загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Менше грошей – більше задоволення від життя?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Класик Чарльз Діккенс у "Різдвяній історії" змальовує картину різких контрастів. Збіднілі Кретчети діляться любов’ю та радістю, а Ебенезер Скрудж багатий, холодний і "самотній, як устриця".

Якраз до свят нові дослідження пролили світло на те, що робить людей з низькими доходами такими витривалими.

Згідно з дослідженням, опублікованими в журналі "Емоція", люди, які перебувають у нижній частині шкали доходів, дістають більше задоволення від стосунків, піклування про інших та людського спілкування.

Позитивні емоції людей з більш високими доходами, навпаки, переважно зосереджені на них самих, вважають дослідники.

"Люди з нижчим доходом більше покладаються та залежать від оточення, – каже Пол Піфф, провідний автор дослідження і доцент кафедри психології та соціальної поведінки в Каліфорнійському університеті в Ірвіні. – Вони справді визначають стосунки пріоритетними через те, що мають обмежені ресурси, і тому, найімовірніше, зосереджують свою увагу на емоціях, які пов’язують їх одне з одним, та знаходять задоволення і втіху у взаєминах через співчуття та любов".

Для дослідження Піфф та його співавтор Джейк П. Московіц, аспірант університету в Ірвіні, опитали понад 1500 американців у віці від 24 до 93 років.

Питання були розроблені так, щоб визначити величину семи емоцій, які люди переживають щодня: радість, благоговіння, співчуття, задоволення, ентузіазм, любов та гордість. Попередні дослідження свідчать, що ці сім почуттів є основними індивідуальними компонентами загальної позитивної емоції.

Учасники оцінили свою згоду з такими твердженнями, як: "Моє життя сповнене чудес", "Підбадьорювання інших дає мені тепле відчуття всередині", і "Я дістаю величезне задоволення від досягнення моїх цілей".

Як зауважив Піфф, в інших дослідженнях зазвичай ставлять дуже широке питання: "Наскільки ти щасливий?" "Ми ж розбиваємо щастя на всі його емоційні компоненти: різні позитивні емоції, які хочемо переживати щодня", – пояснив він, розповідаючи про нове дослідження.

Далі Піфф та Московіц розробили статистичні моделі і проаналізували зв’язок між доходом і кожною із сімох різних емоцій, що лежать в основі щастя.

"Оскільки прибуток зростає, коли ви підіймаєтеся соціальними щаблями, ваші тенденції – або щоденний досвід – гордості, розваг, задоволення теж зростають, тоді як переживання співчуття, любові та благоговіння знижується", – розповідає Піфф. Ентузіазм став єдиною емоцією, на яку не вплинуло багатство, бо як багаті, так і бідні відчувають його однаковою мірою.

Як зазначив дослідник, є специфічні причини того, що багатство та дохід формують певні емоції. "Багатство робить вас менш залежними від інших людей. Тому ви більше зосереджуєтеся на емоціях, які змушують вас почуватися незалежними та відрізнятися від інших людей, – тобто на речах, які вас виділяють. Але, звичайно, йдеться не про абсолютні відмінності, це не означає, що багаті люди не відчувають ніякого співчуття чи любові, – додав Піфф. – Багатство тільки гальмує процес переживання цих емоцій".

Девід Г. Бланчфлауер, професор економіки в Дартмуті, стверджує, що він не "вражений" дослідженням. Науковець, який не брав участі в дослідженні, поставив під сумнів його мету і заявив, що "не зрозуміло, що воно насправді відкриває".

Відомо чимало літератури, де доведено, що щастя та задоволення від життя прямо пов’язані з доходом. Одним із прикладів є дослідження, яке показало, що більший дохід збільшує доступ до соціальної підтримки, високої самооцінки та можливостей, а отже, підвищує рівень щастя.

Таку точку зору можна проілюструвати й словами одного з найвидатніших та найбагатших професіональних гравців у покер, Даніеля Негреану, який колись на своїй сторінці у Facebook написав: "Якщо гроші не роблять вас щасливими, то ви просто неправильно їх витрачаєте! Матеріальні речі не дають щастя, це робить досвід. Витрачайте мудро!"

Джерело:
До списку новин