загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Васкуліт: Чому запалюються стінки кровоносних судин і що робити

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Підвищення температури, шкірні висипання, занепад сил, біль у м’язах, суглобах, животі та інші неприємні симптоми можуть сигналізувати про розвиток васкуліту - запалення стінок кровоносних судин. Це захворювання може мати різні причини. Сьогодні лікарі виділяють кілька домінуючих.

По-перше, інфекційний чинник. Простежується тимчасовий зв’язок між виникненням інфекційного захворювання та розвитком васкуліту. Тому потрібно пам’ятати, що будь-яке інфекційне вогнище в організмі може нести небезпеку судинам. По-друге, васкуліт може бути наслідком вірусних хвороб. По-третє, не викликає сумніву роль ліків у розвитку васкуліту.

Ознаки ураження судин можуть з’являтися безпосередньо після контакту лікарського препарату з організмом хворого. Сьогодні відомо понад 150 ліків, прийом яких провокує розвиток васкуліту. Найчастіше реакція такого типу може розвинутися ? на прийом сульфаніламідних препаратів, антибіотиків, препаратів йоду, рентгеноконтрастних речовин, вітамінів групи В, аналгетиків, туберкулостатиків. Не можна виключати й спадкову схильність. Також судини можуть постраждати внаслідок перегрівання чи переохолодження людини й багатьох інших чинників.

Те, які органи постраждають від васкуліту, залежить від того, які судини вражені захворюванням. Так, під час ураження коронарних судин серця починаються проблеми із серцевим м’язом унаслідок порушення його живлення; в разі ураження судин у нирках може виникнути нефрит, інфаркт нирки тощо. Чи можливо запобігти васкуліту або позбутися його, якщо хвороба вже настала, про це розповідає лікар-фітотерапевт В’ячеслав Варнавський.

ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ТА ЛІКУВАННЯ ВАСКУЛІТУ

Запалення стінки будь-якої кровоносної судини називається васкулітом. Це захворювання може виникнути на ґрунті первинного ураження кровоносного русла, а також вторинного, яке виникає під впливом на стінку кровоносної судини бактерій, токсинів, імунних комплексів і вірусів. Слід зауважити, що вторинні васкуліти можуть утворюватися в разі інфекційних чи автоімунних захворювань, а також злоякісних пухлин.

Лікування захворювання судин передусім залежить від типу васкуліту, ступеня тяжкості запального процесу та уражених органів. Людям, які мають важку форму хвороби, доводиться регулярно приймати медичні препарати. Пацієнти з легкою формою васкуліту обходяться застосуванням засобів народної медицини, в тому числі тих, що містять ацетилсаліцилову кислоту. Головне завдання лікування - це зменшення запалення залучених до процесу кровоносних судин.

Слід розрізняти гемороїдальний, геморагічний і системний васкуліт. Гемороїдальний васкуліт - це гостре інфекційно-алергійне захворювання, коли вражаються дрібні судини суглобів, шкіри, нирок і кишечнику. Появу цього захворювання пов’язують із такими інфекціями: стафілококовою, стрептококовою, глистяною, вірусною, а також харчовою та лікарською алергією. Велику роль у виникненні васкуліту відіграють вогнища хронічної інфекції в організмі. Однак не варто виключати й спадкову схильність до алергійних хвороб.

Геморагічний васкуліт (причини якого до кінця невідомі) є однією з різновидів системного. Таке захворювання супроводжується множинними крововиливами в слизові оболонки та шкіру. За такого системного запального процесу дрібних судин одночасно уражаються дрібні судини в нирках, суглобах, травному тракті та шкірі.

Симптоми геморагічного васкуліту завжди явні: вони проявляються у вигляді шкірних висипань, які можуть проходити хвилеподібно. Дуже часто можна спостерігати висипання в кількох місцях, яке має різні стадії розвитку. Можуть виникати й інші шкірні елементи, наприклад, вузлова еритема. Характерні супутні симптоми - набряк шкіри під волосяним покривом голови, що може поширюватися на губи й повіки. Набряки можуть проявлятися на стопах, спині, тильних поверхнях кистей і в промежині.

