загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Народні прикмети на січень

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Січень — час найсильніших холодів і найвеселіших свят. Новий рік, Різдво, старий Новий рік, Водохреща — з кожним з цих святкових днів в народі пов’язано безліч прикмет і повір’їв.

1 січня. Новий рік. День Прова і Воніфатія.

1 січня, в перший день нового року, традиційно не працювали, оскільки вважалося, що потім весь рік пройде в тяжкій праці. На новорічних торгах першому покупцеві робили знижку, тому що вважався — Дороги почин — він визначав комерційний успіх надалі на весь рік.

Перші дванадцять днів нового року, за народними прикметами, передбачали погоду на всі дванадцять місяців. Особливо знаючі люди навіть звертали увагу на настрій кожного дня і примічали, в які місяці треба чекати хороших звісток, а в якісь поганих.

Вважалося також, що чим довше простоїть в будинку новорічна ялинка, тим краще, а Новий рік зустрічати потрібно тільки в новому одязі. У цей день треба було обов’язково поклонитися рідній землі і згадати за святковим столом всіх її захисників, які поклали життя за благополуччя рідної землі. Святий Смороду-Фатій, пам’ять якого відзначається в цей день, був відомий як цілитель від пияцтва, йому молилися про позбавлення від запою.

Прикмети 1 січня

На Новий рік багато зірок на небі — ягід багато буде.

Якщо в Новий рік тепло — жито буде хороша.

Який перший день січня, такий і перший день літа.

2 січня. Іоанн Кронштадтський. День Ігнатія.

У цей день оберігали будинок. кланялися йому. служили молебні Ігнатію богоносця, щоб уберегти житло від усякої напасті. Також служили молебні та обносили хресним ходом ікони навколо села для запобігання його від усякої напасті. Цей день був відомий і як яблучний. Потрібно Було струшувати з дерев іній і сніг для закладки майбутнього врожаю.

Прикмети 2 січня

Синички цвірінькають — до холоду.

3 січня. Петро-полукорм.

Цей день отримав таку назву, тому що вважалося, що до перших днів нового року половина зимових запасів вже з’їдена.

Прикмети 3 січня

Сніг на землю — той же гній.

Якщо в січні луна далеко чується — морози міцнішати будуть.

4 січня. День Анастасії.

4 січня в народі відзначається як день пам’яті великомучениці Анастасії, яка отримала прізвисько Узорішительниці, тому що багато служила в’язням, укладеними в темницях за віру Христову, полегшуючи їх страждання. Також Анастасія вважалася покровителькою породіль.

Прикмети 4 січня

Яка погода на Анастасію, таким буде і жовтень місяць.

До дня Анастасії селяни на Русі намагалися завершити всі основні роботи по дому.

Починається заготівля сировини для різдвяного столу.

На Анастасію кололи свиню, тобто проводили свіжину. За старих часів казали: «Різдво без ковбас, що Великдень без крашанок».

Анастасія вважається покровителькою вагітних, їй молилися, щоб вагітність пройшла без ускладнень. У цей день, з молитвами до Святої, жінки вишивали рушник, яке повинно було допомогти благополучно вирішитися від тягаря.

5 січня. Федулов день. Прикмети 5 січня

Прийшов Федул — вітер подув.

6 січня. Різдвяний Святвечір.

У Різдвяний святвечір 6 січня належало поститися весь день, готувати святкове частування і приводити в порядок одяг. Вважалося, що не можна зустрічати Різдво в чорному-приходити на бенкет в жалобі. Як тільки спалахує перша зірка — значить, Ісус Христос прийшов у світ, і можна починати свято. Напередодні Різдва обов’язково колядували — хлопці і дівчата ходили по домівках, співаючи пісні-коляди і випрошуючи у господарів частування і гроші.

Прикмети 6 січня

Зима пустує не в лісі, а у нас на носі.

Коли тропинки черны — урожай на гречу.

Дня прибуло на курячу ступню.

