загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чи оподатковується спадок від рідні?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

«Мої батьки – пенсіонери отримали торік спадок від тітки. При оформленні сплатили мито, а податків не сплачували, тому що вважали, що доходи від рідні не оподатковуються. Недавно батькам прийшла квитанція про сплату податку – це правильно?» 
Олег, Кам’янка

У зв’язку із значною кількістю запитань із цього приводу та подібних є нагальність висвітлити питання оподаткування доходів у вигляді подарунку та/або спадку у поточному році та нагадує про особливості сплати податків обдарованими та спадкоємцями минулоріч. Так, із 1 січня 2017 року за ставкою 0 % оподатковуються подарунки та об’єкти спадщини отримані від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення. 

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік/ дружина, діти, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері й з боку батька, онуки. Ще одне. У 2017 році у разі дарування/спадкування об’єктів, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається. Підстава: Закон України від 23 лютого 2017 року №1910-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини», який змінив порядок оподаткування доходів у вигляді подарунків/спадщини та визначив необхідність оцінки об’єктів оподаткування в окремих випадках.

Водночас (ст. 174 Податкового кодексу України) доходи у вигляді подарунків/спадщини не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення оподатковуються податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5 %. А майно, успадковане від нерезидента (або успадковане нерезидентом) оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5 %. Аналогічно і щодо подарунків від нерезидентів/нерезидентам. Окрім того вказані доходи відображаються у декларації про майновий стан і доходи за звітний рік, крім нерезидентів, які сплачують податок до оформлення спадщини/подарунку.

Також при отриманні спадкоємцями та /або обдарованими – не членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення доходів у вигляді об’єктів спадщини/дарунків об’єктом оподаткування є оціночна вартість таких об’єктів спадщини/дарунків, визначена згідно із законом. А отже, у даному випадку на відміну від подарованого/успадкованого майна від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення відповідна оцінка проводиться.

До 1 січня 2017 року за нульовою ставкою оподатковувались тільки подарунки/спадщина від членів сім’ї першого ступеня споріднення (а це батьки фізичної особи, чоловік/ дружина, діти, у тому числі усиновлені), а від інших осіб крім нерезидентів – оподатковувались ПДФО за ставкою 5 % та військовим збором за ставкою 1,5 %. Фізичні особи, які торік отримали подарунки/спадщину від тітки, дядька, рідних братів, сестер, баби, діда, онуків, ін. – тобто не від фізичних осіб – членів сім’ї першого ступеня споріднення, зобов’язані по строку 3 травня 2017 року подати відповідну декларацію, нарахувати податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору та по строку 31 липня сплатити визначені у деклараціях про майновий стан і доходи за 2016 рік відповідні податкові зобов’язання з ПДФО та військового збору. Повторно звертаємо увагу, що майно, успадковане від нерезидента (або успадковане нерезидентом) оподатковується ПДФО за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %. Аналогічно і щодо подарунків від нерезидентів/нерезидентам.

 

Джерело:
До списку новин