У разі системного васкуліту у хворобливий процес залучені одразу кілька тканин чи органів організму, тому лікування передбачає комплексний та індивідуальний підхід. В основі системного васкуліту лежить утворення мікротромбів, які закупорюють дрібні судини, внаслідок чого розвивається ішемія тканин через недостатнє надходження кисню ушкодженим кровоносним руслом. Системність васкуліту зумовлена ​​ураженням судин будь-якої локалізації. Найчастіше активація тромбоутворення виникає на тлі інфекції чи алергії.

Васкуліт має безліч різних симптомів, оскільки вражає різні органи. Якщо уражена шкіра, з’являються свербіж і шкірні висипання. Якщо захворювання вражає кровоносні судини, які постачають кров’ю нервові тканини, то спостерігається зниження чутливості й м’язова слабкість. У разі «зачіпання» хворобою судин мозку, підвищується ризик інсульту, а якщо уражене серце - ймовірний серцевий напад. Також васкуліт характеризується відсутністю апетиту, зниженням маси тіла, лихоманкою й занепадом сил.

На першому етапі потрібно пройти загальне обстеження, а потім ретельно вивчити уражені органи. Як правило, якщо васкуліт почав проявлятися внаслідок алергійної реакції, то лікування не потрібне, він мине сам. Але якщо зачеплені легені, нирки, мозок чи інші життєво важливі органи, то починати лікувальну терапію треба негайно.

Варто відзначити, що причини васкуліту в багатьох випадках залишаються невідомими. Наприклад, захворювання може почати «розмножуватися» після перенесеного вірусу. Деякі медикаменти та алергійні реакції також можуть спровокувати виникнення васкуліту. Під час захворювання вражається кілька тканин та органів аж до загибелі тканин.

Системний васкуліт являє собою автоімунне захворювання, тому передусім лікування має бути спрямоване на те, аби максимально знизити відповідь імунної системи, що зменшує інтенсивність симптомів. Прийом лікарських засобів, які пригнічують імунну систему, може тривати протягом кількох років, до досягнення стабільної ремісії. Другий етап лікування проводять для відновлення функцій органів, які були вражені хворобою. Зазвичай лікування залежить від ступеня ураження різних органів і систем.

НАРОДНІ ЗАСОБИ В ЗАГАЛЬНІЙ ТЕРАПІЇ ХВОРОБИ

Причому терапія багатокомпонентна, тобто для відновлення імунної системи та усунення клінічних проявів потрібен всебічний підхід. У практичній медицині найчастіше використовують антигістамінні та протизапальні препарати, у важчих випадках - препарати, які пригнічують імунітет. В офіційній медицині під час лікування геморагічного васкуліту призначають препарати, що розріджують кров. Крім цього, ліки повинні зміцнити стінки судин і зменшити вплив на них імунних комплексів.

Широко застосовується в разі васкуліту лікування народними засобами. За незначного ураження судин це стає основним компонентом терапії. Але в будь-якому разі лікувати васкуліт потрібно під контролем лабораторних аналізів. Наводжу приклади основних рецептів лікування народними засобами.

Для лікування всіх видів васкулітів рекомендую застосовувати збори лікарських рослин.

Для приготування збору № 1 знадобляться плоди софори японської, квіти бузини, трава деревію та споришу, а також листя кропиви дводомної. Усі інгредієнти ретельно подрібнити й з’єднати (по 4 ст. л.). Столову ложку суміші додають у склянку окропу, настоюють протягом 1 години й проціджують. У два-три прийоми настій випивають по половині склянки.

Через тиждень лікування збором № 1 додають збір № 2, який добре знімає алергійні реакції й годиться навіть у разі важких форм васкуліту. Змішати бруньки тополі, квітки календули й бузини, траву деревію, череди, хвоща та листя м’яти (по 3 ст. л.). Столову ложку збору заливають однією склянкою окропу й залишають на 2 години. Приймають по півсклянки кожні три години.

Також рекомендую для лікування всіх видів васкуліту такий відвар. Узяти траву споришу звичайного, листя кропиви дводомної, плодів софори товстоплодої (по 4 ст. л.), трави деревію звичайного (3 ст. л.) та квіток чорної бузини (1 ст. л.). Ретельно перемішати, 4 ст. л. суміші залити 1 л гарячої води й тримати на водяній бані протягом 40 хв. Приймати по 0,75 склянки двічі на день.

