загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Шкідливі речовини в квартирі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Зробили вдома ремонт і начебто всім задоволені, але відчуваєте – щось не так. То голова болить, то сонливість нападає, то в горлі дере. Нарешті ви розумієте: у квартирі з’явилися нові запахи. Можливо, це вони призводять до погіршення самопочуття? За оцінками експертів, забруднення повітря всередині житлових приміщень деколи перевищує забруднення зовні в 2-4 рази.

Виявляється 80% хімічних речовин з’являється в наших квартирах «завдяки» будівельно-оздоблювальним матеріалам! «Це один із найбільш потужних джерел забруднення житлових приміщень, – вважає Юрій Губернський, керівник лабораторії НДІ екології людини та гігієни навколишнього середовища ім. А. Н. Сисіна. – До того ж у сучасному будівництві в якості домішок до бетону, цегли або кераміки все частіше використовують відходи металургійної та хімічної промисловості. Це дає ряд переваг (здешевлення і прискорення будівництва, збільшення міцності матеріалів), але з іншого боку…»

Лінолеум

Найдешевше покриття підлоги. Поганий лінолеум забруднює повітря бензолом і етилбензолом, а вони здатні викликати ракові захворювання та хвороби крові. Виділяються і такі речовини, як ксилол і толуол, – у великих концентраціях вони також призводять до хвороб крові, легенів і шкіри, вражають слизові оболонки. Канцерогенний вінілхлорид впливає на нервову систему. Нарешті в умовах звичайної квартири полімери – а саме з них зроблений лінолеум – розпадаються на мономери, які дуже токсичні. Процес посилюється, коли лінолеум нагрівається (від батареї опалення, наприклад). Побічні ефекти – головний біль, алергія, порушення дихання.

Лаки, фарби, мастики, клей

Оскільки ті ж ксилол і толуол є вихідним матеріалом при виробництві лаків і фарб, то у відремонтованому приміщенні буде пахнути цією гидотою. А вона надзвичайно шкідлива у великих концентраціях.

Шпалери

Модні сьогодні вологостійкі (що миються) шпалери можуть бути вельми токсичними, якщо вони виділяють стірол – речовину, яка використовується для виробництва синтетичних полімерів. Його випари подразнюють очі та слизові оболонки носа і горла, а також викликають головний біль, нудоту, запаморочення і навіть втрату свідомості.

Меблі

Небезпеку становлять ті шафи і столи, що зроблені з деревостружкових плит (ДСП) без покриття і фанери. Ці матеріали виділяють формальдегід - один із найпоширеніших забруднювачів повітря у приміщеннях. Формальдегід – потенційний канцероген – може призвести до раку носа або горла. Крім того, він викликає головні болі, нудоту, алергію, подразнює верхні дихальні шляхи. Поліровані меблі теж небезпечні. Через кілька років покриття розтріскується, і формальдегід з ДСП починає проникати назовні.

Силікатна цегла, фосфогіпс

Ці будматеріали можуть стати джерелом радону – інертного радіоактивного газу, який при потраплянні в організм людини сприяє процесам, що призводить до раку легенів. Вдихувані альфа-частинки починають бомбардувати внутрішні тканини органів дихання, викликаючи в них мікроопіки. Вважається, що доза опромінення, яку людина отримує від радону, більше за ту, яку він отримує від будь-яких інших джерел радіації, разом узятих.

Як убезпечити себе

■ Купуйте товари для ремонту у великих спеціалізованих магазинах, а не на ринках. Попросіть продавця показати сертифікати якості.

■ Відмовтеся від лінолеуму на користь ламінату, а ще краще – паркету. Це той випадок, коли не варто економити, особливо якщо ви стелите підлоги в дитячій або спальні. Щодо шпалер, то віддайте перевагу паперовим.

■ При виборі фарб зупиніться на водоемульсійних, алкідних, латексних або поліефірних – вони швидко сохнуть, і шкідливих випарів буде менше. При фарбуванні намагайтеся наносити якомога менше шарів.

■ Житлові приміщення бажано провітрювати кожні 20 хвилин. Допомагає і регулярне вологе прибирання квартири.

■ Якщо запахів ремонту не вдається позбутися занадто довго, зверніться за екологічною експертизою. Екологи точно встановлять забруднюючу речовину і її джерело, а також дадуть вам рекомендації, що краще зробити в даній ситуації.

Джерело:
До списку новин