загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Уряд підвищуватиме тарифи через потребу у грошах МВФ

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Уряд не впорається без МВФ, тому доведеться підвищувати тарифи.

Про це розповів співзасновник фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Про тарифи

- Чи будуть підвищувати тарифи на газ і тепло в наступному році? Чи є шанс, що уряд зробить дешевим Український газ?

- Я таких шансів не бачу і думаю, що тарифи будуть підвищувати. Більш того, їх повинні були підвищити з 1 жовтня, приблизно на 19%. Уряд не виконав свою ж постанову 187, за яким, воно зобов'язалося два рази на рік переглядати тариф на газ для населення.

Але ми вже бачили прогноз - на наступний рік, очікується зростання тарифів на тепло і гарячу воду десь на 20%. Відповідно можна припускати, що і тариф на газ зросте. Питання в тому, що Володимир Гройсман очевидно не хотів підвищувати тарифи перед опалювальним сезоном, це вкрай непопулярне рішення. Крім того субсидії довелося б переглядати. На субсидії потрібно було б більше грошей. А уряд і так вже двічі в цьому році переглядав бюджет, двічі збільшуючи кількість грошей на субсидії. Причому суттєво збільшили - більш ніж 20 мільярдів гривень сукупно додали.

Чому? Тому що МВФ вимагає це, і вони непохитні. Ні міністру фінансів, який місяця півтора тому літав до Штатів, ні Гройсману, який вів переговори з місією тут, домовитися не вдалося. У фонді продовжують наполягати, що питання призупинення наступного траншу кредиту, який не дали нам в поточному році, мінімум мільярд доларів, підв'язані безпосередньо з питанням тарифів. Гройсман не хоче їх піднімати. Адже, це непопулярне рішення. Можливо, він на вибори збирається йти.

- А де ж той самий дешевий український газ, про який всі перед виборами говорять, що його у нас досить для потреб населення. Де він?

- Він видобувається. Більш того, компанія "Укргазвидобування" отримала рекордний виручку в цьому році. Грубо кажучи, при ціні 4924 грн \ тис. куб. м у них виручка повинна перевищити 65 мільярдів гривень. Це величезні гроші, вони не в змозі їх повністю освоїти. "Укргазвидобування" в цьому році ймовірно наростить видобуток на 4%, по крайней мере, такими темпами вони йдуть. Вони в принципі вкладаються в те, що заплановано урядовою програмою до 2020 року.

Тут справа в іншому. Дивіться, Гройсман місяця півтора тому в черговий раз пообіцяв, що українського газу скоро буде багато, і ми тарифи знизимо. Але цього не буде. Цю думку не поділяють ні в "Нафтогазі України", ні в "Укргазвидобуванню". Вони кажуть, що тарифи будуть рівні імпортного паритету до тих пір, поки, Україна буде імпортувати газ. А вона його буде імпортувати. Навіть програма 20/20, реалістичність якої і виконання, м'яко скажемо, неоднозначно, все одно до 2020 року не дозволяє повністю відмовитися від імпорту. Хіба що ціною знищення частини української промисловості, яка тепер вже ледве дихає.

- А українського газу вистачить для населення?

- Для населення вистачить. Після того як відвалився Крим і Донбас вистачить. Але знову ж таки, почнуться чергові розмови, що хтось, десь продає газ для населення і відправляє на промислові підприємства і на цьому хтось заробляє. Тому тариф в результаті вирівняли.

Це була велика перемога, якщо ви пам'ятаєте, введення так званого - єдиного тарифу. Хоча єдиного тарифу ніколи не було. У нас є, наприклад, релігійні організації, які чомусь за єдиним тарифом газ не споживають. Чому? Ось чи можу я у себе в квартирі створити релігійну організацію? Але справа навіть не в цьому. Справа в тому, що ринкова ціна повинна бути і тільки під це захід готовий давати гроші.

Українська влада називає це продовженням реформ, я називаю це забезпеченням життєдіяльності нинішнього правлячого класу. Як тільки вони втратять цих грошей, їм буде складно пояснювати людям, а навіщо вони взагалі сидять на своїх прекрасних місцях.

У МВФ єдині підходи, що до України, що до Мозамбіку - ми готові вам дати гроші, умовно кажучи, під 3%. Це низький відсоток, на ринку комерційного кредитування відсоток істотно вище. Мовляв, ми готові дати вам гроші під 3%, але у нас є умови. В тому числі, це припинення субсидування при поставках енергоресурсів якогось роду сегменту, не має значення, це може бути хімічна промисловість, а може бути релігійна організація або населення в цілому. Ви хочете грошей? Виконуйте їх!

Ми потрапили в таку ситуацію, що в наступному році, у нас рекордний, піковий буде рік і 2019 теж не малий, по виплатах і навіть, швидше за все, без розблокування програми з МВФ, Україна просто на просто не вдасться погасити всі свої зобов'язання по позиці . Тому, гроші МВФ будуть важливі в наступному році, я думаю, що не проскочить уряд без них, тому доведеться тариф підвищувати.