У разі васкуліту лікування народними засобами має бути як місцевим, так і загальним. Збір № 3 можна застосовувати в обох випадках. Для його приготування взяти траву хвоща польового та квіти чорної бузини (по 3 ст. л.), листя м’яти перцевої й траву деревію звичайного (по 2 ст. л.). Усе перемішати, 3 ст. л. суміші залити 0,5 л гарячої води, довести до кипіння (але не кип’ятити). Настоювати ніч. Приймати всередину по 0,5 склянки чотири рази на день і робити аплікації на 20 хв на місце висипань чи хворий суглоб.

ОЧИЩАТИ КИШЕЧНИК ОБОВ’ЯЗКОВО

У разі васкуліту потрібно очищати кишечник. У народній медицині для цього застосовують різні гіркі трави, наприклад, така суміш: оман, пижмо, безсмертник і полин (у рівних пропорціях). Літром окропу залити 2 ст. л. сухої сировини. Настоювати зілля краще в термосі протягом ночі. Після цього процідити. Пити двічі на день за 30 хв до їди, розводячи 0,5 склянки настою такою ж кількістю теплої перевареної води.

Дуже важливим є очищення крові. З цією метою рекомендую використовувати бадан товстолистий. Столову ложку сухого листя додають в одну склянку окропу й залишають у термосі на ніч. Потім додають 1 ст. л. меду й випивають натщесерце. Для нормалізації кровотворення в разі васкуліту рекомендую також оздоровлення медичними п’явками.

У деяких випадках з’являються виразки на геніталіях. Для лікування інфекції рекомендую використовувати срібну воду й прикладати своєрідні «липучки». Приготування «липучок» складається з кількох етапів. Для початку треба розчинити на водяній бані соснову каніфоль (200 г). Після того, як вона розчиниться, в ємність додають бджолиний віск (40 г). Коли обидва компоненти розплавляться, їх з’єднують із нерафінованою соняшниковою олією (40 мл) і розмішують, поки консистенція не стане однорідною. Потім узяти невеликий клаптик лляної тканини, намастити його розчином і прикласти до нижньої частини живота. Такий компрес тримають на тілі до трьох днів, знімають, розмочивши теплою водою, й прикладають нову «липучку».

Із вітамінів хворим на васкуліт важливо також приймати вітамін К. Позитивну дію на кровотворення чинить зелений чай. Він здатний зміцнити стінки кровоносних судин, поліпшити відновні процеси в організмі. Завдяки зеленому чаю утворення протромбіну в печінці стає інтенсивнішим. Прийом зеленого чаю з іншими лікарськими зборами сприяє підвищенню тонусу серцевого м’яза та зниженню рівня холестерину в крові. Пити тричі на день по півсклянки міцного зеленого чаю, чергуючи його з іншими цілющими настоями.

Під час лікування васкуліту використовують спиртові настоянки (1:10) таких рослин, як женьшень та елеутерокок колючий. Приймають по 2 ст. л. двічі на день через годину після їди.

Важкі васкуліти лікують настоєм кореня солодки, що містить кортикостероїдоподібні речовини природного походження. По 1 ст. л. такого настою п’ють до чотирьох разів на день.

ПОЧИНАЄМО З ПЛОДІВ І ТРАВ’ЯНИХ ЗБОРІВ

Геморагічний васкуліт розвивається після застуди, ангіни, грипу, рідше - скарлатини, кору, туберкульозу. При цьому підвищується проникність капілярів і дрібних судин, запалюються стінки судин. Як правило, геморагічний васкуліт пов’язаний із захворюваннями печінки, підшлункової залози, з цукровим діабетом. Для лікування та профілактики геморагічного васкуліту в народній медицині застосовують багато рослин: софору японську, мелісу лікарську, руту садову, ромашку лікарську, хвощ польовий, підмаренник справжній, горобину чорноплоду.

Починати лікування рекомендую плодами софори японської та горобини чорноплодої. Настоянка плодів (боби) софори: промиті перевареною водою боби подрібнити й залити горілкою: якщо свіжі боби, то в співвідношенні 1:1, сухі - 1:2. Настояти два тижні, струшуючи. Процідити, здушити плоди, отриману рідину профільтрувати через вату. Пити по 10 крапель з 2 ст. л. теплої води чотири рази на день.

