загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Підвищення прожиткового мінімуму: кому і скільки грошей додадуть в грудні

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Чергове підвищення вплинуло на багато соціальних виплат.

З 1 грудня 2017 року в Україні підвищився прожитковий мінімум. Це передбачено державним бюджетом України на 2017 рік. У зв'язку з цим повинні були зрости і багато соціальні виплати, які, як відомо, "прив'язані" саме до прожиткового мінімуму. Ми вирішили дізнатися, як саме зростуть соцвиплати.

Пенсія з інвалідності – мінімум 1452 грн

Першого зимового місяця в черговий раз підвищилися пенсії з інвалідності з дитинства та дітям-інвалідам. Розмір мінімальної пенсії відповідає мінімальному прожитковому мінімуму для відповідної соціальної групи. Для дорослих, які втратили працездатність, з 1 грудня він становить 1373 грн (на 61 грн більше, ніж було раніше). Для дітей до 6 років – 1492 грн (на 66 грн більше, ніж раніше), для дітей від 6 до 18 років – 1860 грн (+83 грн).

Однак фактичний розмір пенсії з інвалідності з дитинства – це сума прожиткового мінімуму плюс надбавка, залежно від групи інвалідності. Тому мінімальна пенсія з інвалідності з грудня становить 1452 грн.

Повні дані про нові розміри пенсій з інвалідності наведені в таблиці:

Пенсії за віком підвищать пізніше

Як відомо, на початку жовтня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій", який дав старт пенсійній реформі. Відповідно до цього закону, вперше з 2007 року пенсії були проіндексовані, або, за словами міністра соцзахисту Андрія Реви, "осучаснені". І мільйони українців уже в жовтні отримали підвищені пенсії (хоча багатьом доплати прийшли з деяким запізненням).

Спочатку Мінсоцполітики повідомляв, що перерахунки повинні торкнутися 10 млн пенсіонерів. Наприкінці листопада міністр соцполітики Андрій Рева навів такі дані:

"З 12 мільйонів пенсіонерів осучаснення торкнулося 5,6 млн осіб. Тим, чиї пенсії не підлягають осучаснення, буде піднято розмір пенсії з урахуванням індексу інфляції. Цей показник склав 15%, або 140 гривень. З 5,6 млн осіб – для 3,5 млн підвищення становило 500 гривень і вище", – заявив Андрій Рева після завершення виплат пенсій за листопад.

Згідно з новим пенсійним законодавством, мінімальний розмір пенсії за віком тепер дорівнює прожитковому мінімуму для непрацездатних осіб. Така зміна внесено до ст. 28 закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Оскільки з 1 грудня прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, підвищився з 1312 грн до 1373 грн, відповідно, повинні підвищитися і пенсії. Нагадаємо, раніше мінімальна пенсія за віком становила 949 грн.

Виплата пенсій починається з 5 числа кожного місяця. Однак, як повідомили нам в декількох районних пенсійних фондах, жодні інструкції щодо перерахунку грудневих пенсій до них поки не приходили. Тобто підвищення пенсій у зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму поки що не відбулося.

Однак співробітники районних пенсійних фондів не виключають, що найближчим часом їм надійде "відмашка" щодо приведення пенсій у відповідність з новим прожитковим мінімумом. У такому випадку люди можуть отримати доплати "заднім числом", як це відбувалося під час жовтневих перерахунків.

Серед тих, кого досі не торкнулася індексація пенсій, мабуть, найчисленнішу категорію становлять військовослужбовці. Для них планувалося ухвалити окремий пенсійний закон, і люди сподівалися, що хоча б в грудні вони отримають підвищені пенсії.

Але напередодні народний депутат Дмитро Тимчук написав на своїй сторінці в Facebook, що законопроект ще навіть не поданий до парламенту.

"Декретні" підвищать тільки безробітним

До прожиткового мінімуму прив'язаний і мінімальний розмір "декретних" виплат. Відповідно до закону, ці виплати не можуть бути меншими 25% прожиткового мінімуму для працездатних осіб. З 1 грудня прожитковий мінімум для працюючих громадян підвищився до 1762 грн (збільшення становило 78 грн). Відповідно, гарантована державою допомогу жінкам при вагітності та пологах тепер становитиме 440,5 грн на місяць (з травня по листопад 2017 року вона становила 421 грн).

Однак для працюючих жінок розмір "декретних" дорівнює середньомісячній зарплаті. Тому на добробут тих жінок, які пішли в декрет з робочого місця, підвищення соціального мінімуму ніяк не вплине.

Додадуть грошей малозабезпеченим і матерям-одиначкам

Грошова допомога малозабезпеченим сім'ям також підвищиться. Адже розмір допомоги визначається як різниця між сукупним доходом сім'ї і сумою прожиткових мінімумів для всіх членів сім'ї. Якщо доходи малозабезпеченої сім'ї в грудні не змінилися, то сума соціальної допомоги може збільшитися, оскільки зріс розмір прожиткового мінімуму.

За такою ж формулою розраховується і сума допомоги одиноким матерям (розмір прожиткового мінімуму для дитини мінус середньомісячний дохід сім'ї на одну особу), і розмір допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів (50% прожиткового мінімуму на дитину мінус дохід на одного члена сім'ї). Відповідно, якщо доходи сім'ї в грудні не зросли, сума грошової допомоги від держави може збільшитися.

Олександра Романюк

 

Джерело:
До списку новин