загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Законопроект "Купуй українське - плати українцям" несе шалені корупційні ризики

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У четвер, 7 грудня, Верховна Рада прийняла за основу законопроект “Купуй українське, плати українцям” (законопроект №7206)  з нормою про частку товару місцевого виробництва в державних закупівлях. 

За словами експертів, у даному документі криється багато корупційних складових. Так, наприклад, законопроект, не втручаючись в систему закупівель Prozorro, зобов'язує купувати українські товари на 43% дорожче.

Основна проблема полягає в тому, що для підтвердження того, що товар дійсно український потрібно зібрати близько 23 довідок, зазначає блогер Філіп Духлій. Така кількість підтверджень просто нереально зібрати для невеликих українських компаній, а для інших це стане великою підмогою в корупційних схемах. Так, з'явиться можливість допускати або не допускати до торгів певні компанії, шляхом видачі або відмови у видачі вищезазначених довідок.

По-друге, даний законопроект є прямим порушенням Асоціації України з ЄС та СОТ, вважає віце-прем'єр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе. 

"Перш за все, законопроект суперечить положенням Угоди в розділі "Державні закупівлі" за принципом недискримінації між іноземними та вітчизняними економічними операторами в торгівлі товарами і послугами в сфері держзакупівель. Остаточне ухвалення документа продемонструє неспроможність України тримати слово і розвивати бізнес цивілізованим недискримінаційним шляхом", - написала І.Климпуш-Цинцадзе на своїй сторінці в соцмережі Facebook. 

На її переконання, остаточне прийняття законопроекту створить передумови для дзеркальних захисних обмежень від ЄС для українських товарів і послуг, ударить по вітчизняних експортерах.

Через це, країна може втратити ринок, який в середньому приносить близько 1,5 трильйонів доларів.

Крім цього, нововведення несе додаткове навантаження на державний бюджет. Також невідомо, куди буде спрямована прибуток, отриманий від такої різниці в ціні. Подібні дії також вкрай негативно вплинуть на свободу ринку і конкуренцію.

Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов на своїй сторінці в Facebook також висловив думку, що вказаний законопроект порушує Угоду про асоціацію Україна-ЄС.

Заступник глави Адміністрації президента України Дмитро Шимків на своїй сторінці в Facebook підкреслив, що ухваленню законів про "захист виробника" має передувати вироблення зрозумілої і зваженої політики, а на її основі - тривалої економічної стратегії з розвитку власних виробників.

"Чим відрізняється національний економічний популізм від національного економічного прагматизму? 23 довідками і 25% ціновою надбавкою. Підтримувати власного виробника потрібно, але не такими методами. Існує широке розмаїття інструментів, практики, "підводних каменів", якими не можна нехтувати. Так роблять країни-лідери: зберігають конкуренцію і стимулюють власне виробництво (США, Німеччина, Японія, Туреччина і т.д.)", - підкреслює він.

Д.Шимків також повідомив, що 19 грудня буде презентовано підготовлений на основі піврічного аналізу міжнародного досвіду захисту і надання преференцій національному виробнику звіт "Захищати не можна відкривати. Національний економічний прагматизм".

"Ми зібрали факти, цифри, щоб створити основу для подальшої дискусії і, як наслідок, вироблення системи політики", - написав заступник голови АП, запросивши приєднатися до обговорення.

З даних, які надає офіційний сайт Верховної Ради України відомо, що авторами даного корупційного законопроекту стали лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко, а також перелік інших народних депутатів.

Під час вчорашнього голосування за документ партія «Народний Фронт» віддала майже 80% голосів «за» від загальної кількості своїх нардепів, «Оппоблок» - 80% голосів, «Відродження» - 92% голосів, «Радикальна партія» 85%. Відзначимо, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі назвало цей законопроект «мегакорупційні» і виступало проти його прийняття. Самі ж автори законопроекту стверджують, що даний документ спрямований на те, щоб скоротити імпорт до 25%, а також збільшити темпи економічного розвитку всередині країни. Правда, за підрахунками вищезгаданого міністерства, кількість іноземних компаній, які перемогли або брали участь в державних закупівлях дорівнює 1%. Загальний обсяг держзакупівель імпортних товарів становить 27%.

 

Джерело:
До списку новин