Настій плодів горобини чорноплодої: 1 ст. л. залити склянкою перевареної води, нагрівати 40 хв на водяній бані. Настояти 20 хв, здушити, долити водою до склянки. Пити по 0,25 склянки чотири рази на день.

Через два тижні до лікування плодами долучити збори трав. Збір № 1: 2 ст. л. подрібненої суміші рослин (береза, верес, плоди глоду, м’ята, цикорій, пирій, цмин піщаний, плоди шипшини - в рівних пропорціях) залити 0,5 л окропу, настояти 2 години. Пити по 0,25 склянки чотири рази на день.

Збір № 2: 4 ст. л. подрібненої суміші рослин (вероніка, фіалка триколірна, череда, деревій, кропива, подорожник, полин, хвощ, шавлія, ягоди ялиці - в рівних пропорціях) залити ввечері в термосі 1 л окропу, настояти ніч. Пити по 3 ст. л. кожні 2 години не менше восьми разів на день. Цей збір зміцнює стінки судин, робить їх еластичними, нормалізує склад крові, поліпшує кровообіг.

Геморагічний васкуліт здавна лікували також соком молодої жалкої кропиви. Сік потрібно пити по 2 ст. л. не більше чотирьох разів на день, окремо від описаних вище зборів трав. 

ЦІЛЮЩІ МАЗІ

Наслідком геморагічного васкуліту можуть бути артрит, часто з серйозними деформаціями суглобів, порушення  діяльності травного тракту. Найбільше скаржаться діти: наявність колькоподібного болю в ділянці живота, який буває досить гострим і може супроводжуватися блювотою, заподіює безліч  неприємних відчуттів. У разі задавнених етапів хвороби може виникнути хронічна патологія нирок. Ускладнення геморагічного васкуліту впливають і на центральну нервову систему.

Для зовнішнього лікування, що має другорядне, допоміжне, значення, в період пурпурових висипань застосовують аптечні мазі, які сприяють відновленню еластичності та щільності судинних стінок. У разі ерозивно-виразкових проявів використовують епітелізувальні мазі. Хворі на  всі форми алергійних васкулітів потребують диспансерного спостереження з проведенням профілактичних протирецидивних заходів.

Із засобів народної медицини рекомендую не менш ефективну мазь із березових бруньок. Одну склянку розтертих на порошок сухих бруньок змішати з 0,5 кг внутрішнього свинячого жиру (ще краще - жиру нутрії). Отриману суміш перекладають у глиняний горщик і млоять у духовці по три години протягом двох діб двічі. Відцідивши сировину, готову мазь розливають по банках, застосовують зовнішньо.

Приготувати рекомендую лікувальну суміш із сухого листя рути (1 частина) й вершкового масла (5 частин), можна й олії. Поставити в темне холодне місце на два тижні. Тричі на день змащувати тонким шаром мазі проблемні місця на шкірі, суглоби.

Лісові горіхи, які застосовують у разі варикозних розширень вен, флебітів та трофічних виразок, чудово допомагають розсмоктувати капілярні геморагії. Для цього готують настій із листя та  кори: 1 ст. л. на склянку  окропу, настоюють у теплі, укутавши, дві години. Приймають по чверті склянки тричі на день до їди та змащують геморагії цим же настоєм.

На тлі геморагічного васкуліту дуже часто спостерігається біль у м’язах, суглобах. Суглоби опухають, запалюються, виникають артрити, так звані артралгії (біль у суглобах), частіше великих суглобів. Людина деколи відчуває різкий біль у животі - кольки, які супроводжуються блювотою, а також запорами чи проносами, нерідко кривавими, котрі спричинені геморагічними висипаннями на слизовій оболонці травного тракту.

Якщо уражені судини нирок, то розвивається нефрит. Спостерігається лейкоцитоз. Проявами та ускладненнями інших захворювань є вторинні васкуліти, які можуть стати причиною утворення мікротромбів, великих імунних комплексів, здатних ушкоджувати стінку судини. Прикладами таких захворювань можуть бути скарлатина, менінгіт, псоріаз, сифіліс.

