загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Зростання соцстандартів: кому пощастило і скільки додадуть

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Більше отримають самотні батьки, люди з інвалідністю та малозабезпечені. 

З початком зими в Україні зросли соцстандарти, вплинувши на виплати інвалідам,батькам -одинакам та малозабезпеченим сім'ям. Скільки і комудодадуть, а також дізналася, як це вплине на ціни в країні?

Кому і що додали

Останній раз соціальні стандарти в країні змінювалися в травні цього року - уряд додав українцям 80 грн, піднявши прожитковий мінімум до 1624 грн. Наступне йогопідвищення було заплановано в державному бюджеті на 1 грудня. Нинішня надбавкасклала 76 грн, і сьогодні в Україні прожитковий мінімум становить 1700 грн. Якщоговорити окремо за категоріями, то, наприклад, для непрацездатних українців мінімумнині становить 1373 грн (було 1312 грн), а для дітей у віці від 6 до 18 років - 1860 грн(було 1777 грн).

Зростання прожиткового мінімуму прискорило прив'язані до нього соціальні виплати. Так, з 1 грудня допомогу матерям у зв'язку з пологами не повинна бути менше 440,5 грн на місяць (було 421 грн). Нагадаємо, згідно із законом жінкам повинні щомісяця виплачувати 100% середньомісячного доходу або хоча б чверть від прожиткового мінімуму для працездатних осіб (одна тисяча сімсот шістьдесят дві грн). Виросла також і допомога одиноким батькам: для тих, у кого є діти до 6 років, тепер вона становить 1492 грн (було 1426 грн), для дітей від шести до 18 років – 1860 грн (тисяча сімсот сімдесят сім грн) і для дітей від 18 до 23 років, якщо вони навчаються на стаціонарі, – 1762 грн (1684 грн).

Торкнулися зміни і допомоги інвалідам та малозабезпеченим сім'ям. Допомога дляосіб з інвалідністю першої групи складе 1784 грн (було 1705 грн), другої групи - 1578грн (1508 грн), а третьої - 1373 грн (1312 грн). Що ж стосується малозабезпеченихсімей, то для працездатних українців допомога становитиме 370 грн (353 грн), а длянепрацездатних та інвалідів - одна тисяча триста сімдесят три грн (1312 грн).

Зростання цін

Думки експертів про наслідки зростання соцстандартів розділилися. На думку голови Комітету економістів України Андрія Новака, воно навряд чи відіб'ється на інфляції.

"Более того, на мой взгляд, это и не повышение, а всего лишь незначительная индексация инфляции последнего времени. Напомню, что ее рост в последние годы определяется двузначными цифрами, а прожиточный минимум подняли всего на 5%", — отмечает он.

За словами Новака, вже спрогнозована інфляція буде "з'їдати" це підвищення, і воно не встигне вплинути на зростання цін. Однак протилежної думки притримується директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

"Зростання соціальних стандартів і мінімальної зарплати - все це впливає на інфляційні процеси, які відбуваються в Україні. Справа в тому, що зростання доходів навіть соціально незабезпеченого населення темпами, які випереджають зростання економіки, буде приводити до зростання цін. Якби зростання доходів йшов за економікою, то так, інфляційного тиску не було б, або воно було б мінімальним, - пояснює експерт. - на наступний рік ми очікуємо зростання цін при базовому сценарії на 10-12%. І серед основних чинників - підвищення прожиткового мінімуму ".

Чи підвищать мінімалку до 4100 грн

Днями українців розбурхала новина, що мінімальну зарплату, яку з цього року підняли одразу вдвічі до 3200 грн, можуть знову підвищити. На цей раз до 4100 грн. Про це заявив президент Петро Порошенко. Нагадаємо, в проекті держбюджету-2018 закладено зростання мінімальної зарплати до 3723 грн (на 523 грн). А згідно бюджетної резолюції на наступні три роки, з 2019 року мінімалка повинна скласти 4173 грн, а вже з 2020-го - 4425 грн.

Експерти впевнені, що нове зростання можливе - в бюджеті вистачить коштів, але це спричинить новий виток цін, як уже було з мінімалкою в 3200.

"Через попереднє підвищення роздрібні продажі товарів, звичайно, виросли, але інфляція виросла ще більше. Грубо кажучи, в 2018 році ми повторимо те ж зростання цін, яке спостерігали в цьому. І якщо буде 4100 грн, то інфляція буде не 7% , як прогнозує НБУ, а 17% ", - говорить Охріменко.

Згоден з ним і Амелін: "У нас прискорення зростання цін протягом останніх місяців відбувалося в тому числі через підвищення мінімальної зарплати, яке сталося на початку року".

 

Джерело:
До списку новин