загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Руйнівник міфів: Хто і як отримуватиме субсидії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Останнім часом серед певних груп політиків поширюються тези про буцімто неефективність системи субсидій. Фактично, це спроба популістів заробити політичні бали на страхах людей. 

Як відомо, запуск програми субсидіювання населення стала однією з найбільш вдалих реформ. Вона спрямована на введення ринкових цін на комунальні послуги з одночасним захистом малозабезпечених верств населення, які невзмозі оплачувати тарифи в повному обсязі. Утім, попри досить ефективну реалізацію урядової програми, як завжди, знайшлися ті, хто намагається за допомогою різних "страшилок" похитати ситуацію. Воно й зрозуміло: люди у нас традиційно бояться, щоб держава, чого доброго, не спробувала перехитрити їх, і не позбавила пільг за надуманими приводами…

Мабуть, однією з найпопулярніших байок є теза про те, що субсидії не призначатимуться тим, у кого є велика кількість майна та збереження на банківських рахунках. Багато хто вірить і у "фейк", що під час опалювального сезону за один зимній, хай і теплий, місяць власник квартири чи будинку може "спалити" всі свої субсидії, і після цього платитиме "по повній".

Варто говорити відверто: політикам-популістам вигідно грати на подібних страхах громадян. Тим часом уряд дає роз'яснення на ці та інші питання, детально з ними можна ознайомитися на сторінці Кабміну в Facebook. Зупинимося на деяких із них.

Почнемо з того, що при нарахуванні субсидій обчислюється лише "чистий" дохід. Сюди не входять гроші, отримані сім'єю у вигляді допомоги при народженні, утриманні чи усиновленні дитини, а також щомісячна адресна допомога внутрішньо переміщеним особам. До сукупного доходу також не враховуються прибутки від розміщення депозитів на банківських рахунках,. сплачені аліменти, кошти, отримані в результаті допомоги громадськими та благодійними організаціями. Насправді, список виплат, які ніяк не вплинуть на розмір субсидії, дуже широкий. Наприклад, у разі роботи тієї чи іншої особи в якості члена виборчої комісії, держава не вважатиме це приводом для перегляду чи скасування субсидій на ЖКГ.

Є й інша ситуація. Припустимо, листопад і грудень були відносно теплими і люди почали цікавитися: якщо вони використовують менше ресурсів, як їм бути? "Якщо сім'я використала ресурсів менше, ніж встановлено соціальним нормативом, у наступному місяці вона має право на те, щоб зекономлені кошти були зараховані у рахунок наступних платежів. Скажімо, у січні обов'язковий платіж становить 1000 гривень за соціальною нормою 400 кубів газу, а фактично використано лише 100 кубів. Залишок - 300 кубів - можна використати у більш холодні місяці, до прикладу у лютому", - сказано у роз'ясненні Кабінету міністрів. При цьому, зазначають урядовці, людині непотрібно нікому нічого повідомляти – ці суми мають зазначатися у платіжці як переплата – себто з мінусом. Якщо ж виконавець житлово-комунальної послуги ігнорує зекономлену субсидію і нараховує інакше, це автоматично буде розцінене як порушення діючого законодавства. У випадку порушення, українці можуть звертатися зі скаргами до керівників органів влади на місцях або органів місцевого самоврядування. Там мають врегулювати ситуацію із неправомірним нарахуванням коштів.

Оскільки субсидія є "плаваючою" величиною, у громадян є й певні обов'язки. Так, у разі, якщо хтось знявся з реєстрації, а хтось зареєструвався, субсидіанти зобов'язані у місячний термін інформувати управління соцзахисту. Причому, якщо мешканців у житлі стало більше, то субсидія цілком може бути збільшена. Утім, все залежатиме від сукупного доходу родини: чим більша кількість членів сім'ї та її сукупний дохід, тим меншою є компенсація держави за комунальні послуги і навпаки.

Нікчемними виявилися й міфи про перегляд субсидій під час опалювального сезону, бо відповідно до діючого порядку, субсидія протягом опалювального сезону не переглядається. Як мінімум до травня 2018-го діятимуть нинішні розрахунки по субсидіях на центральне опалення, природний газ для сімей, які використовують його для обігріву, а також на вугілля і скраплений газ. У травні субсидії на літні місяці перерахують на підставі доходів сім'ї за третій і четвертий квартали 2017 року. Щоб уже зараз розуміти, як цей перерахунок торкнеться родин, що отримують субсидії, варто уважно все порахувати. Аби щоразу не наступати на ті самі граблі, вірячи сіячам "зради".

Ігор Петренко
 
Джерело:
До списку новин