загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Україна не платитиме соціальні виплати мешканцям окупованого Донбасу, – Розенко

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Яким буде Держбюджет України на 2018 рік? Чому на органи влади та правоохоронців запланували значно більші видатки, аніж на вчителів, науковців та лікарів? Правда, що в наступному році суттєво скоротиться програма субсидій для населення? Як саме забезпечуються соціальні права переселенців з Донбасу? Чому одним пенсіонерам підвищили пенсії на тисячі гривень, а іншим накинули, в кращому випадку, лише сотню-дві? Про це та інше, в ексклюзивному інтерв’ю «Народній Правді», розповів Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

– Яким буде Держбюджет-2018?

– Він відповідатиме нинішній ситуації в країні. Бюджет буде реалістичним і соціально спрямованим. Серйозні кошти додаються на фінансування системи охорони здоров’я, на освіту та соціальний захист населення.

У 2018 році ми продовжуємо політику на серйозне зростання мінімальної заробітної плати. З 1 січня наступного року вона становитиме 3723 гривні, а це практично на 20% більше, аніж її рівень зараз. Це – ще один крок до підвищення якості життя працюючих людей.

Бюджет – фінансовий план на наступний рік. Але, це не є догма. Ми останні роки показали на конкретних прикладах, що, у разі, якщо, перш за все, економічна ситуація покращуватиметься, бюджет отримуватиме додатковий ресурс від зростання економіки, від пожвавлення економічної активності країни, то ми будемо готові оперативно вносити відповідні корективи у Держбюджет України, в першу чергу для того, щоб додатковий ресурс спрямовувати на підвищення соціальних стандартів, на подальше зростання заробітних плат і пенсій.

– Чому на органи влади і правоохоронні структури планується виділити значно більше, аніж на науку, освіту чи медицину? Невже такий Держбюджет можна вважати демократичним?

– Я не згоден, що суттєво зростають видатки на ці структури. Вони, безумовно, зростають, але, в першу чергу, це пов’язано в тому числі із зростанням мінімальної заробітної плати.

Я вже говорив, що в нас – зростання на 20% мінімальної заробітної плати, а отже, видатки на органи влади автоматично зростатимуть. Плюс до цього, в нас сьогодні триває реформа державного управління. У нас триває набір нових структур у кожне Міністерство для створення відповідних «офісів реформ». Тому, незначне збільшення видатків на центральні органи виконавчої влади безумовно буде.

Що ж стосується Національної поліції, то теж, в першу чергу, йдеться про збільшення видатків на оплату праці, що так само пов’язано із збільшенням мінімальної заробітної плати. Але ж ми тут мусимо говорити й про те, що і технічне забезпечення таких органів має зростати, такі реалії. Це стосується і Національної поліції, і ЗСУ.

Тож, я не бачу якогось дисбалансу в цьому напрямку.

До речі, на систему охорони здоров’я теж достатньо виділяється коштів. Зокрема, ми практично вдвічі, у порівнянні з нинішнім роком, збільшуємо фінансування програми «Доступні ліки». І ми будемо розширювати програму безкоштовних ліків для громадян.

– Ваші опоненти наголошують, що в Держбюджеті – 2018 уряд значно скоротить видатки на субсидії. Українці стали або заможнішими, або просто у держави немає де взяти кошти?

– Я не погоджуюсь з таким формулюванням.

Безумовно, ми говоримо про те, що у системі субсидій розрахунки змінюватимуться. І, подобається це нашим опонентам, чи не подобається, але рівень зростання і заробітних плат, і пенсій таки відбувається. І якщо розмір пенсії ще півроку тому був 1700 гривень, то зараз, після запровадження пенсійної реформи, ми очікуємо, що її рівень буде десь 2300 гривень. З огляду на це, в принципі, ми можемо говорити про зростання добробуту людей. Хто б і що нам не закидав.

Я вже говорив, що з 1 січня наступного року ми збільшуємо мінімальну заробітну плату. З 1 січня 2019 року ми ще збільшимо розмір мінімальної зарплати на 20%. При цьому, ціни на газ для населення і на послуги ЖКГ у цьому опалювальному сезоні не збільшились.

Тож, люди мають більше доходів. При цьому, по минулому сезону ми ж не перераховували субсидії, коли піднімали мінімальну заробітну плату.

Тому, це абсолютно нормальній процес, коли добробут людей потроху зростає і, відповідно, все більше і більше громадян можуть самостійно сплачувати за усі ці послуги.

Виходить так, що нас спочатку критикували за те, що, мовляв, надто багато людей отримують субсидії, мовляв, «дайте людям гроші, навіщо ви їм даєте субсидії»… А сьогодні, коли ми людям даємо гроші, і, очевидно, що кількість субсидіантів зменшується, нам починають дорікати, мовляв, чому зменшуєте кількість субсидіантів.

– Що уряд планує робити з тим, що шалена кількість українців виїжджає працювати за кордон? Хто ж тоді сплачуватиме податки в Україні? За рахунок чого наповнюватиметься Пенсійний фонд?

– Тенденція виїзду українців за кордон, скажімо так, не є тенденцією минулого чи нинішнього року. На жаль, впродовж усієї історії незалежності Україна постійно втрачає свій кадровий потенціал. Виїжджають люди різних спеціальностей, різного рівня освіти тощо.

Безумовно, в першу чергу це пов’язано з рівнем життя і рівнем надання соціальних послуг.

І відповідь на запитання: «Як зробити так, щоб українці не виїжджали з України?», якраз полягає в причинах цього явища.

Саме тому, перше і головне завдання уряду – здійснення реформ, в першу чергу, шляхом якісного надання послуг і зростання рівня життя наших громадян.

