загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Держстат запевняє, а Уряд підтверджує, що доходи українців зросли. Різдвяні дива тривають!

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Як відомо, на Різдво й на Новий рік люди звикли чекати на якісь дива. Війна не припинилася. Корупція не зникла. Заводи й фабрики не почали випускати конкурентоспроможну на світовому ринку продукцію. Та й узагалі ніякої не випускають. 

То щодо дивовиж Державнва служба статистики запевняє, а Уряд устами Прем’єр-міністра підтверджує, що реальні доходи українців у ІІІ кварталі зросли аж на 0,2%!

А ось що й сама Державна служба статистики повідомляє: «У ІІІ кварталі 2017 року порівняно з відповідним періодом попереднього року номінальні доходи населення зросли на 20,2%... Наявний дохід, який може бути використаний населенням на придбання товарів та послуг, збільшився на 16,4%, а реальний наявний, визначений з урахуванням цінового фактору, – на 0,2%».

Тут, правда, іще одна ложка дьогтю звідкись нагодилася: «Реальні доходи населення в Україні за 2014 рік скоротилися на 11,5%, а за 2015 рік – 22,3%. За 2016 рік реальні доходи зросли на 0,8%. У I кварталі 2017 року зростання склало 2,4%, у II кварталі - 1,7%».

Витрати ж населення «в ІІI кварталі 2017р. порівняно з відповідним періодом попереднього року збільшились на 25,1%».

А тут іще й дані опитування КМІС нагодилися, як лихий підкрутив. Так ось: у 2017 році 12% українців вважають, що вони не мають достатньо грошей на їжу. Правда, тут же лунають голоси, які запевняють, що це не найгірший показкик! І що ситуація може бути зовсім не такою! «Це високий показник, але за всі роки існування України як незалежної держави він був менше тільки в 2008 році до початку фінансової кризи, в 2013 році і на початку 2014 року. У 2012 році рівень бідності теж був 12%, а в усі інші роки незалежності України рівень бідності був вище, ніж зараз», — зазначають соціологи.

Але ж бідність і злидні зачепили далеко не всіх. Ось для прикладу візьміть таку собі звичайну жіночку, яка всього-навсього перевіряє е-декларації високопосадовців. І з півтора мільйона декларацій, що знаходиться в системі Національного агентства із запобігання корупції, за рік було перевірено тільки 91 декларацію. Чи декларації заплутані, чи ще там щось нечисто. Але ж пані Корчак, очільниця НАЗК, за рік заробила майже мільйон гривень, причому майже 400 тис. гривень держава їй заплатила за інтенсивність праці. За інтенсивність! Може, гуртом поможемо й теж за інтенсивність копійчину матимемо? Ну, про 107,2 тис. гривень на оздоровлення можна й промовчати як про дрібне щось і незначне (перераховувати навіть в осучаснені пенсії не будемо).

А тут іще 9 січня з’явилося повідомлення, що впродовж 2017 року народні депутати одержали майже 10 млн грн крмпенсацій на транспортні витрати. 245 народних обранців не погребували грошима, одержуючи не зовсім погану зарплату й маючи не одну схованку в готівкою. Особливо зворушують депутати, які цілком офіційно вважаються мільйонерами. Хоча що ж робити, коли дають? Звісно, брати! Офіційно у ЗМІ з’явилося повідомлення, що «Серед народних депутатів Верховної Ради 245 народних обранців отримали по 38 170 гривень компенсації вартості проїзду по території України в 2017 році. В цілому на транспортні витрати депутатів було витрачено 9,4 млн гривень… Як повідомили в апараті Ради, компенсацію в тому числі отримали перший заступник голови Ради Ірина Геращенко, віце-спікер Оксана Сироїд, голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак та голова фракції "Об'єднання "Самопоміч" Олег Березюк… Також компенсацію отримали представник Президента в Раді Ірина Луценко, заступник голови фракції "Блок Петра Порошенко" Олексій Гончаренко, депутати від БПП Мустафа Найєм і Сергій Лещенко… Серед депутатів, які одержали компенсацію за проїзд, числиться депутат В'ячеслав Богуслаєв (група "Воля народу"), який задекларував 1,1 млрд гривень доходів за 2016 рік… Компенсацію отримали також депутат від Радикальної партії Олега Ляшка Сергій Рибалка, депутат від групи "Партія "Відродження" Антон Яценко і позафракційний Борислав Розенблат, а також депутат від "Опозиційного блоку" Наталія Королевська».

Але це про транспорт. А ще ж можна й про помешкання. І друковані видання, і інтернет-видання нагадують, що і «голова Верховної Ради Андрій Парубій, і 175 депутатів отримали 32,6 млн грн із державного бюджету для компенсації вартості оренди житла або винайму готельного номера в 2017 році».

Мають же право? Та ніхто й не сперечається!

Тільки диктор з телеекрана тут же дивується, що звичайні українці шукають у пошуковій інтернет-системі Google. Навіщо коту вуса? Що таке спінер? Чому випадає волосся й жовтіє часник? Як схуднути і як вийти заміж? Навіщо кишенька в жіночих трусиках? Хто виграє в реаліті-шоу «Холостяк»?

І одразу зрозуміло, що все не так і погано. Людей уже не цікавить, де знайти роботу, чому скажено падає гривня, дле одержати нормальну медичну допомогу, коли перестануть збирати гроші в школах, хоч це й заборонено на законодавчому рівні, коли перестане збільшуватися вартість продуктів щоденного вжитку, чому пачечка сметани вже важить 380 грамів, а не 500. І навіть про вартість котячого корму питань немає. Бо дорого. Дуже дорого. То питатимемо про кишеньку в спідньому…

А худнути будемо ще не зараз — попереду ще етап споживання надмірної кількості вуглеводнів, які дуже легко перетворюються на вісцеральний жир. Та, може ж таки, хоч якось реформи посунуться з мертвої точки. Аби, правда, не розчавили кого.

Наталія Коваль (Глоба)

 

Джерело:
До списку новин