загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

На Черкащині місцевий "Страдіварі" створює унікальні скрипки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У селі Хацьки на Черкащині з'явився свій... Страдіварі. Вийшовши на пенсію - Павло Брижатий взявся майструвати музичні інструменти. Профіль у пенсіонера вузький - робить лише скрипки. Але які... дивіться самі.

Мальовниче село Хацьки під Черкасами відоме своєю давньою історією, тут знайшли поселення людей доби "пізньої бронзи". Тепер має шанс знову прославитися…

Робота на городі вже закінчилася, і Павло Якович буквально оселився у своїй музичній майстерні. Від улюбленого хобі його не відтягнеш навіть за вуха. Майструвати скрипки він мріяв від самого дитинства, але не дозволяла робота. Останні десять років був сільським головою Хацьок, а на пенсії перепрофілювався в музичні майстри.

"Я вивчав це все діло, в інтернеті дивився, як роблять … ще ось розсвердлювати, точить, збирати. Треба токарний станок мені… треба…", - показує Павло Брижатний, майстер.

У цій кропіткій роботі Павло Якович майже не застосовує техніку, все робить руками. Сам вирізає, вигинає, зачищає і проклеює заготовки до майбутніх скрипок, сам фарбує і лакує. Хоча на скрипці грати не вміє, але, запевняє, ручна робота помітно відрізняється від фабричної. Як приклад показує гриф від заводського інструменту.

"Ви бачите, яка груба робота - топорна, груба робота і, відповідно, таке в неї буде звучання", - показує Павло Брижатний, майстер.

З рук майстра вже вийшло три скрипки, одну з них передав землячці у Британію, дві інші - у Черкаське музичне училище, де викладає його донька.

Євген найкращий студент-скрипаль у музичному училищі. Йому довірили випробувати скрипку Павла Яковича.

Від ніжного звучання у захваті не лише скрипаль, а й донька умільця. Наталя каже, у те що батько стане справжнім музичним майстром, ніколи не вірила. Хоч у Хацьках йому вже давно дали відповідне прізвисько.

Наталія Цимбал, донька майстра.

"Хацьківський Страдіварі - це так жартують, жартома кажуть. Можливо, я так надіюсь, що скоро вони будуть затребувані. "Перша скрипка" Черкаського філармонічного оркестру Генадій Капін сказав, що хоч зараз можна вже сідати.

Скрипка за скрипкою, Павло Якович відточує свій хист. Він мріє, що колись зробить, як і великий Страдіварі, інструмент, який прославить не тільки його, а й Україну на весь світ.

Відео можна переглянути тут:

Джерело:
До списку новин