– Безвіз «посприяв» тому, що українці виїжджають?

– Я не думаю. Ті люди, які мали бажання виїхати за кордон, в принципі, вже виїхали. Ми вже пережили кілька хвиль трудової міграції.

Коли ми говоримо про те, що, наприклад, Верховна Рада не так давно ухвалила реформу системи охорони здоров’я, так це, перш за все, і спрямовано на те, щоб якість охорони здоров’я підвищувалась. Пенсійна реформа. Відбувся перерахунок пенсій. І ми будемо далі працювати над тим, щоб відбувалось зростання рівня пенсійного забезпечення.

Все, що ми робимо, якраз і спрямовано на те, щоб українці відчували, що наша держава дбає про них і що саме тут їм треба жити, працювати, створювати сім’ї, народжувати та виховувати дітей. Не їхати з України, а все більше і більше тут почувати себе захищеними. Ми якраз саме над цим і працюємо.

– Ви згадали про пенсійну реформу. Хто її тільки вже не критикував. Комусь оптимізували пенсії на 4 – 5 тисяч гривень, а комусь на 100 – 200 гривень. Це справедливо з огляду на ціни в магазинах, інфляцію, тарифи?

– Що значить «комусь»?

Слухайте, біля 2,5 мільйонів українців отримали збільшення пенсій на 1 тисячу і більше гривень. Це не десятки тисяч, навіть не сотні тисяч людей. Це – мільйони!

Так, біля 4 мільйонів українців отримали надбавки біля 500 гривень. Але, послухайте, по-перше, це не є, наприклад, індексацією пенсій в залежності від зарплат. Те, що ми зробили, це позапланове осучаснення пенсій. Тобто, це не було у планах, скажімо, Держбюджету 2017 року.

Ми, з огляду на те, що провели відповідні рішення, в тому числі і через збільшення мінімальної заробітної плати, станом на вересень місяць отримали до Пенсійного фонду додатково понад 20 мільярдів гривень. Безумовно, і президент, і уряд прийняли рішення, що кошти, які ми додатково, понад плану, отримали до ПФУ, потрібно віддати людям. Це не просто так – взяли, проіндексували і все. Це – конкретний результат реформ!

Другий момент. Яким чином ці 20 мільярдів варто було розділити між усіма пенсіонерами? Є підхід, яким користувались усі попередні влади: розділити гроші між усіма пенсіонерами, по 200 – 300 гривень роздати усім і крапка.

На мій погляд, так було би несправедливо. Ми повинні відходити від зрівнялівки! Ну, давайте, візьмемо для прикладу будь-яку установу. Ні в кого ж не виникає запитань, чому, наприклад, прибиральниця у лікарні отримує 3200 гривен, а висококваліфікований хірург у тій же лікарні – від 8 до 12 тисяч. Ні в кого ж не виникає питань, чому так є.

Те ж саме і в пенсійній системі – не повинно бути зрівнялівки!

У Пенсійного фонду є дані про стаж роботи і про зарплату, яку людина легально отримувала. Легально! Тому, очевидно, що менше осучаснення отримали люди з невеликим стажем і з невеликою зарплатою. Так, в тому числі і люди, які працювали в тіньовому секторі, фіксуючи мінімальну зарплату, а решту не показуючи.

А більше осучаснення пенсій отримали люди, які мали великий стаж роботи – 40-45 років – і які мали досить пристойну легальну зарплату.

– А чи осучаснювали пенсії народним депутатам, Міністрам, іншим чиновникам?

– Ні, таким категоріям ми не осучаснювали пенсії.

Коли ми говоримо про те, що більші надбавки отримали люди з легальною заробітною платою, то ми тут не маємо на увазі чиновників. Ми маємо на увазі людей трудових спеціальностей, інженерних спеціальностей, але в котрих справді були досить пристойні зарплати.

– За даними ООН, 16% переселенців повернулись на Донбас. Чому держава не змогла їм забезпечити гідне життя – умови для проживання, робочі місяця, пенсії, що вони були вимушені повернутись?

– Хто повернувся, хто не повернувся і чому – тут не все так однозначно.

Дуже багато людей і не збиралися повертатися на територію, яка сьогодні підконтрольна українській владі, а приїхали сюди тимчасово, щоб оформити соціальні виплати і повернулися назад на ті території, які нині тимчасово окуповані.

Тому, я не думаю, що треба навколо теми «хто повернувся, а хто не повернувся» влаштовувати якусь надто серйозну дискусію.

Але, питання в тому, що усі соціальні виплати отримують люди, які переїхали на постійне місце проживання на територію, яка підконтрольна українській владі. Наголошую, на постійне місце проживання! Ці люди отримують соціальні виплати вчасно і в повному обсязі.

 – Люди, які живуть на тимчасово окупованій території, позбавлені такої можливості…

– Вони позбавлені не через рішення уряду чи влади загалом. Позбавила їх такої можливості Російська Федерація і підконтрольні їй бойовики, які захопили частину території України, захопили на тій території усі державні установи, банківську систему, позбавивши людей усіх соціальних виплат.

Безумовно, ми можемо говорити, що – так, ті люди мають право на соціальні виплати. Але, нині українська влада не може забезпечити, на жаль для тих людей, їхні соціальні права.

Тому, коли територіальна цілісність України буде відновлена, коли органи державної влади поновлять свою діяльність на території, яка сьогодні тимчасово непідконтрольна Україні, безумовно, що усі соціальні виплати і в повному обсязі будуть забезпечені. Тоді мешканці тих регіонів в повному обсязі отримуватимуть свої зарплати і пенсії.

Сергій Дойко

 

Джерело:
До списку новин