загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Захист від хакерів і шахраїв в Інтернеті: золоті правила

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Щороку 30 листопада, у світі відзначають Міжнародний день захисту інформації. Як захистити свою інформацію у світовій “павутині”?

Цим днем Асоціація комп’ютерного обладнання прагнула звернути увагу громадськості та виробників програм на проблеми безпеки та захисту комп’ютерної інформації.

Соціальні мережі

Із популяризацією соціальних мереж, люди “зливають” туди все більше особистої інформації, яка не доступна усім (в особистих переписках, закритих альбомах, закритих документах, тощо). Проте, якщо ваш аккаунт зламають, вся ця інформація буде доступна зловмиснику.

Аби уникнути цього, потрібно подбати про захист свого аккаунту. Одна з перших проблем зламу профілей у соцмережах – простий пароль. Якщо ви хочете убезпечити свій аккаунт, то не обирайте паролем значущі для вас слова або цифри (дні народження, пам’ятні дати, номер квартири, вік, імена знайомих, улюблені книги, фільми, історичні події, тощо). Якщо ви не можете придумати такий пароль, то можна використати генератор паролів і запам’ятати його.

Крім того, бажано змінювати пароль (не тільки від соцмереж) кілька разів на рік. Також бажано встановити контрольне питання, на яке тільки ви можете знати відповідь. Не потрібно обирати питання про ім’я домашнього улюбленця, або про дівоче прізвище матері, адже цю інформацію можуть дізнатися інші зацікавлені особи. Краще обирати особисту інформацію. Або ж можна підключити смс-підтвердження входу. Таким чином, навіть якщо комусь й вдасться зламати ваш пароль, то ви отримаєте смс-повідомлення з кодом для підтвердження входу. Тоді ви одразу зможете дізнатися, що хтось намагається увійти у ваш профіль та швидко змінити потрібні для операції дані.

Захист комп’ютера

Важливий також і захист комп’ютера від шкідливих програм та хакерів. Адже саме на комп’ютері більшість людей зберігає усю важливу для роботи інформацію.

Для того, аби захистити інформацію на своєму комп’ютері, вам знадобиться хороша антивірусна програма, яка виявлятиме шкідливе програмне забезпечення на комп’ютері. Зараз існує безліч хороших безкоштовних антивірусних програм, проте краще купити перевірений часом та репутацією антивірус, ніж потім втратити частину своїх даних, через неякісну програму.

Навіть, якщо антивірус й знаходить і знешкоджує віруси, які намагаються потрапити в комп’ютер напряму з сайтів, все одно хоча б раз на 2 тижні потрібно проводити повну діагностику комп’ютера. Адже шкідливе програмне забезпечення може потрапити на нього за допомогою самого користувача, який неуважно прочитав, що саме встановлює або завантажує.

Потрібно пам’ятати, що антивірус не панацея і не зможе захистити комп’ютер абсолютно від усього. Самому користувачу потрібно звертати увагу на речі, які потенційно можуть нашкодити ПК. Наприклад, не відкривати усе підряд в електронній пошті. Адже шахраї часто надсилають віруси одразу у листах.

Користувач може просто з цікавості спробувати дізнатися “а як же заробити $100 тис. за місяць” і потрапити на гачок злодіїв. Якщо ви відкрили невідомий лист і лінк у ньому веде на невідомий сайт, то краще його не відкривати, навіть якщо пропозиція або інформація дуже цікава. Шкідлива програма, яка може запуститися у такому випадку, вкраде ваші паролі або навіть заблокує дані на комп’ютері. У такому випадку злодії можуть навіть дізнатися ваші банківські дані та викрасти гроші, навіть при досить потужному захисті.

Безпека смартфонів

Особливо обережними потрібно бути зі смартфонами. Сьогодні вони використовуються для підтвердження банківських платежів, роботи у кабінеті банку, перевірки балансу тощо. Для злодіїв це ласий шматок, через який можна обікрасти недосвідченого користувача.

Один зі способів, яким користуються зловмисники – зараження смартфону вірусами. Якщо ваш смартфон заражений трояном, то ви не одразу це помітите і може бути вже пізно. Адже вірус може перехопити реквізити (за допомогою клавіатурного шпигуна, браузеру) та використати їх або віддалено зайти у ваш персональний банківський кабінет, використовуючи вашу систему.

Деякі трояни навіть знають схему роботи банка з клієнтом і можуть створювати спеціальні фішингові сторінки, які створюють шкідливий код прямо у браузері. Через це у вас можуть з’являтися додаткові вікна, які, наприклад, просять підтвердити номер телефону або встановити новий додаток для роботи з банком. Тому потрібно слідкувати за новинами банку, аби випадково не встановити програму або надати дані третім особам, які дозволять їм вкрасти у вас гроші.

Видурити у вас гроші шахраї можуть спробувати і за допомогоюфальшивих смс або дзвінків від банків, у яких попросять назвати або ввести реквізити вашої карти. Жоден працівник банку не буде питати вас повний номер карти, а тим більше дізнаватися PIN код або CVV код.

Обережним треба бути навіть на вулицях. Шахраї можуть вкрасти дані вашої карти за допомогою свого мобільного телефону. Для цього вони використовують програми, які дозволяють зчитати дані карти, перебуваючи на відстані кількох сантиметрів. Вони можуть піднести смартфон з включеною програмою до вашого гаманця і отримати всі дані, крім CVV коду. Однак цього їм буде достатньо, щоб здійснювати покупки в Інтернеті, на сайтах, які не вимагають введення згаданого коду. Тому потрібно бути уважним навіть ходячи по магазинах і не тримати гаманець з карткою або саму картку у всіх на очах.

 

Джерело:
До списку новин