7 січня. Різдво Господа і Спаса нашого Ісуса Христа.

З 7 січня і до самого Хрещення починаються Святки — святі дні, пов’язані з подіями появи на світло Господа нашого. У ці дванадцять днів прийнято веселитися, думати тільки про хороше і проводити час з сім’єю — адже свята діти чекають більше, ніж дорослі. Це час радості, ігор і веселощі — для турбот і проблем є інші дні в році.

Прикмети 7 січня

З Різдва і до старого Нового року не можна сміття з хати вимітати.

8 січня. Бабине свято

Бабине свято або свято каш — цей день отримав свою назву тому, що матері вважали своїм обов’язком привітати зі святом повитуху, яка допомагала при пологах, показати їй свою дитину і принести подарунок.

Прикмети 8 січня

У свято каш всяк з ложкою ходить — повний черпак сім’ю не розжене.

9 січня. Степанов день.

9 січня називали ще кінським святом. Коней поїли «через срібло» — на дно відра з водою кидали срібну монету. Вважалося, що від цього тварини доголять, не бояться лихого ока і входять в милість у будинкового. Монету, яка лежала в відрі, потім так. щоб цього ніхто не бачив, треба було покласти в стайні під яслами.

Прикмети 9 січня

Ясний день, сильні морози-до хорошого урожаю.

10 січня. Домочадців день.

Тривають Святки. Напередодні цього дня на Червону гірку біля села приносили кілки і вбивали їх в землю. У домочадців день вся сім’я приходила на Червону гірку, і кожен пов’язував на свій кілочок свій клаптик і загадував бажання. У ці дні в російських будинках любили збирати гостей і грати в найрізноманітніші ігри.

11 січня. Страшний вечір.

Вважалося, що в цей день особливо небезпечна найрізноманітніша нечисть, причому об’єкт її нападу — діти як найбільш незахищені члени сім’ї.

12 січня. День Онисії.

У цей день готувалися до зустрічі Нового року за старим стилем, який з давніх часів відомий приказкою: «Свинку та боровка для Васильєва вечірка».

13 січня. Василів вечір.

В ніч з 13 на 14 січня відзначають старий Новий рік. Цей день називають Васильєвим ввечері, оскільки на наступний день церква святкує пам’ять Василя Великого. Неодмінний атрибут свята — страви зі свинини, тому що святий Василій Великий вважався покровителем свинарів. «Не чиста худоба свиня, та немає у Бога нічого нечистого — Василь зимовий освятить!» — Говорили в народі.

14 січня. Старий Новий рік. Обрізання Господнє. Васильєв день.

У цей день було прийнято ходити в гості до своїх родичів і друзів, вітати їх з наступаючим новим роком. На Василя Великого селяни проводили особливий обряд, пов’язаний з викліканіем багатства і родючості. Селянські діти ходили по домівках і сіяли на підлогу з рукава або мішечка зерна вівса, гречки, жита, співаючи при цьому особливу засевальную пісню. Вважалося, що чим швидше господиня будинку збере зерно з підлоги, тим багатшим буде урожай. Васильєв день ділить Святки на святі вечора — з 7 по 14 січня і страшні вечора — з 14 по 19 січня.

15 січня. День Сильвестра. Курячий свято.

Знахарки в цей день змивали з будинків лихоманки-лихоманки. Існувало повір’я, що лихоманки — це тринадцять дочок Ірода, що зійшли слідом за своїм батьком в пекло. Ось звідти і виганяє їх мороз, і сестри намагаються сховатися в теплому селянській хаті. Щоб прогнати нечисть, ганчірочку змочували в розчині четверговою солі (сіль, яку зберігали з четверга сьомого тижня Великого посту), зібраної з семи печей золи і взятого з-під чорнобиль в Іванов день земляного вугілля і обтирали нею одвірок. Займалися цим тільки літні жінки: молодим не довіряли такої важливої справи, а чоловіків і зовсім близько не підпускали (вважалося, що чоловік може наврочити обряд).

