загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

ТОП головних питань про кір: що потрібно знати про причини медичної паніки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Кір смертоносний лише в 0,004% випадків, але чреватий неврологією.

У Києві (на 15 січня) на кір захворіло 87 осіб (з них 66 – діти). Стільки ж хворих в столиці було за цілий минулий рік. В цілому по Україні захворюваність в 2017-му році, в порівнянні з 2016-им, зросла майже в 47 разів. Але разом з тим фахівці закликають не панікувати. По-перше, кір – вірус циклічний: активізується кожні 5-6 років, і останній рік – "візитний" для нього. По-друге, епідемії в країні немає – захворюваність має осередковий характер. Наприклад, в Івано-Франківській та Одеській областях за минулий рік було 1344 хворих на кір і 1296 відповідно, в той час як, скажімо, в Полтавській – 19, Харківській і Хмельницькій – по 11, а в деяких і того менше: в Житомирській – 6 , Рівненській – 2, а в Херсонській і Чернігівській – по одному.

Невтішні цифри, на одностайну думку медиків, могли б бути в рази менше, якби відсоток щеплених від кору українців був хоча б 80%, а він становить на сьогодні не більше 30%. Скептикам і противникам імунізації Ольга Голубовська, головний інфекціоніст МОЗ, професор, завкафедрою інфекційних хвороб НМУ імені Богомольця, наводить таку статистику.

"Програма вакцинації проти кору в світі почалася в 1963 році, у нас – трохи пізніше, з 1968 року. До введення програм імунізації в США на кір хворіли від 3 до 4 мільйонів осіб на рік, до 500 (!) хворих гинуло, у близько 1000 розвивався енцефаліт. Широке застосування вакцини призвело до скорочення випадків кору в США (увага) аж на 99% і, нарешті, у вересні 2016 року Панамериканське відділення ВООЗ оголосило, що Північна і Південна Америка є першими регіонами в світі, що ліквідувати кір".

Таким чином, якби всі жителі України вакцинували своїх дітей, то вже до першого року життя малюки мали б рівень антитіл до кору не менше 85%, а до шести років – не менше 97%. Дорослих серед недужих на кір в такому випадку теж були б одиниці – адже вакцина від кору жива, тому дає надійну імунну відповідь на багато-багато років.

"А тепер масова відмова від вакцинації проти кору, яка увійшла в моду в Україні на початку 1990-х років, дала свої плоди", – згодна з колегою Олена Свідро, асистент кафедри клінічної імунології та алергології з секцією медичної генетики НМУ ім. Богомольця, експерт з питань імунології департаменту охорони здоров'я Київської міської державної адміністрації, к. м. н.

З урахуванням зазначених фактів і цифр напрошується висновок, що вакцинація – провідна умова багаторазового зниження поширення кору.

Але все ж: чи не викличе щеплення саме захворювання, раз воно живе, або тому, що проведене зараз, під час спалаху захворюваності на кір? Ці та інші популярні питання наляканих батьків ми поставили нашим експертам.

  • Смертоносність вірусу роздута?

Так. З 4782 українців, хворих на кір у 2017 році, смерть наступила у 0,004% з них. Але летальність – не єдиний грізний наслідок кору: він може привести до розвитку міокардиту, енцефаліту (який в свою чергу, навіть не дивлячись на своєчасне лікування, може дати довічні ускладнення у вигляді різного роду неврологічних порушень), пневмонії (вона може закінчитися хронічним бронхітом).

  • Чи не викличе вакцина зараження на кір?

Ризик є тільки при серйозному клітинному/комбінованому імунодефіциті (наприклад, при ВІЛ або природженому); якщо за останній рік людина хворіла ГРВІ понад 10 разів і виборсувалася з хвороби більше тижня, отримувала недавно препарати крові, коли-небудь мала зниження рівня тромбоцитів або онкозахворювання (зараз або в анамнезі), на момент вакцинації має гостру стадію будь-якого захворювання (включаючи ГРВІ) ; якщо вакцинація від кору була проведена протягом 4 тижнів після будь-якої іншої; при вагітності (жінки, які планують материнство, повинні уникати вагітності протягом 3 місяців після щеплення); у людей з алергією на антибіотик неоміцин або курячий білок (компоненти протикоревої вакцини) при первинному введенні. При алергії на іншу речовину потрібна консультація алерголога.

