загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Провальна формула: чому мільйони пенсіонерів, маючи 30 – 40 років стажу, отримали мізерні надбавки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Так зване осучаснення пенсій, яке уряд рекламував декілька місяців, багатьох розчарувало. Адже після перерахунку їхні пенсії зросли на мізерні 60 – 100 гривень або й взагалі не змінилися.

"У мене 35 років страхового стажу, – розповідає Марія Стапанюк. – Майже все життя пропрацювала в колгоспі, а маю лише 1500 гривень пенсії. Після осучаснення мені докинули лише 50 гривень. Де справедливість?!"

Про те, що формула, за якою осучаснили пенсії, недосконала, зізнався і міністр соціальної політики Андрій Рева. За його словами, більше як три мільйони пенсіонерів отримали від 50 до 100 гривень надбавки до пенсії, ще 1,8 млн – до 200 гривень. Тобто з числа всіх пенсіонерів (а їх у країні приблизно 11,8 млн), жалюгідне підвищення отримав майже кожен другий.

Найбільше розчаровані так званою пенсійною реформою ті, хто працював у сільському господарстві, медицині, освіті й свого часу отримував низьку зарплату.

Чиновник навіть пообіцяв виправити цю ситуацію, заявивши про ще одне підвищення пенсій тим, у кого вони залишилися мізерними після осучаснення. Термінів підвищення, як і способів, міністр не назвав, згадавши лише, що Кабмін такий механізм розробляє.

То які прогалини містить формула, за якою осучаснили пенсії?

– Переважна більшість пенсіонерів після перерахунку продовжують отримувати дуже низькі пенсії: майже чверть отримують виплату в розмірі не вище як 1500 грн, ще третина – від 1500 до 2000 грн, – розповідає Лідія Ткаченко, провідна наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України. – На це є дві причини.

По-перше, занижена база перерахунку: 3764,4 грн – це середня зарплата, з якої було сплачено внески у 2014 – 2016 рр., тобто сюди увійшли переважно кризові, неблагополучні роки, а сьогоднішні показники зарплати вже перевищують 7000 грн.

По-друге, з пенсійної формули було вилучено коефіцієнт оцінки одного року стажу 1,35, що математично зменшило її результат на 26% (1/1,35=0,74). Пенсіонеру зі стажем 40 років і заробітком на рівні середнього, така формула дає лише 3764,4*1*40%=1505,76 грн пенсії. З коефіцієнтом 1,35 було б 2032,78 грн. Якщо ж заробіток у людини був нижчим за середній, як, наприклад, у працівників сільського господарства чи бюджетників – освітян, медиків, їхня основна пенсія і після перерахунку потребує дотягнення до мінімального розміру (1452 грн за наявності необхідного страхового стажу). Очевидно одне – формула потребує ретельного вдосконалення.

– Коли чиновники розробляли цю формулу, хіба не знали, що буде така ситуація?

– Звісно, що знали. Заробітки в агросекторі в усі часи були нижчими, ніж у промисловості, у 2,5 – 3 рази,– відповідає Олександр Ткач, директор компанії "Пенсійно-актуарний консультант". – До тих, хто отримав мінімум надбавки після осучаснення, потрапили також медсестри, лікарі, вчителі, бухгалтери, які більшу частину життя працювали при СРСР. Але зазвичай людині за малу зарплату обіцяли якусь компенсацію. Наприклад, тим же лікарям чи вчителям компенсацією була дострокова пенсія за вислугу років, яку пенсійна реформа відмінила.

– Яким чином планують усунути цю несправедливість?

Л. Ткаченко: – З 2019 року має розпочатися регулярна щорічна індексація пенсій на 50% інфляції та 50% приросту зарплати, але ця індексація не здатна перекрити занижувального ефекту формули, адже у 2018 році індексації не буде. Виправити формулу таким чином, щоб людина з необхідним стажем мала розмір пенсії вищий від прожиткового мінімуму, можна різними способами, наприклад, провести ще один перерахунок із більш високою зарплатною базою, або запровадити прогресивну оцінку одного року стажу.

– Чи можуть для цієї категорії пенсіонерів залишити під час наступного перерахунку коефіцієнт страхового стажу 1,35, а не 1? Це б дозволило автоматично збільшити їхні пенсії на чверть.

О. Ткач: – Якщо уряд почне вибірково вводити якісь коефіцієнти, то це означатиме відмову від єдиного підходу до розрахунку пенсій. Це вже не буде справедливою пенсійною реформою. Бо не може прибиральниця в колгоспному клубі отримувати таку ж пенсію, як кандидат наук. Але перед виборами у нас все може бути.

Леся ЯСИНЧУК 

 

Джерело:
До списку новин