За геморагічного васкуліту, вторинних васкулітів з ускладненнями ефективне лікування настоями, які містять спирт, оскільки вони краще всотуються в слизовій оболонці травного тракту й шкірою. Лимонно-гвоздична настоянка: подрібнити на тертці 3 лимони й  змішати з 5 ст. л. гвоздики та 2 склянками цукру. Потім залити 0,5 л горілки. Настоювати два тижні в темному місці, щодня збовтувати. Готову настоянку приймати по 1 ст. л. до їди тричі на день. Курс лікування - один місяць.

Якщо причиною розвитку захворювання є алергія на продукти харчування чи лікарські препарати, то за такого васкуліту лікування полягає в очищенні травного тракту й крові. Потрібно взяти в рівних частинах траву полину, безсмертник, бадан товстолистий. У термосі залити 1 л окропу 2 ст. л. сухої трави. Настояти протягом чотирьох годин. Пити в теплому вигляді по 0,5 склянки тричі на день.

У РАЗІ ВАЖКИХ ФОРМ ДОПОМОЖУТЬ СКЛАДНІ ЗБОРИ ТРАВ

Для лікування важких форм васкуліту рекомендую готувати складні за складом збори. Збір № 1: змішати подрібнені квітки календули, бруньки тополі, листя м’яти, траву череди, хвоща, деревію, квітки бузини (по 3 ст. л.). Склянкою окропу залити 1 ст. л. збору, настояти протягом трьох годин. Готовий настій пити по 0,5 склянки п’ять разів на день.

Через місяць лікування замінити його збором № 2: змішати м’яту, траву хвоща, деревій, череду, квітки бузини та календули, а також бруньки тополі (по 3 ст. л.). Однією склянкою окропу заварити 1 ст. л. суміші трав і поставити в темне місце на дві години. Процідити й пити по 0,5 склянки 5 разів на день протягом місяця. Навіть за важкої форми васкуліту цей засіб значно поліпшить стан.

Після чого як внутрішньо, так і зовнішньо використовувати відвар трави деревію, м’яти (по 2 ст. л.), квіток чорної бузини й трави хвоща польового (по 3 ст. л.). В 1 л води заварити 5 ст. л. збору, прокип’ятити хвилину, настояти 2 години. Пити по 0,5 склянки чотири рази на день і робити на 20 хвилин компреси на висипання чи хворий суглоб. Курс - місяць.

Лікування доповнювати перемеленими у млинку для м’яса лимонами: три лимони змішати з 0,5 кг цукру та 1 ст. л. меленої гвоздики. Суміш покласти в трилітрову банку, додати 0,5 л горілки, долити теплою водою. Настояти два тижні в темному місці, щодня збовтуючи. Потім процідити й пити по 50 мл за 20 хвилин до їди тричі на день. Коли закінчиться, зробити тижневу перерву й знову повторити курс.

Використання народної медицини під час лікування васкуліту дає хороший результат.  Описані вище рослини мають протизапальну, розсмоктувальну, імуностимулювальну та протиалергійну дії.

Алергії в разі васкуліту допомагає позбутися настоянка з брусниці, череди та триколірної фіалки, взятих в однакових пропорціях. На 1 ст. л. збору беруть склянку окропу, настоюють у темному місці не менше години. Проціджують і приймають по одній склянці, дорослі чотири рази на день, діти один-два рази.

У разі геморагічного васкуліту в дорослих використовують також лікування настоєм чорної бузини. На 1 ст. л. квітів чорної бузини беруть склянку окропу, витримують на водяній бані 15 хвилин. Знявши настій із водяної бані, залишають його настоятися в закритому посуді півгодини, після чого проціджують і додають півсклянки окропу. Настій приймають у холодному вигляді до їди тричі на день.

МІСЦЕВЕ ЛІКУВАННЯ ВАСКУЛІТУ

Відвар квіток чорної бузини, трави хвоща польового (по 3 частини) і трави деревію та листя м’яти перцевої (по 2 частини). На 0,5 л гарячої води беруть 3 ст. л. збору, доводять до кипіння, настоюють ніч. З отриманим настоєм роблять аплікації на уражені ділянки шкіри чи хворий суглоб на 20 хвилин.