Про газовий контракт

- Які перспективи України в Стокгольмському арбітражі? Як ви оцінюєте газовий контракт Юлії Тимошенко? Чи заслужено вона за нього відсиділа?

- Контракт, в цілому, стандартний. Думаю, що левова частка контрактів "Газпрому" з європейськими контрагентами приблизно такі ж. Але в ньому є два неприємних моменти. Дуже висока базова ціна. Це ті 450 дол., Про яку всі говорили. При високій ціні на нафту, зростає ціна газу. Але при низькій ціні на нафту відбувається навпаки.

Тому виходило так що, коли нафта була дорога, ми дійсно, без харківської знижки платили б дуже дорого. А коли нафта впала, вийшло що на хабах в Європі газ став коштувати дорожче, ніж за контрактом з "Газпромом". Чому зараз транзит збільшився в Європу? Тому що там схожі контракти, формули і тому ціна нижча. Це вигідно європейським покупцям. Україна не купує, бо для нас "Газпром" - агресор, який хоче нас завоювати. Ну а до кінця місяця чекаємо остаточного рішення Стокгольмського арбітражу.

Про російський, європейський і американський газ

- "Нафтогаз" каже, що вже два роки не купує російський газ. Скажіть, це правда чи ми купуємо той же газ з РФ, але з європейською націнкою?

- Фізичний потік газу йде через територію України. В цьому році з РФ пройде близько 90 з гаком мільярдів кубічних метрів в Молдавію, Туреччину і країни Євросоюзу. Не буду в подробиці вникати, простою мовою - газ проходить 20 км, потрапляє в зворотний трубу, повертається до нас. Але він вже належить не "Газпром Експорту", а умовної кажучи компанії "Енні" або ще якомусь трейдеру.

Так, фізично, це російський газ, але змінив свого власника. Формально він не належить "Газпрому", хоча, фізично це російський газ. Якщо росіяни реалізують проект обхідних трубопроводів і припинять транзитувати через територію, де ми з вами живемо, великі обсяги газу, отоді вже ми зіткнемося з фізичною потребою поставок газу, умовно кажучи, з якої-небудь Норвегії. Правда вартість цього газу буде дуже висока.

Але поки формально, ми не купуємо російський газ. На сайті компанії "Укртрансгаз", є лічильник, де написано скільки днів ми вже без російського газу. І це підносять, як велику перемогу. Але в чому перемога? У тому, що ми переплачуємо близько мільярда доларів США в рік. З точки зору економіки треба було, коли дешевше газ у росіян, купувати у росіян, а коли дешевше в Європі, то купувати в Європі. Тоді ніякої переплати не було б.

- Чув, що Україна отримала американський газ, який танкерами привезли до Польщі. Яка ж ціна такого газу? Він дешевший, ніж російський?

- Дійсно в червні місяці британська компанія Centrica, за договором з британської донькою, польської державною компанією PGNiG сюди завезла один / два газовоза з СПГ зі США. Ми з колегами намагалися порахувати і виявилося, що, умовно кажучи, вартість цього газу на кордоні з Україною була порядку 277 доларів США. При цьому за даними нашої митниці, вони хоч і не публікуються, але є в учасників ринку, покупець цього газу заплатив в червні 215 доларів США на кордоні. За фактом, маємо різницю між 277 і 215 доларами, і хтось поніс збиток. Ось така економіка.

Чому Європа не нарощує експорт американського СПГ? Трубопровідний газ з Норвегії та з внутрішніх джерел РФ обходиться дешевше і значно. Тому американцям досі не вигідно возити газ в ЄС. Вони возять його на преміальні ринки - Південно-Східна Азія і Японія.

Про бензин і газ

- Нафта останнім часом дорожчає. На ваш погляд, що буде з нафтовими цінами в світі і з ціною бензину в Україні?

- Ціни на бензин в Україні ростуть. Я дуже злий, як споживач. Але розумію, що нічого зробити навіть Гройсман не може. Ні, він може, звичайно, знизити акцизи, але вони поповнюють бюджет.

- Які прогнози, на скільки ще може подорожчати бензин?

- Все залежить від двох чинників - курсу долара і ціни нафти. Якщо курс гривні буде провалюватися і далі, то бензин почне дорожчати вже після Нового року. На скільки? Дивіться - зараз економіка дуже проста. Кожен провал долара на 1 гривню підвищує ціну бензину А-95 приблизно на 60 коп. Коли нафта дешева - то в ціні бензину вище частка акцизу. При дорогої нафти частка нафти з переробки в ціні літра кожного продаваного палива в ціні вище, ніж при дешевої нафти.

Якщо курс буде далі провалюватися, а очевидно, що він буде провалюватися, адже Мінфін заклав в бюджет курс 30 грн, то і бензин буде дорожчати.

У такій ситуації, можливо, постане питання про підвищення акцизів на скраплений газ. На якій підставі ті, хто їздять на бензині платять акциз на рівні 213,5 євро, а ті хто користується скрапленим газом - 52 євро?

Андрій ГАЦЕНКО 

 

Джерело:
До списку новин