (17 листопада), Щедрий Вечір (24 грудня), Різдво (25 грудня), Другий день Різдва (26 грудня).

Крім того в країні досі відзначають дні, пов’язані з комуністичним минулим: День праці (1 травня), День звільнення від фашизму (8 травня). Особливо помпезно їх не святкують – для більшості словаків ці дати є просто вихідними днями.

Попри те, що в країні є так багато вихідних днів, – їх не переносять. Буде воно в суботу – в понеділок його не святкують. Проте словаки спокійно можуть взяти собі відпустку чи відгул поміж вихідними днями. Таке, в принципі, практикують і в інших країнах, про які ми писали.

Нідерланди

Робітникам в Нідерландах гарантують порівняно мало державних вихідних – 7. Ще й свята зазвичай не переносять.

Додатково відпочити у Голландії можна на Новий рік(1 січня), Великодній понеділок (17 квітня), День короля (27 квітня), Вознесіння Господнє (25 травня), День Святого Духа (5 червня), Різдво (25 грудня), Другий день Різдва (26 грудня).

Тут знову-таки є певні нюанси: раз в 5 років державним вихідним в країні є 5 травня – День визволення (наступного разу святкують у 2020 році, – Ред.) Хоч державні установи та школи зазвичай закривають у цей день.

Схожа ситуація є зі Страсною п’ятницею, під час якої немає вихідного. Але у цей день теж можуть бути закриті певні установи. Багато голландців також беруть відпустку на час щорічного зимово-весняного карнавалу на півдні країни. А різдвяні відпустки в кінці року – це вже традиція.

Спірною є ситуація навколо ісламського свята Ураза-байрам, який хотіли зробити національним святом. Проте наразі офіційного статусу воно немає. Втім, зазвичай мусульмани можуть вийти на вихідний у цей день.

Росія

Працівники в Росії мають вдосталь вихідних днів – 13 (разом з перенесеними, – Ред.) Крім того, тут використовують практику переносів вихідних. Також діє так зване правило «мостика» між вихідними (якщо свято у вівторок, то понеділок роблять вихідним, – Ред.)

Так, у 2017 році в Росії відзначали: новорічні канікули (1-6 та 8 січня), Різдво (7 січня), День захисника вітчизни (23 лютого), Міжнародний жіночий день (8 березня), Свято весни і труда (1 травня), День перемоги (9 травня), День Росії (12 червня), День народної єдності (4 листопада).

Також кожен із суб’єктів Російської Федерації відзначає свої власні традиційні свята, які є вихідними. До прикладу, в Інгушетії – Курбан-байрам, Ураза-байрам тощо.

Що хочуть зробити із вихідними в Україні?

Зараз в Україні маємо 11 державних вихідних днів. І вже цьогоріч відзначали: Новий рік (1 січня), Різдво (7 січня), Міжнародний жіночий день (8 березня), Пасху (16 квітня), День міжнародної солідарності трудящих (1 і 2 травня), День Перемоги (9 травня), День Святої Трійці (4 червня), День Конституції (28 червня), День Незалежності (24 серпня), День захисників України (14 жовтня).

Цього року, скоріш за все, українці матимуть 12 державних вихідних (без перенесених, – Ред.) Адже згідно з правками, які нардепи внесли у Трудовий кодекс України, в Україні тепер двічі святкуватимуть Різдво – 25 грудня та 7 січня. Також спікер парламенту Андрій Парубій зазначив, що цим рішення депутати скасували вихідний 2 травня та перейменували День міжнародної солідарності трудящих на День праці.

Наразі документ не набув чинності. Його ще має підписати Президент Петро Порошенко.

Крім того, зараз в Україні активно обговорюють проект закону голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича «Про державні та інші свята, пам’ятні дати і скорботні дні».

Найважливіше з того, що пропонує пан В’ятрович:

З 11 святкових днів залишається 9 (8 березня та 2 травня – не вихідні дні).
Вихідний з Дня перемоги (9 травня) перенести на 8 травня – День пам’яті та примирення.
День Державного Прапора відзначатимуть 4 вересня.
Міжнародний жіночий день 8 березня стане Днем боротьби за права жінок і перестане бути вихідним.
Якщо неробочі дні випадатимуть на вихідні – вони не переносяться (окрім традиційних свят, які є неробочими – Різдва, Великодня та Дня Святої Трійці, – Ред.)
У законопроекті врегулювали ще низку свят, виплат під час вихідних тощо. З цим можна ознайомитись безпосередньо у документі

Водночас наразі немає значного прогресу щодо документу. Його подали на затвердження Кабміну. Але не затвердили – свої зауваження подало Міністерство культури.

За словами пана В’ятровича, якщо Кабмін не схвалить документ, то його подаватимуть на розгляд парламенту як звичайний депутатський.

Тож наразі ситуація не міняється – як українці не працювали додатково 11 днів на рік – так і поки не працюватимуть. Зміни ще не затвердили.

В матеріалі використано дані Public Holidays Global. Усі свята подані за датами, коли їх відзначали у 2017 році.

Петро Синєокий

 

Джерело:
До списку новин