загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як виробляти гормони щастя

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Дофамін, ендорфін, окситоцин, серотонін … Чи можна стимулювати їх кількість? Чи можна в результаті стати щасливішим? Відповіді на ці питання ми знайшли в книзі професора Каліфорнійського університету Лоретти Граціано Бройнінг «Гормони щастя».

Кожен з нас чув про «гормони щастя» – дофамін, серотонін, окситоцин і ендорфін. Але далеко не всі чітко розуміють, як кожен з них працює, чому виділяється і яку реакцію в організмі викликає. І чому не можна весь час відчувати себе щасливим? Було б здорово навчитися «включати» припливи потрібних речовин, коли це необхідно, так? Виявляється, все можливо. Треба лише розібратися в механіці процесу і попрацювати над собою.

«Гормони щастя» активно синтезуються в ті моменти, коли мозок ідентифікує події або явища, які можуть позитивно позначитися на нашому виживанні. Потім рівень цих гормонів в організмі різко падає до наступного «приємного» випадку. Кожна з цих речовин «вмикає» в людині специфічне позитивне відчуття.

Дофамін

«Цей гормон створює відчуття радості від того, що людина знаходить щось необхідне», – пояснює автор. Крім того, дофамін мотивує на отримання чогось необхідного, навіть якщо це пов’язано з витратою значних зусиль. Перспектива досягнення мети стимулює вироблення дофаміну.

Наприклад, в організмі дитини цей гормон виробляється, коли він чує кроки матері. Марафонець відчуває прилив дофаміну при вигляді фінішної стрічки. Футболіст отримує порцію дофаміну, забивши гол.

Досягнувши мети або просто побачивши її, ви відчуваєте внутрішній комфорт. І тому змушуєте тіло знову і знову здійснювати дії, які забезпечують виникнення цього почуття. Бігун знову виходить на дистанцію, футболіст прагне вразити ворота.

Як стимулювати вироблення? Подумайте, досягнення яких цілей на роботі і в повсякденному житті приносить вам радість. Можливо, це рішення задач, або перемога в інтелектуальній вікторині, або те, що сьогодні ви змогли пробігти на 1 кілометр більше, ніж вчора. Відзначайте навіть маленькі перемоги.

«Ніколи не руйнуйте свої позитивні емоції, вибачаючись перед собою за радість з приводу малого успіху. Просто насолоджуйтеся миттю тріумфу і рухайтеся вперед », – радить професор Бройнінг. Однак потрібно намагатися, щоб завдання або проблема, яку вам треба вирішити, були “нормальні” за масштабом.

«Якщо баскетбольне кільце висить занадто низько, ви не отримаєте особливого задоволення від попадання в нього. Якщо воно знаходиться занадто високо, не буде сенсу навіть намагатися закинути м’яч в корзину ».

Ендорфіни

Цей гормон формує почуття легкості і забуття, яке допомагає пом’якшувати біль. Часто це стан називають ейфорією. Ендорфіни допомагають ігнорувати біль, даючи тим самим можливість сховатися від небезпеки при пораненні або травмі.

«Цей нейромедіатор був створений еволюцією не від хорошого життя, – пояснює Лоретта Граціано Бройнінг. – Синтез ендорфіну запускає насамперед фізичний біль. Ви можете впасти і миттєво вскочити на ноги, думаючи, що з вами все в порядку, а потім виявити, що серйозно травмовані. Така дія ендорфіну … Він вивільняється, тільки якщо людина перемагає свої звичайні можливості і доводить себе до стану дискомфорту ».

Ендорфін вчені довгий час називали ендогенним морфіном, адже механізм його дії нагадує дію опіатів.

Як стимулювати ендорфіни? Синтез ендорфіну в організмі непостійний. Його приливи можуть викликати фізичні вправи. Але займатися спортом до знемоги і появи болю шкідливо. Краще чергувати різні навантаження і пробувати нові види фізичної активності. Так ви будете працювати на різні групи м’язів, і спорт не набридне.

До слова, ендорфін активно виробляється при виконанні вправ на розтяжку. Причому робити їх можна не тільки в залі, але і вдома – за переглядом улюбленого серіалу або навіть розмовляючи по телефону. Сміх і плач теж стимулюють синтез ендорфіну, тому важливо не обмежувати ці природні для нас емоції.

Окситоцин

Ця речовина дає людині відчуття безпеки в колі собі подібних.

«Довіряючи комусь чи розуміючи, що хтось довіряє вам, ви відчуваєте прилив окситоцину. Задоволення від приналежності до групи або відчуття безпеки у внутрішньогрупових відносинах – це теж результат дії окситоцину », – пояснює автор. Окситоцин мотивує на прояв довіри по відношенню до оточуючих.

Як стимулювати вироблення? Синтез окситоцину активізується дотиками і почуттям довіри. Будь-які контакти з близькими людьми, починаючи від дотику рук до відчуття моральної підтримки, не кажучи вже про оргазм, викликають прилив окситоцину. До речі, коли вам довіряють, ви відчуваєте позитивні емоції незалежно від того, чи довіряєте ви тій людині. Тобто якщо ви будете викликати у людей симпатію, то зможете частіше насолоджуватися  такими «ін’єкціями». Також дозу окситоцину завжди можна «купити», просто записавшись на масаж.

Серотонін

Цей марнославний гормон створюється у людини, коли вона відчуває повагу з боку оточуючих.

«Серотонін дарує нам відчуття власної важливості, – пише професор Бройнінг. – Ми легко помічаємо його в інших, але не любимо виявляти прагнення до таких відчуттів у себе. Наш мозок еволюціонував, щоб прагнути до соціального домінування – воно забезпечує створення більшої кількості копій наших генів. Ми прагнемо уникати конфліктів, тому що через них наші гени можуть зникнути з лиця землі. Наш мозок уважно ставиться до соціального середовища. Якщо є можливість безпечним способом піднятись на сходинку вище в такому середовищі, він нагороджує нас порцією серотоніну».

Як стимулювати вироблення? Не соромтеся відчувати гордість за свої успіхи і досягнення. Якщо ваші заслуги не помічають, буде незайвим розповісти про них. Насолоджуйтесь своїм становищем в сім’ї, на роботі і суспільстві. Відзначайте, коли до вашої думки прислухаються і коли вам вдалося вплинути на оточуючих. Але будьте готові миритися з тим, що ви не можете контролювати все навколо.

 

Джерело:
До списку новин