загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як пережити перепади атмосферного тиску та стрибки температури

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Атмосферний тиск ставить рекорди, то досягаючи максимальних позначок, то стрімко знижуючись. Так само і з перепадами температури, то потепління, то похолодання. Такі стрибки – надзвичайно сильний стрес та випробування для нашого організму. Особливо чутливо на них реагують люди з хронічними захворюваннями: ті, у кого нездорове серце і нестабільний тиск. Але робити нічого, доводиться пристосовуватися.

Організм людини являє собою унікальну систему, яка без проблем може адаптуватися до будь яких температурних умов. Хоча це й непросто.

Наприклад, коли температура за вікном йде в мінус, підвищується навантаження на судинну систему. У мороз судини різко спазмують, порушується периферійне кровопостачання, а це веде до збудливості нервової системи. Організму доводиться працювати з посиленим навантаженням, щоб зігрітися, відповідно, імунітет перевіряється на міцність. І якщо похолодання поєднується з підвищеною вологістю повітря, це відкриває дорогу вірусам і бактеріям. Саме на цей час припадає пік простудних захворювань.

Коли відбувається різке потепління – це також не найприємніший сюрприз. Хоча багато і мріють погрітися на сонечку, але коли за один день температура підскакує, наприклад, на 10 градусів, організм відчуває шок. У першу чергу тому, що при різкому підвищенні температури в повітрі зменшується вміст кисню. Це ускладнює роботу серця, і – як наслідок – з’являються слабкість і сонливість.

Будь які температурні перепади поєднуються з перепадами атмосферного тиску, які опосередковано впливають на кровообіг. Зокрема, при підвищенні барометричного тиску артеріальний тиск падає, а частота серцевих скорочень зростає. Як кажуть у таких випадках, пульс «дріботить».

До речі, висока вологість, якою можуть супроводжуватися температурні стрибки, є ще одним випробуванням для ослабленого організму: вона підсилює як вплив холоду, так і спеки. Так що коли вологість повітря зашкалює за 70%, важко дихати навіть здоровим людям, а у страждаючих захворюваннями бронхолегеневої системи сира холодна погода навіть може спровокувати спазм бронхів. Також чуйно реагують на сиру погоду люди із захворюваннями суглобів.

При зниженні атмосферного тиску відбувається зворотний процес: артеріальний тиск підвищується. Зрозуміло, найбільш чутливі до стрибків атмосферного тиску пацієнти із захворюваннями серцево-судинної системи – вони скаржаться на головний біль, озноб, сонливість.

Абсолютно здорові люди ніяк не повинні реагувати на зміну клімату, але абсолютно здорові люди, як ми знаємо, зустрічаються нечасто, тому метеозалежність – досить поширений симптом. Метеозалежні люди з артеріальною гіпертонією, вегетосудинною дистонією, атеросклерозом судин головного мозку в період перепадів атмосферного тиску відчувають себе не в своїй тарілці: тиск стрибає, голова болить, серце пустує і робити нічого не хочеться, мучить слабкість і виникає відчуття повної апатії.

о речі, висока вологість, якою можуть супроводжуватися температурні стрибки, є ще одним випробуванням для організму: вона підсилює як вплив холоду, так і спеки. Так що коли вологість повітря зашкалює за 70%, важко дихати навіть здоровим людям, а у страждаючих захворюваннями бронхолегеневої системи сира холодна погода навіть може спровокувати спазм бронхів. Також чуйно реагують на сиру погоду люди із захворюваннями суглобів.

Але, не сумуйте: своєму організму можна допомогти, дотримуйтесь цих порад медиків – і ваше самопочуття покращиться.

Що потрібно робити:

  • • Дотримуйтеся в ці дні здорового харчування: обмежте вживання важкої (жирної і смаженої) їжі, мучного. Дуже важливо, в першу чергу для гіпертоніків, в ці дні їсти якомога менше солі і продуктів, що містять сіль у великій кількості (ковбаси, сосиски), оскільки кухонна сіль – головний зовнішній чинник, який викликає підвищення тиску і може призвести до гіпертонічного кризу . Виключіть алкоголь. Включіть в своє меню відварне м’ясо або рибу, більше овочів і фруктів.
  • • Намагайтеся висипатися: спати потрібно не менше 8 годин на добу.
  • • Робіть зарядку вранці: фізичні вправи чудово позначаться на діяльності серця і судин, а от від надмірних фізичних навантажень краще все ж відмовитися.
  • • Не забувайте кілька разів на день вимірювати артеріальний тиск, адже часто людина може і не відчувати, коли він досягає критичних позначок, що загрожує інфарктом та інсультом.
  • • Не пропускайте прийом лікарських препаратів. У дні, коли атмосферний тиск нестабільний, може знадобитися подвійна доза, наприклад при гіпертонії потрібно збільшити дозу гіпотензивних препаратів, а в разі ішемічної хвороби – сердечних. Однак, не призначайте собі ліки самостійно, необхідно проконсультуватися зі своїм лікарем, який визначить індивідуальне дозування.
  • • При перепадах атмосферного тиску дуже корисний чай з травами (м’ятою, мелісою), він допоможе привести нерви в порядок і при цьому зменшить вплив мінливої погоди на організм. А ось на каву надмірно налягати не варто, тим більше натщесерце, – це дратує слизову шлунка. Філіжанка кави на голодний шлунок і зневага нормальним сніданком – пряма дорога до гастриту і виразки.

Дотримуйтесь цих порад – і не помітите, як від вашої апатії, нездужання і поганого настрою не залишиться й сліду.

 

Джерело:
До списку новин