Прикмети 15 січня

Якщо жінка на Сильвестра спіткнеться про кішку, у неї чоловік загуляє.

Старі люди кажуть: на Сильвестра волосся не стрижуть, а то вони з голови втечуть (до лисині).

Якщо жінка завагітніє 15 січня, то у неї народиться син.

16 січня. День Гордія.

У цей день відзначалися «пишається» — в цей день згадували приказки про гордість, здавна вважалася пороком: «Гордим бути — дурним вважатися», «Сатана пишався — з неба звалився! А ми пишаємося — куди гідні?» говорили в народі.

17 січня. День Зосима.

За народним повір’ям, у цей день потрібно було зашити в ладанку чортополох і носити на шиї біля хреста — для убезпечення від псування і допомоги мандрівникам.

Прикмети 17 січня

Небо чисте з повним місяцем — до сильного повені.

Сніг на Зосиму гніт сучки дерев — річчя бджоли будуть роїтися.

18 січня. Водохресний святвечір.

За народними повір’ями, напередодні Хрещення, знаменитий «водохресний вечерок-. — Час розгулу нечистої сили, яка прагне проникнути в будинок перевертнем. Щоб захистити житло, крейдою малюють хрести на всіх дверях і віконних рамах. Не порахує у Водохресний святвечір хреста на дверях — бути біді, вважали за старих часів. У цей вечір ворожили.

Прикмети 18 січня

Якщо вранці йде сніг — хліб вродить хороший.

На голодну кутю був сніг — буде гречка.

Якщо в водохресну ніч небо чисте — буде багато гороху.

Якщо в водохресну ніч зірки дуже блищать, хліб буде хороший.

Повний місяць на Водохресний святвечір — до великого розливу.

Собаки багато гавкають — буде багато дичини і звіра.

19 січня. Хрещення.

Вважається, що в цей день наступають найсильніші морози за всю зиму — хрещенські. За ними йдуть Афанасієвський (31 січня), Стрітенські (15 лютого), Власьевской (24 сревраля), пізні благовіщенські (7 квітня) морози. У цей день відбувається хресний хід на річки та озера для освячення води, який називають ходом на Йордан на згадку про хрещення Ісуса Христа. Воду, освячену в цей день, зберігають весь рік, вона зцілює хвороби і здатна зупинити пожежу, що почалася. В ополонку покладається зануритися, щоб змити з себе гріхи, придбати здоров’я та удачу на весь рік. Вважалося, що в Богоявленському ніч, перед ранкової, відкривається небо. Про що йому помолишся — то неодмінно збудеться.

Прикмети 19 січня

Хрещення під повний місяць — бути великій воді.

Якщо хрещенські морози сильніші різдвяних — рік буде врожайним.

Снігу по Хрещення надує — хліба прибуде.

20 січня. День Іоанна Хрестителя. Прикмети 20 січня

Хто на Хрестителя купить хрест, на того Ангел-хранитель зрадіє.

Якщо в цей день охрестити немовля, то біля цього дитя буде стояти при хрещенні сам Іоанн Хреститель.

Хто, будучи нехрещеним, помре на Хрестителя, у того душа довго буде плакати і поневірятися.

21 січня. Ємельянов день.

У цей день пригощали кума з кумою — вважалося, що це приносить здоров’я дітям, яких вони хрестили.

Прикмети 21 січня

Якщо в цей день будуть сильні вітри з півдня, то буде літо грізне.

Яка погода на Омеляна — такова погода в серпні.

Якщо на Омеляна тихо (немає вітру), то літо буде сонячне.

22 січня. День Філіпа.

Свята завершені, а після них накопичилося багато господарських справ, якими і займалися в цей день. Увечері неодмінно топили баню, щоб відмитися від гріховних Святок.

Прикмети 22 січня

До цього дня день додався на одну годину, на гороб’ячий скок.

Січень — темна зоря року.

