загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

За кілька років пенсійний вік чоловіків та жінок зрівняється

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Фінансова допомога, яка надається державною владою, вкрай важлива для багатьох українців. У кризові умови літні люди розуміють свою повну залежність від рішення уряду. Реформи пенсії призводять до того, що багато людей передпенсійного віку не знають про те, що ж буде далі і чи можуть вони розраховувати на державну фінансову підтримку. У зв'язку з цим, останні новини про пенсійний вік в Україні 2018 року заслуговують на особливу увагу.

Зміни в пенсійному віці

Влада планує обмежитися незначним підвищенням пенсійного віку, яке буде проводитися поступово.

Зараз діють наступні вікові критерії:

• чоловіки - в 60 років;
• жінки - в 57 років.

Таким чином, українці не повинні переживати про те, що їм доведеться працювати до глибокої старості. Більш того, уряд як і раніше враховує сімейні ситуації, тому жінки, які мають 5 і більше дітей або дитину-інваліда, має право піти на пенсію після 55 років з обов'язковим поданням довідки до Пенсійного Фонду.

При цьому пенсійний вік підвищується не для всіх жінок. Наприклад, турбуватися про додатковий трудовий стаж не потрібно наступним громадянкам:

• карлики;
• власниці першого ступеня інвалідності, повною сліпотою;
• учасниці війни;
• робітниці підприємств, де зафіксовані потенційно небезпечні фактори для стану здоров'я.

Незважаючи на те, що пенсійний вік для жінок 2018 у Україні поступово підвищується, слід заробити певний трудовий стаж (передбачається не менше 30 років робочої діяльності).

Зокрема, жінки, дата народження яких припадає на період з 1 квітня 1959 року по 30 вересня 1959 року, виходять на пенсію після досягнення 58 років. Саме жінкам цієї вікової категорії на даний час продовжують призначати пенсії. Ті ж, хто народився в період з 1 жовтня 1959 року по 31 березня 1960 року, набудуть право на пенсію після досягнення 58 років 6 місяців. З 1 січня 2018 року для набуття права на пенсію за віком необхідно мати більший страховий стаж – не менше 25 років. Надалі вимога до тривалості мінімально необхідного стажу щороку на рік зростатиме і у 2028 році страховий стаж, що забезпечуватиме право на пенсію за віком, становитиме 35 років. В 60-літньому віці виходитимуть на пенсію на загальних підставах жінки, які народилися після 1 квітня 1961 року. Таким чином, пенсійний вік для жінок та чоловіків в 2021 році зрівняється.

Нововведенням, яке буде реалізовано в самий найближчий час, є накопичувальна пенсійна система. Даною схемою можуть скористатися громадяни молодше 35 років, що ведуть трудову діяльність на шкідливих підприємствах.

Додаткові нюанси

Уважне вивчення пенсійної системи дозволяє зрозуміти, на що все-таки слід орієнтуватися. Існуючі нюанси визначають можливість надання фінансової допомоги державною владою окремим громадянам.

При цьому важливо розуміти, що змінюється не тільки пенсійний вік в Україні в 2018 році, але і система нарахування виплат для літніх людей. За кожні півроку після отримання дозволу виходу на пенсію будуть додаватися додаткові 2,5 відсотка. У зв'язку з цим, державна влада рекомендує жінкам більше працювати для отримання хороших пенсійних виплат.

Слід зазначити, що державна влада заборонила українцям офіційний вихід на пенсію за півтора року до настання пенсійного віку, якщо підприємство було ліквідовано або скорочено. Важливо відзначити, що подібний дозвіл скасовано навіть з офіційного закону про ветеранів праці. Додаткові зміни відсутні, тому людям передпенсійного віку доводиться займатися пошуком роботи, незважаючи на існуючі складності.

Схема проведення реформ

Українська влада відзначає, що підвищення пенсійного віку в Україні 2018 буде відбуватися по досить хитрому плану. Представники уряду та Верховної Ради України не готові до кардинальних змін, тому передбачається можливість використання обхідного маневру для досягнення поставленої мети. Насправді підвищення пенсійного віку уникнути не можна, тому доводиться шукати виходи і вирішуватися на перехідний етап.

Вимоги МВФ

Меморандум МВФ не передбачає певного механізму підвищення пенсійного віку. Однак українська влада все-таки погодилися на існуючу вимогу, про що згадується в додаткових документах.

Всі зміни продиктовані необхідністю виконання наступних обов'язкових вимог:


• реалізація перехідного етапу для проведення пенсійної реформи;
• усунення пільг для більшості українців, що дозволяють до встановленого терміну вийти на пенсію;
• використання єдиної схеми надання фінансової допомоги (винятком стануть військові, тому пенсійний вік для чоловіків 2018 у Україні все-таки буде більш лояльним);
• посилення критеріїв для отримання мінімальної пенсії;
• проведення детінізації заробітної плати;
• розширення бази платників Єдиного соціального внеску;
• консолідація законодавчих норм.

Беручи до уваги перераховані вище аспекти, можна зрозуміти, наскільки серйозні реформи проводяться в Україні.

Коли українці зможуть виходити на пенсію

Для багатьох людей зміна пенсійного віку виявляється дуже делікатною темою. З цієї причини українська влада готова на хитрий крок, що полягає в підвищенні обов'язкового трудового стажу без вікових згадок.

Підвищення пенсійного віку відбувається поступово, так як це сприяє більшій адаптації трудового населення. Однак український уряд робить по-хитрому, в результаті чого в подальшому буде враховуватися тільки робочий стаж, а не вік людини. Небезпечною ситуацією виявляється для тих українців, які якийсь час були працевлаштовані або працювали без офіційного працевлаштування. Відзначається, що тільки трудовий стаж дозволить отримувати пенсійні виплати.

Однак іноді розглядається інший варіант розвитку ситуації. У цьому випадку пенсійний вік для чоловіків і жінок все-таки буде поступово піднято до максимальних 63 років.

До чого все-таки потрібно підготуватися?

Українська влада прагне до проведення пенсійної реформи. Основним завданням є кардинальна зміна надання фінансової допомоги для літніх людей. Прикладом виявляється практика країн Західної Європи, так як саме західноєвропейські схеми повинні бути успішно впроваджені в Україні. В даний час кожен європеєць самостійно дбає про наявність достатніх фінансів для життя під час старості. З цієї причини в Україні також виплати для пенсій можуть формуватися з трьох фондів: накопичувальний, солідарний і приватні страхові. Така схема сприяє наданню оптимальних виплат для літніх людей без зайвої шкоди для державної економіки.

Пенсіонери за віком отримуватимуть тільки мінімальні виплати. З цієї причини відзначається особлива стимуляція до активної трудової діяльності, що дозволяє забезпечити гідну старість. Така схема сприяє підвищенню значимості офіційного працевлаштування, а отже - зміцненню державної економікі.

Перед тим, як будуть активно проводити пенсійну реформу, експерти проведуть ретельний аналіз численних аспектів. Основним завданням є прагнення до найменших втрат, в тому числі виключення бурхливої ​​реакції суспільства.

Поступова зміна пенсійного віку в Україні 2018 є вирішеним питанням. Передбачається, що від проведення реформ залежить, за якою схемою буде розвиватися країна в подальшому і чи зможе домогтися економічного успіху. 

 

Джерело:
До списку новин