загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

“Баба-жаба”. Кумедні ілюстрації про типову галицьку бабусю

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Львівська художниця Софія Філіпчук малює тих, хто зазвичай є малопомітними на вулицях, автобусних зупинках і ринках: старих людей.

«Баба-жаба» – проект, який обов’язково мусив колись з’явитися і визрівав ще з дитинства, – розповідає художниця.

Прообразом баби-жаби є справжня бабуся Софії. Вона живе у селі Тамановичі Львівської області і має у пам’яті море історій, пісень, афоризмів, спогадів і рецептів, чим з дитинства дивує свою онучку.

Все це зусиллями молодої художниці виходить за межі бабової хати і перетворюється на своєрідну арт-біографію, зберігаючи традиційну автентичність, але і трансформуючи її для сучасного сприйняття.

Коли зародилася ідея створити серію, Софія не вагалася, у якому форматі будуть представлені її роботи.

Сприйняття світу старшими людьми кардинально відмінне від сучасного. Крім того, іншою є мова – вона зберігає у собі ті давні регіональні особливості, яких вже не знайти у наступних поколіннях.

Саме тому художниця не обмежилася винятково візуальними роботами, а проілюструвала їх літературними описами.

Так само сумнівів не було і у виборі центрального персонажа – баби. Увага до старших людей у Софії з’явилася ще у дитинстві і з роками лише поглиблювалася. Багато інсталяцій, які перетворилися на повноцінні об’єкти сучасного мистецтва, мають тривалу історію.

Скажімо, ще у дитинстві художниця спостерігала за тим, як минають дні у її бабусі. І була щиро переконана, що розпорядки дня у неї і баби ідентичні. Усвідомлення, що бабин день зовсім не схожий на розвагу, прийшло згодом. Дитячі спостереження закарбувалися у одному з мистецьких проектів.

Дівчина проілюструвала одну з картин літературним додатком: аркуш із детально розписаним днем баби і підготований за аналогією свій. Таким чином у одній роботі художниця поєднала кілька поколінь, що закумулювали свій час «тут і зараз».

Джерело:
До списку новин