Січень дрова в піч підкладає.

Якщо худобу, випущений у двір, буде стеми назад в стійло, значить буде холод або сніг.

Ясна погода в цей день обіцяє хороший врожай.

23 січня. Григорій — летоуказатель.

По цьому дню судили про майбутнє літо.

Прикмети 23 січня.

Дерева в інеї — небо буде синє.

Багато на деревах інею — річчя чекай багато роси.

У цей день трапляється найперша крапель.

Вітер з півдня — до грізного літа.

Коло навколо сонця або місяця — к морозів.

Сонце опівдні — весна буде рання.

Вода в річках убуває — чекай сухого і жаркого літа.

24 січня. День Федосєєв.

Якщо видається тепла погода, то весна буде теплою.

Федосєєв день теплий — весна буде ранньою.

Морози на Федосєєв несприятливі для майбутніх ярих. (Звідси і одна з назв цього дня — морози-худосеі.)

25 січня. Тетянин день.

У народі було прийнято на Тетяну піч короваї у вигляді сонця, запрошуючи світило скоріше повернутися до людей. Такі короваї потім їли всією сім’єю, щоб кожному дісталася часточка сонячної сили і тепла. Треба сказати, що коровай для

Прикмети 25 січня

Якщо на Тетяну іде сніг — літо буде дощове.

На Тетяну сонечко прогляне рано — до раннього прильоту птахів.

26 січня. День Єрмілов.

У цей час, як правило, стояли сильні морози, тому селяни, скучили по теплу, примічали в цей день погоду на найближчі зимові дні. Особливо багато прикмет в день Єрмила було пов’язано з кішкою.

Прикмети 26 січня

Кішка лягає вгору черевом і потягується — до тепла.

Кішка стіну шкребе — негода біля воріт.

Кішка катається по мостинам-тепла в будинок стукає.

Кішка згорнулася клубком — до морозу.

Кішка шкребе кігтями підлогу — чует заметіль.

27 січня. День Ніни.

Дерева вкрилися інеєм — до тепла.

Білі хмари взимку — до холоднечі.

У морозний день пішов сніг — до потепління.

Стовп від сонця на заході — на мороз.

Ворона вранці каркає — до хуртовини.

Ранній спів півнів в мороз — на тепло.

28 січня. Павлов день.

День на Павла вже відчутно додавався, тому і з’явилася в народі така приказка: «Павло взимку — день приволік». Людина, що народилася в цей день, одягав на себе в якості оберега лляну сорочку, а під подушку клав пучок льону, щоб відвести погані сни.

Прикмети 28 січня

Петро та Павло день додав.

Якщо вітер — рік буде сирий.

Зоряна ніч — до урожаю льону.

Зірки сильно блищать — до морозу, зірки тьмяні — до тепла.

Зірки «грають» — до хуртовини.

Здалися хмари з півночі — відлиги не бути.

Сніговий буран вдень віщує мороз вночі.

29 січня. День Петра — полукорма.

Домашньою живністю з’їдена половина зимового корму.

Якщо в коморах житнього хліба залишилося більше половини, бути врожаю.

Коль є мітла до багаття, то буде хліба до Петра, а сінен і дзвінець доведуть хлібу кінець.

30 січня.

Зазвичай в цей час холоду відступають і настає відлига, тільки це тепло оманливе, тому що слідом за ним приходять сильні морози.

Прикмети 30 січня

Перезимник — обнадіє, обтепліт, а потім обдурить — все морозом стягне.

Не вір теплій погоді взимку.

31 січня. День Кирила і Афанасія.

Згідно прикметам, в цей день завжди бувають сильні морози, а заметіль заціловував людини — (морозить, валить з ніг). Звідси і одна з назв — Афанасій-ломонос, т. Е. Люди — ломают — (обморожують) в цей день особи.

Прикмети 31 січня

Якщо на Афанасія хуртовина і завірюха — весна затягнеться.

 

Джерело:
До списку новин