загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Здивуйся: топ-7 найбільш незвичайних різдвяних звичаїв

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ви, напевно, думаєте, що Різдво – це милі сімейні посиденьки, обмін подарунками та життєрадісний літній товстун в червоному костюмі? Як би не так! Сьогодні ми розповімо про найбільш дивовижних, курйозних і шокуючих звичаях і традиціях, пов’язаних з Різдвом.

1 РІЗДВЯНИЙ КОШМАР. До австрійських будинків на Різдво добрий дідусь святий Миколай приходить не один. Його супроводжує обвішане дзвіночками рогате і волохате чудовисько на ім’я Крампус.

Якщо Миколай дарує подарунки слухняним дітям, то Крампус, навпаки, спеціалізується на поганцях. Його мішок – порожній, в нього він засовує хуліганських дітлахів і забирає невідомо куди. У ХХ столітті ця традиція сильно дратувала церковників і консерваторів: c 1934 року Крампус був заборонений законом, і навіть в 1950-х роках уряд поширював брошуру про те, що цей різдвяний персонаж – «породження зла».

Однак Крампус переміг. Сьогодні його можна зустріти на святкових маскарадах і побачити на листівках і поштових марках. Правда, тепер це персонаж не стільки страшний, скільки забавний.

2 РІЗДВЯНИЙ РЕП-БАТТЛ. Останнім часом в містах Уельсу відроджується старовинна традиція. Компанія молодих людей ходить по домівках, співаючи різдвяні гімни. При цьому дівчата одягнені в чоловічий одяг, а хлопці – відповідно, в жіночий.

Схоже на наші колядки, – скажете ви. Ага, схоже. Правда, з собою валлійські колядники носять палицю з насадженим на неї кінським черепом (тому весь обряд називається Сірий кінь), а біля кожного будинку влаштовують з господарями своєрідний реп-баттл – віршовану лайку. Коли у господарів вичерпується поетичне натхнення, вони повинні запросити гостей з кінським черепом в будинок і пригостити пивом.

3 РІЗДВЯНИЙ ТУАЛЕТ. У Каталонії на Різдво часто можна побачити традиційні вертепи. Ясла з немовлям Ісусом, милостиві Марія і Йосип, урочисті волхви – в загальному, все як годиться… Стоп! А що це поруч з ними робить фігура чоловічка зі спущеними штанами, який справляє велику нужду?! ..

Це – каганер, традиційний місцевий різдвяний символ. Таку фігурку ховають десь у вертепі, а того, хто першим її знайде, – цілий рік буде супроводжувати удача.

До речі, місцева католицька церква до такої традиції відноситься цілком терпимо. А фігура Каганера, встановлена ​​на Різдво 2010 року біля торгового центру Maremagnum в Барселоні навіть потрапила в Книгу рекордів Гіннесса – як найбільша в історії.

4 РІЗДВЯНИЙ ХЕНД-МЕЙД. У мексиканському місті Оахака головний символ свята – редиска. Але не проста, а художньо оформлена. Напередодні Різдва місцеві жителі вирізують з редису різні фігурки, які виставляються на загальний огляд на міському ярмарку. Правда, редиска швидко в’яне, так що помилуватися фігурками можна всього кілька годин. Тому на ярмарок шикуються величезні черги.

5 РІЗДВЯНИЙ ХОКЕЙ. Цікавий факт: однією з перших країн світу, які обрали християнство як державну релігію, стала Ефіопія. Втім, не маючи постійних зв’язків з іншими християнськими країнами, ефіопське християнство набуло за сотні років досить вигадливу форму. Це стосується і святкування Різдва. О півдні місцева молодь одягає національні костюми і відправляється грати в «генну». Ця гра нагадує хокей на траві – гравці довгими палицями ганяють дерев’яний м’яч. «Генна» – не просто забава, в неї грають в пам’ять про пастухів, які першими прийшли поклонитися новонародженому Ісусу.

6 РІЗДВЯНА КУЛІНАРІЯ. В Англії Різдво складно уявити без плам-пудингу. Це традиційне блюдо готують за кілька тижнів до свята, потім залишають «дозрівати» в прохолодному місці і подають в перший день Різдва. Перед подачею на святковий стіл плам-пудинг обливають бренді і підпалюють. Цікаво, що сто років тому для приготування різдвяного пудингу використовувався спеціальний мішок – тепер його замінила звичайна форма для пудингу.

7 РІЗДВЯНА ЗООЛОГІЯ. Якщо ви думаєте, що незвичайні різдвяні традиції є тільки за кордоном – ви помиляєтеся. Чимало дивовижних звичаїв існувало і в Україні. Наприклад, за старих часів після святкової вечері господиня будинку підносила по ложці куті всім домашнім тваринам (правда, чомусь в їх число не входили свині). Після такого частування ходити в стійла, хліви і стайні не можна було до самого ранку – справа в тому, що, за легендою, це була єдина ніч в році, коли тварини розмовляли по-людськи. Підслуховувати розмови братів наших менших людям категорично заборонялося. І справді – ще почуєте щось неприємне на свою адресу…

 

Джерело:
До списку новин