загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сьогодні вшановують пам'ять великомучениці Анастасії: традиції і заборони дня

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Сьогодні, 4 січня, Православна церква вшановує пам'ять святої великомучениці Анастасії. У народі Анастасію вважають покровителькою невинно засуджених людей і вагітних. 

Свята великомучениця Анастасія народилася у Римі, у сім'ї сенатора на iм'я Претекстата. Батько був язичником, а мати, яку звали Фавста - таємна християнка, яка поручила виховання маленької дівчинки відомому своєю вченістю святому Хрисогону. Одного разу мати Анастасії з її духовним вчителем опинилися у в'язниці, де перебували і інші християни. Анастасія постійно відвідувала їх, допомагала їм щосили. Хрисогон учив Анастасію Священному Писанню і виконання закону Божого. З часом, про красу юної Анастасії почали говорити всюди. Після смерті матері, не рахуючись з бажанням дочки, батько видав її заміж за язичника Помплія. Анастасія постійно посилалася на важку хворобу, щоб уникнути шлюбних стосунків зі своїм чоловіком. У темницях Риму в той час перебувало багато ув'язнених християн. У жебрацькій одежі свята таємно відвідувала в'язнів, - вмивала і годувала хворих, які не можуть рухатися, перев'язувала рани, втішала всіх, хто потребував цього. Чоловік Анастасії був жорстокою і дуже скупою людиною. Коли він дізнався, що дружина допомагає ув'язненим християнам, а при цьому ще й витрачає гроші на допомогу, він жорстоко побив її, закрив в окремій кімнаті і біля дверей поставив варту. Після смерті батька Анастасії Помплій, щоб заволодіти багатою спадщиною, постiйно катував дружину. Свята написала про свої страждання вчителю і старець, у листі, передбачив швидку смерть її чоловіка. Через деякий час Помплія призначили послом до перського царя. По дорозі в Персію він потонув під час бурі. Тепер свята знову могла відвідувати християн, якi перебували в темницях, а отримане наслідство вона вживала на одяг, їжу та ліки для хворих. Святого Хрисогона невдовзі стратили після суду, проведеного імператором Діоклетіаном. Свята Анастасія стала мандрувати, щоб скрізь, де тільки можна, служити християнам, посадженим у темницях. Так вона отримала дар лікування. Коли імператор дізнався про те, що Анастасія є християнкою, і до того ж роздала весь свiй спадок для допомоги ув'язненим братам у Христі, він наказав її катувати. Кілька разів святу мученицю били, морили голодом, але вона залишилася вірна Христу.  Після численних відмов Анастасії стати язичницею, правитель велів її спалити. Святу Анастасію розтягнули над багаттям між чотирма стовпами. Але сталося диво – Бог вберіг святу і забрав її до себе перш, ніж розгорілося полум'я.  Тіло святої залишилося неушкодженим — поховала його благочестива християнка Аполлінарія. Після закінчення гонінь над труною святої великомучениці Анастасії була побудована церква.

Традиції

За подвиги і доброту серця Анастасії її в народі прозвали Узорішительницею, тією, що полегшує кайдани – узи.

Акт народження дитини нашими предками трактувався як звільнення від тягаря для матері. А прив'язана пуповиною до матері дитина, що знаходиться в утробі, означала узи, саму вагітність. Тому великомученицю Анастасію вважали покровителькою вагітних жінок. В день, коли вшановували пам'ять святої, вагітні молилися Анастасії про благополучні пологи і здоров'я для малюка. Зазвичай у день святої, 4 січня, дівчата і жінки вишивали спеціальний рушник. Він служив надійним оберегом. Вірили, що він допоможе легше народити й зберегти здоров’я матері та дитині. Саме цим рушником витирала піт з чола породіллі. Але вагітним 4 січня заборонялося шити, щоб не накликати лиха.

В цей день особливо засуджувалися будь-які прояви жорстокості по відношенню до людей, а тварин – особливо. Вважалося, що якщо в День Анастасії Узорішительниці вдарити тварину, незабаром можна зламати собі одну з кінцівок.  У цей день намагалися не ходити по дому босоніж і не бралися за в’язання. Вірили, що це допоможе уникнути лиха. Адже, в іншому випадку когось із родичів можуть засудити та посадити до в’язниці.

Прикмети

Випадає сніг пластівцями – до дощового літа.

Сухо і холодно – навесні сніг зійде дружно.

 

Джерело:
До списку новин