Але всі ці стани є протипоказаннями до вакцинації або причиною її відстрочки. А значить, питання ускладнень – надумане.

У деяких дітей після вакцинації можуть виникнути легкі побічні ефекти, що норма. Це: температура до 38°С, кон'юнктивіт або нерясний висип. Вони можливі з 5-6 і по 12-18 день після щеплення. Якщо тривають довше трьох днів, температура вище 38°С, а висип на ваш погляд – густий, то обов'язково звертайтеся до лікаря.

  • Чи безпечна зараз планова вакцинація?

Квиток на спектакль пропадає або до бабусі треба їхати в маршрутці на день народження, і деякі батьки ведуть туди хвору на кір дитину.

При цьому за зимовим одягом не завжди можливо розгледіти хворобливість в супутнику або в сусіді на виставі. Але нерідко на момент виходу в світ хворобу не видно неозброєним поглядом, і звинувачувати батьків таких дітей в безпечності не можна.

З урахуванням сказаного інші батьки бояться: при такій непередбачуваній зустрічі з хворим їхні діти, яких вони поведуть на щеплення, можуть не просто захворіти на кір, а й гірше перенесуть хворобу через накладення двох джерел інфекції. Може, тоді не варто зараз - в період спалаху захворюваності – вести дитину на планову вакцинацію? Страхи – перебільшені: стійка імунна відповідь на вакцину формується через три тижні, але вже з першої хвилини все одно відбувається вироблення антитіл. Тому зовсім беззахисним перед інфекцією організм провакцинованої дитини не буде.

Щоб вже зовсім не тривожитися, можна вчинити так. Тиждень не водити дитину в громадські місця (школу, дитсадок, ТРЦ) – за цей час стане ясно, чи не підхопила вона ГРВІ. Далі відправляйте її на щеплення в медичній масці (і після неї теж), і 5-7 днів нехай вона побуде знову вдома.

  • Кого "вколють" зараз безкоштовно?

Безкоштовно зроблять щеплення дітям, яким 12 місяців і шість років – вони підлягають вакцинації згідно з календарем профілактичних щеплень, затверджених Міністерством охорони здоров'я України. Також безкоштовно провакцинують дитину, яка пропустила укольчик, але тепер її батьки хочуть надолужити згаяне. Щеплення в першому випадку робиться одноразово, у другому – двічі з інтервалом в 28 днів.

Екстрена вакцинопрофілактика (безкоштовно) показана неімунним дітям протягом перших 3 діб після контакту з хворим на кір – це як мінімум полегшить перебіг захворювання, а якщо пощастить – дитина не буде хворіти зовсім.

За даними Центру громадського здоров'я МОЗ України, ЮНІСЕФ закупив вакцини в тій кількості, в якій їх замовляло Міністерство хорони здоров'я, вони розвезені в усі регіони. Однак недолік вакцин можливий через некоректний розподілу препарату. У ЮНІСЕФ радять: якщо у вашій поліклініці немає вакцини КПК для дітей, повідомляйте про це на сайті Міністерства охорони здоров'я, на сторінці міністерства в Facebook або пишіть в FB Катерині Булавіновій, медичному експерту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Таким чином МОЗ та ЮНІСЕФ зможуть відстежувати ситуацію з вакцинами та сприяти їх коректному перерозподілу.

  • Як визначити якість вакцини?

Зверніть увагу, чи придатна вакцина: не тільки за датою виробництва і терміну зберігання, але і по візуальному індикатору на флаконі з нею. Це кольорова позначка на наклейці у вигляді квадрата, укладеного в кільце. Індикатор чутливий до тепла, і по ньому можна визначити, чи не порушувався температурний режим зберігання вакцини. Якщо квадрат світліший кольору кільця, вакцину можна використовувати, якщо колір квадрата збігається з кольором кільця або стає темніше його, вакцина непридатна.

  • Що знизить ризик зараження?

Медичні маски легкопроникливі, тому жодного разу не щепленим дітям краще провести вакцинацію. Екстрено її варто зробити і щепленій дитині, якщо їй від 2 до 6 років – рівень антитіл не так високий, так як стійка імунна відповідь з'являється після другого щеплення (його проводять в шість років). Дітей до року не вакцинують тому, що вони імунізовані антитілами матері під час вагітності (кожна жінка або проходила вакцинацію в дитинстві, або хворіла на кір).

  • Може, не вести зараз дітей в садок і школу?