Настій квіток чорної бузини використовують у разі геморагічного васкуліту в дорослих: 1 ст. л. сировини залити склянкою окропу, поварити на водяній бані 15 хвилин. Відвар настояти в закритому посуді 30 хвилин. Потім процідити й розвести окропом (200 мл). Приймають тричі на день за 15 хвилин до їди.

Хороший народний засіб від васкуліту - кінський каштан. Відомо, що препарати кінського каштана зміцнюють стінки капілярів, що якраз і потрібно. Можна використовувати аптечну настоянку плодів кінського каштана. Роблять теплі водні компреси з водного настою висушеного листя та плодів.

У разі ломоти, дрібних підшкірних крововиливів (геморагій) рекомендую застосовувати примочки чи свіжу товчену траву аврану лікарського.
Свіжі верхівки полину, розтерті з яєчним білком і прикладені до хворого місця, добре розсмоктують геморагічні висипання на шкірі, а також синці.

Рослини, які мають протизапальні, імуностимулювальні, протиалергійні, анаболічні й аналгетичні властивості, використовують у разі системних васкулітів. Під час лікування системного васкуліту рекомендую приготувати настій із подрібнених квітів бузини, листя кропиви, плодів софори японської, трави споришу та деревію (у рівних кількостях). Залити однією склянкою окропу 1 ст. л. суміші, настояти протягом години, процідити, вживати по 0,5 склянки тричі на день.

І такий рецепт: взяти квіти бузини та календули, траву череди, хвоща та деревію, листя м’яти й бруньки тополі (по 3 ст. л.), подрібнити та перемішати. Залити склянкою перевареної води 1 ст. л. сухої суміші, настояти протягом півтори години, процідити. Вживати по 0,5 склянки кожні три години.

Рекомендую також приймати відвар із триколірної фіалки, череди та брусниці (по 3 ст. л.). Узяти 2 ст. л. ? суміші й залити двома склянками окропу, настояти в темному місці не менше двох годин. Приймати відвар 4 рази на день по півсклянки (дітям пити не більше двох разів).
За наявності тяжких форм захворювання застосовують усі лікарські рослини, що мають протизапальну та розсмоктувальну дію, у вигляді настоїв, примочок і масажів.

ЗЕЛЕНІ ЯБЛУКА Й ЗЕЛЕНИЙ ЧАЙ ЗМІЦНЯТЬ СУДИНИ

Васкуліт - це захворювання, яке, виникнувши раз, може повторитися. Саме тому за цієї патології дуже важлива профілактика, яка передбачає не тільки медикаментозні препарати, а й народні засоби. Рекомендую для профілактики васкуліту приготувати настій лікарських рослин. Узяти плоди софори японської, квіти бузини, траву споришу, листя кропиви, траву деревію (по 4 ст. л.). Однією склянкою перевареної води залити 1 ст. л., настояти протягом 2 годин. Настій  цієї суміші слід приймати тричі на день по 0,5 склянки. Також потрібно намагатися уникати тих чинників, які можуть спричинити рецидив чи загострення васкуліту.

Не можна оминути й питання харчування. Харчування за васкуліту має бути дієтичним. Рекомендую відмовитися від шоколаду, яєць, курятини, горіхів, меду, солодощів, а також консервованих продуктів, риби та продуктів, що містять консерванти. Із раціону вилучити смажене, вживати тільки варену чи пропарену їжу. Дієту підбирають індивідуально, загальними правилами для будь-якого варіанту цієї патології є вилучення алкоголю й алергенів, вживання здорової їжі.

У разі васкуліту дуже корисно пити міцний зелений чай, якомога більше, не менше трьох разів на день. Він підвищує еластичність стінок судин, знижує холестерин, стимулює кровообіг, стабілізує водно-сольовий баланс. Заварювати його треба так: 1 ч. л. чаю на півсклянки окропу, настоювати 10 хвилин. Раджу не забути й про описану вище настоянку лимона.

Вживайте фрукти, які зміцнюють судинну стінку. До них належать  зелені сорти яблук, вишні, червоний виноград, суниці, малина, чорна й червона смородина, чорно плода й  червона горобина, шипшина.

Увага! Цитрусові потрібно вилучити.

Важливо не допустити ускладнень! І вірити в успіх траволікування.

В’ячеслав ВАРНАВСЬКИЙ,
лікар, фітотерапевт.
 

Джерело:
До списку новин