загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Борги українців за комуналку вже на 11 млрд перевищують торішні

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Зима лише розпочалась, а частина українців вже не може дати раду з розрахунками за опалення, воду, газ та електрику. Відповідно до даних Держстату, сума заборгованості населення восени сягнула 28,4 мільярда гривень, хоча в 2016-му була на рівні 16,9 мільярда. Чим загрожують такі темпи зростання?

- Чим більше уряд братиме на себе повноважень щодо самостійного встановлення ринкових цін, тим гіршою буде ситуація з боргами населення, - переконаний Юрій Гаврилечко, експерт Фонду суспільної безпеки. - Якщо подивитися на дані Держстату станом на жовтень, то рівень сплати за комунальні послуги в середньому по країні становив 72,4%, хоча в 2013-му становив 105%. І далі він буде зменшуватися.

- Чому рівень щороку падає?

В Україні нині найвищі у світі тарифи на послуги ЖКГ порівняно зі зарплатамиМи платимо в 3 - 4 рази більше, ніж в інших країнах Європи. Це абсолютно не відповідає ані собівартості цих послуг, ані купівельній спроможності населення.

- Яким чином можна знизити заборгованість?

- Для того, щоб її не було, тарифи мають бути знижені в 3 - 4 рази - не менше. А за деякі позиції оплата має бути взагалі ліквідована, оскільки вона стягується незрозуміло за що. Це стосується, насамперед, так званого обслуговування прибудинкових територій. Ніхто в Україні не зможе фізично визначити таку територію через те, що відповідної нормативно-правової бази щодо цього не існує з 2008 року. Оскільки не зрозуміло, за що ви платите, то це означає, що вас просто грабують.

- На які послуги, на вашу думку, найбільш завищені тарифи?

- Майже на всі. Крім того, ці тарифи економічно не обгрунтовані. Якщо ви подивитеся на рішення НКРЕКП від 2 листопада, то зі здивуванням побачите: попри нібито єдиний порядок розрахунку собівартості холодної води та водовідведення, тобто каналізації, у Львові до витрат не внесено витрати на електроенергію, а от у Лисичанську - внесено. Це як? Виходить, у Львові двигуни, які качають воду, працюють без електроенергії? Жодних розрахунків щодо вартості, які би справді були розрахунками, не існує.

Так само ми споживаємо українське вугілля, куплене за копійки, але за схемою "Роттердам+". Платимо за електроенергію з вугілля, купленого в Голландії та привезеного в Україну, в середньому в 2 - 3 рази більше, ніж повинні. Та сама ситуація з газом.

- За даними Держстату, в 2013-му році середня сума в платіжках взимку була в межах 500 гривень, а в 2016-му - в межах 1800 грн. Якою вона може бути цієї зими, і до чого може призвести така прогресія?

- Загальна сума всіх платіжок доходитиме до 2,5 - 3 тисяч гривень. Це призведе до ще більшого зниження рівня проплати за компослуги, оскільки в нас дорожчають не лише вони, але й, насамперед, продукти. Як відомо, на їжу йде більше половини витрат будь-якого українського домогосподарства.

Світлана ОЛІЙНИК

 

Джерело:
До списку новин