загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Бюджет 2018: що буде з ВВП, мінімалкою, інфляцією та субсидіями

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Верховна Рада підтримала урядову версію кошторису на 2018-й рік. 

Те, що бюджет ухвалять без затягувань, не мали сумнівів більшість представників різних депутатських груп. Саме слухання бюджету відбувалося досить швидко. Півтори години знадобилося народним обранцям на те, щоб розглянути всі пункти. Вночі більшістю голосів бюджет прийняли. 

Уряд називає кошторис 2018 року - бюджетом зростання. Але більші цифри не завжди означають покращення.

ВВП

Передусім, оптимістичні оцінки уряду базуються на прогнозі, що наступного року український ВВП зросте на 3% проти 2% зростання, що очікуються за підсумками 2017 року.

Втім, у бюджеті на 2017 рік уряд так само закладав зростання ВВП на 3%, проте ці очікування не справдилися.

Тим часом економіки європейських сусідів України є значно вищими.

Так, у третьому кварталі 2017 року у порівнянні з тим самим періодом попереднього року ВВП Румунії зріс на 8,6%, Чехії й Польщі - на 5%, Словаччини - на 3,4%.

ВВП Естонії, Латвії й Литви зросли на 5,2%, 6,2% і 3,4% відповідно.

Українська ж економіка у третьому кварталі 2017 зросла лише на 2,1%. Звісно, треба враховувати, що після анексії Криму і початку конфлікту на сході країни у 2015-2016 роках українська економіка втратила до 20% ВВП.

Проте і експерти, і представники бізнесу кажуть, що розрив у швидкості зростання економіки позбавляє Україну інвестицій, що ідуть в країни із кращими показниками ВВП.

Ще більш очевидним розрив стає, якщо оцінити ВВП на душу населення.

У Центральній Європі і Балтійських державах цей показник коливається від $18 226 (Чехія) до $9 474 (Румунія), а в Україні він становить $2 185.

Мінімалка

Аби почати долати цю прірву уряд передбачив подвоєння мінімальної зарплатні у бюджеті 2017 року - вона зросла до 3200 грн.

Проте у бюджеті 2018 такого зростання вже не буде. "Мінімалка" зросте на 16% - до 3723 грн.

При цьому прожитковий мінімум становитиме 1700 грн на місяць.

Зростання мінімальної зарплатні:  523 грн додасть до "мінімалки" бюджет 2018;

1600 грн становило зростання "мінімалки" у бюджеті 2017.

Утім, президент Порошенко попросив уряд передбачити можливість підвищення мінімальної зарплатні до 4 100 грн.

Але зробити це можна буде "за підсумками поліпшення інвестиційного клімату і надходжень до бюджету, за підсумками півріччя або трьох кварталів".

Інфляція

Урядовці твердять, що навіть якщо таке підвищення і відбудеться, воно не призведе до зростання цін. Те саме вони говорили і рік тому, коли закладали подвоєну "мінімалку" у кошторис країни.

Проте під кінець року навіть Національний банк визнав, що це підвищення додало 2-2,5 процентні пункти до інфляції у 2017. А підвищення пенсій, яке стало можливим, зокрема, і завдяки підвищенню зарплат, підштовхнуло ціни ще на 0,3-0,6 пункти вгору.

Загалом, уряд розраховує завершити 2017 із інфляцією у 11,2%. А у 2018 знизити її до 9%. У бюджет 2017 року була закладена інфляція у 8,1%.

Субсидії

Якщо у первинному варіанті бюджету на 2018 рік видатки на субсидії становили 55 млрд грн, і ще 7 млрд грн субсидій уряд планува віддати "під опіку" місцевої влади, то згодом вирішили усю суму субсидій виплачувати централізовано, а також збільшити її до 71 млрд грн.

До цієї суми зараховано і 9 млрд грн субсидій, які уряд не виплатив у 2017. Потреба у субсидіях виявилася майже на 16 млрд грн більшою від первинних розрахунків.

У 2015 році, коли уряд ухвалив рішення про початок підвищення комунальних тарифів до ринкового рівня, видатки на субсидії становили 18 млрд грн.

У 2016, коли було запроваджено єдину ціну на газ, ці видатки складали вже 47 млрд грн.

У бюджеті 2017 на комунальні субсидії спочатку було виділено 47 млрд грн, але за рік ці видатки були збільшені на 14 млрд грн.

У 2014 році, коли низькі ціни на газ для населення дотувалися через "Нафтогаз", дефіцит державної компанії становив 120 млрд грн. Лише за перше півріччя цього року компанія отримала прибуток у понад 23 млрд грн.

 

Джерело:
До списку новин