загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як ставитимуть газові лічильники в 2018 році

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Нардепи заборонили облгазам встановлювати загальнобудинкові лічильники без згоди жителів будинків. Крім того, газові компанії мають ставити людям саме індивідуальні лічильники на газ. І робити це без додаткової плати, за рахунок місцевого бюджету.

На минулому тижні, 21 грудня, у Верховній Раді ухвалили зміни до закону «Про комерційний облік газу». Це правки щодо порядку встановлення лічильників на газ. Їх прийняли 325 нардепів. Ухвалений документ забороняє газовикам припиняти газопостачання, якщо співвласники багатоповерхівки відмовилися від загальнобудинкового лічильника. Зазначено, що газова компанія має встановлювати саме індивідуальні лічильники в помешкання споживачів. І робити це за рахунок тарифу, себто без додаткової оплати від споживача.

Закон також передбачає, що побутові споживачі можуть самостійно облаштовувати індивідуальні лічильники газу в 2018 році та отримати компенсацію від облгазу («Вінницягаз» - авт.) всіх витрат протягом 12 місяців. Порядок компенсації ще має розробити Кабінет міністрів України.

Були прийняті правки до закону, які пропонували нардепи в залі засідань Верховної Ради. За словами народної депутатки від «Самопомочі» Олени Бабак жителі квартир і окремих будинків, які використовують газ тільки для приготування їжі, повинні обладнати своє житло лічильниками до 1 січня 2021 року.

«Друга правка — газові компанії мають ставити прилади обліку тільки за кошти місцевого бюджету. Третя правка — компенсацію тим людям, що самостійно встановили лічильники, треба проводити за рахунок тарифу на розподіл газу», — пояснила на засіданні Альона Бабак, що записано в стенограмі.

«Облгази мають ставити лічильники безкоштовно»

Валентин Землянський, експерт з питань енергетики

— Облгазам, як постачальникам, простіше поставити один лічильник на весь будинок та просто порахувати, скільки «надійшло» ресурсу. Споживачу така історія не цікава, оскільки розподіляють показники з загальнобудинкового лічильника на всіх жителів дому, порівну. Відтепер облгази мають, в першу чергу, ставити людям індивідуальні лічильники. Зараз, в Україні їх ставлять приватні контори. А облгази дають тільки технічні умови. Навряд чи після таких змін, газовики будуть й надалі передавати монтаж лічильників приватним структурам, це їм буде невигідно. Ті люди, що захочуть встановити прилад обліку отримають компенсацію. А як це буде — за рахунок місцевого бюджету чи за рахунок коштів газової компанії — споживачів це не повинно хвилювати. Головне, це отримувати чіткий перелік послуг, який надаватиме облгаз та сплата за фактом споживання.

«За минулим законом зупинили б газопостачання»  

Тетяна Бойко, координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі ОПОРА

— Кожне домогосподарство, кожна квартира має бути обладнана приладом обліку газу. Минулий закон казав, що це має бути здійснено до 1 січня 2018 року. Якщо цього не відбудеться, то газорозподільні підприємства зупиняють газопостачання. Це означало, що багато будинків опинилися під загрозою, що з першого січня юридично є всі підстави, щоб припинити газопостачання. З 2011 року в структурі тарифу на газопостачання ми завжди сплачували часточку на встановлення лічильників. Але систематично газорозподільчі підприємства використовували ці кошти не цільово. Для того, щоб не заморочуватися, було прийнято рішення національним регулятором десь в 2014 році встановлювати загальнобудинкові лічильники. Було би все нічого – потім розподіляти згідно кількості мешканців, якби не вийшло те, що вийшло. А вийшло, що за минулий опалювальний сезон домогосподарство, яке тільки готує їжу, витрачає за місяць 26 кубометрів газу. Це досить дивно, тому що в середньому ті, хто має індивідуальні лічильники, в них виходить 2-3 куби. Таке може відбуватись лише в тому випадку, якщо люди використовують газ в бізнес-цілях (печуть торти, пиріжки на продаж, наприклад).

Джерело:
До списку новин