загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як в Україні дожити до 100 років: секрети довгожителів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Журналісти виявили п'ятірку потенційних рекордсменів а віком.

ДОПОМОГЛИ ГОЛОД І МОЛИТВИ

Найстарша українка, яку вдалося відшукати виданню «Вісті», – 106-річна монахиня Іоанна (в миру Марія Мороз). Останні вісім років вона живе в жіночому монастирі Афонської ікони Божої Матері в селі Чоповичі в Житомирській області (обитель називають жіночим Афоном). У монастирі розповіли, що матушка Іоанна вже не встає з ліжка, але з радістю приймає всіх, хто приходить за благословенням. Народилася вона 25 березня 1911, в 100-річному віці була пострижена в чернецтво. «Розповідала, як прийшли« совєти », відібрали все в колгосп. Чоловіка її за український націоналізм вислали на Колиму на 10 років. А її з дітьми відправили «голою і голодною» на заготівлю лісу на Урал », – розповіли нам черниці обителі.

Сама Марія вважає, що стільки років життя Бог їй подарував за те, що вона доглядала за хворими на тиф в 1930-х роках. «Я обмотувалися хусткою в гасі (який відганяє вошей, переносників тифу) і йшла в занедбану хату, куди звозили цих людей. Приносила молоко, годувала з ложечки маслом », – згадує монахиня. Також вона розповідає, що в житті багато голодувала і багато молилася.

КАРПАТСЬКІ СТАРОЖИЛИ

Журналісти розшукали ще двох довгожительок, яким цієї осені вже виповнилося по 104 року. Обидві вони родом з Рахівського району на Закарпатті – найвищої частини українських Карпат. У цьому регіоні багато довгожителів: понад п’ять сотень чоловік, яким більше 90 років. З них четверо – від 100 до 105 років.

Найстаріша жителька району Ілона Бокоч народилася 12 жовтня 1913 року в Австро-Угорщині (тоді Закарпаття було її частиною). Живе жінка в селі Біла Церква, і свій день народження іменинниця відзначила в колі рідних. Сім’я у неї велика – дві дочки, син, п’ять онучок і вісім правнуків. Карпатська довгожителька кілька років тому втратила зір, але зберегла світлий розум і напам’ять цитує Біблію на румунській мові. Пані Ілона вірить, що довго жити їй допомагають сила молитви і чисте повітря Карпат.

Її ровесниця Олена Влад з села Діброва своє 104-річчя відзначила двома тижнями пізніше, 31 жовтня. На пошті в селі розповіли, що жінка також майже нічого не бачить, живе з дочкою, але завжди активна, привітна і з почуттям гумору.

ЄДИНИЙ ЧОЛОВІК

У п’ятірку старожилів України увійшли і тернопільські довгожителі. Серед них – єдиний чоловік, Микола Тимчук. Він народився 4 грудня 1912 року в селі Молчанівка. Там і проживає донині. За словами його дочки, 73-річної Галини Шмигун, тернополянин двічі побував у німецькому полоні і дивом врятувався від розстрілу.

Сьогодні найбільше він боїться втратити зір, тому заучивает тексти з святого письма напам’ять. «Батько вже немічний, але ще ходить з двома милицями, – розповідає Галина Миколаївна. – У нього погіршилися слух, зір, але він читає в окулярах. Все Святе Письмо прочитав, знає напам’ять молитви, акафісти, молебні, хресний шлях. Він готувався до старості. Говорив, що якщо вивчить молитви, потім зможе спілкуватися з Богом ».

Також серед довгожителів Тернопільській області – Немідора Василишин. Жінка народилася 15 вересня 1913 року в селі Нападівка. Доглядає за старенькою її 75-річна дочка Лідія. Жінка скаржиться, що поговорити з мамою виходить рідко, та вже не все розуміє.

«Уже шість років мати лежача. Ще два роки тому все розуміла, спілкувалася, а тепер рідко заговорить, тільки часто запитує, чи немає дощу, – розповідає Лідія. – Телевізор вона не дивиться, не читає, бо неписьменна. Мама завжди говорила: щоб бути здоровим, не треба їсти жирне і потрібно багато працювати. Найбільше вона любить їсти молочне – вермішель на молоці і свіжі галушки, а ось борщ не любить ».

«ЩОБ ЖИТИ ДОВГО – УНИКАЙТЕ СТРЕСУ»

Доктор медичних наук, геронтолог Олександр Вайсерман вважає, що секрет довголіття українців – в міцному генофонді. Але щоб жити довго, потрібно мінімізувати стрес і правильно харчуватися: «У гірських регіонах довгожителів завжди більше, це пов’язано з способом їхнього життя. Раціон без фастфуду, близькість до природи плюс традиційна мораль з її повагою до старших. Адже вихід на пенсію різко підвищує смертність серед літніх людей – вони стають незатребуваними. Але в горах довгожителі весь час при справі. До того ж вони живуть неквапливо і у них немає серйозних причин для стресу».

Джерело:
До списку новин