загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Наші предки вірили, що це може бути домовик. А дехто вірить у це й досі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Зникли ключі - винен домовик, пропала друга шкарпетка - теж він бешкетує... Про незвичного "сусіда" газета Експрес розмовляє з Аліною Яровою, етнографом, кандидаткою історичних наук, та Оксаною Ратушною, психологом-практиком.

- Домовик в українській культурі з'явився ще в часи середньовіччя, - розповідає Аліна Ярова. - Одні дослідники вважають, що це сукупність усіх домашніх духів, натомість інші кажуть, що він є уособленням одного предка або всього роду. За давніми уявленнями, домовик живе десь під пічкою або на горищі. Вважалося, що він дуже добре ставився до мешканців оселі, якщо вони дотримувалися у ній чистоти. Домовик попереджав про пожежу, відганяв злих духів і навіть допомагав у господарстві. А от неохайним міг мстити: будити посеред ночі, душити та робити інші капості.

- А яким його уявляли?

- Волохатим, невеликим на зріст і з копитцями. Вірили, що він може перевтілюватися у кота, вужа чи курку. Щоб задобрити домовика, йому залишали молоко чи залишки зі столу. А от солоного та госторого, казали, домовик дуже не любить, за такі гостинці може покарати. Коли сім'я переїжджала у нову хату, хорошого домового намагалися забрати зі собою. Для цього брали попіл зі старої печі, який потім закидали у нову або розпорошували по кутках хати.

- Дехто і сьогодні вірить в домовика...

- Віра у надприродне - це можливість розділити чи перекласти на когось відповідальність за те, що відбувається у житті людини, - додає Оксана Ратушна. - Так можна пояснити, чому сусідові живеться краще ("бо домовик служить") або чому самій людині живеться гірше ("пороблено"). До речі, жінки більше схильні вірити у надприродне, ніж чоловіки, бо вони, як правило, емоційніші та чуттєвіші. А ще діти, яким просто бракує знань, щоби сформувати цілісну картину світу.

Джерело:
До списку новин