Ризик зараження дітей, щеплених двічі, близький до нуля, нещеплених жодного разу – прагне до 100%. Але сенсу не водити таку дитину в школу/сад, на думку наших експертів, немає, так як невідомо, коли спалах піде на спад, як і те, коли дитина потім може зустріти хворого на кір – адже хоч і в меншій кількості, але випадки захворювання реєструється в Україні щорічно (тому є сенс не тримати таку дитину, а вакцинувати). Можна перетримати вдома дитину, якщо тій від 2 до 6 років (див. блок про ризики) і паралельно прищепити її (якщо лікар таке порадить). При цьому дитина не повинна відвідувати і будь-які інші громадські місця: в дитячих колективах складно не допустити у дітвори тісного контакту такого цілувашки-обнімашки, а дистанція між дітьми на кріслах в цирку/кінотеатрі/маршрутці теж мала, як і в магазинах – чужа хвора дитина може стати біля прилавка поряд з вашою. А заразний хворий на кір не тільки весь період хвороби, а й за два дні до підвищення температури і висипань і ще чотири дні після повного одужання.

У дні після вакцинації годуйте дитину тільки легкими натуральними продуктами, не допускайте у неї перевтоми (емоційної в тому числі) і недосипів.

  • Як попередити зараження в родині?

Якщо в сім'ї є хворий на кір, то в ідеалі варто "поселити" його в окремій кімнаті. У нього повинні бути окремі посуд і рушник. Рушник і постільну білизну хворого потрібно міняти кожен день, щоб уникнути повторного зараження кором самого хворіючого. Справа в тому, що стійкий рівень антитіл до цієї інфекції формується у хворого через 21 день, і до цього він може перезаражатися на кір знову і знову.

Про всяк випадок краще не допускати того, що здорова дитина увійде в приміщення, де кілька хвилин тому був той, хто хворіє (туалет, ванна кімната, кухня). Але якщо таке трапиться  - не панікуйте. Якщо інфекційний аерозоль, який вичихнул-викашляв хворіючий не потрапив безпосередньо на обличчя або одяг здорової дитини (якщо – так, варто негайно змінити їй одяг, умити її з милом і вимити руки), то ризик зараження невисокий, так як у зовнішньому середовищі небезпека інфекції зменшується в кілька разів вже через 5-10 хвилин: температура, при якій вірус зберігає активність, – 38 °С, а температура повітря в кімнаті – не вище 22-23 °С.

  • Чи водити дитину, що хворіє, на прогулянки?

Безумовно, свіже повітря позитивно відбивається на перебігу будь-якої хвороби (за умови, що дитина не температурить). Але в даному випадку є "але". Навіть якщо гуляти подалі від дитячих майданчиків (де через гірки і каруселі фізнавантажень уникнути важко), ви не зможете зобов'язати дитину йти з вами весь час за руку неспішним кроком, а біг за голубами або м'ячем може спровокувати розвиток міокардиту – грізного стану і частого слідства кору. Крім того, для хворого організму прогулянки безпечні, якщо відбуваються при різниці температур на вулиці і в квартирі в 10-15 °С. Зараз вона більша.

  • Чи відрізняється висип від алергічного?

"Як відрізнити алергію або її дебют від корової висипки?" – часте питання на батьківських форумах. Мовляв, адже діти були завалені горами солодощів зважаючи на свята, які в багатьох сім'ях тривають аж до Водохреща. Ніяк: неспеціалісту ідентифікувати причину висипу важко. Адже нерідко кір протікає в атиповій формі: з температурою тіла не більше 37,2-37,5 °С, зі слабким нежиттю, без рясної висипки і білих "виразок" у роті. Тим часом менш небезпечною така форма хвороби не стає, а зволікання з лікуванням збільшує ризик розвитку ускладнень. Тому при будь-яких "прищиках" і симптомах ГРВІ поспішіть до сімейного лікаря, педіатра або інфекціоніста.

Лікування: основні правила

Якщо температура тіла 38-39 °С – довше 10 днів, напевно приєдналася бактеріальна інфекція або імунітет дитини не справляється з вірусом кору. Тоді лікар (і тільки лікар!) може призначити прийом антибіотиків і/або гамма-глобулінів. В іншому лікування симптоматичне: рясне пиття; якщо ніс не дихає – судинозвужувальні засоби для недопущення отиту; антисептики для горла; щільні штори в кімнаті через світлобоязнь; вітамін А – стимулятор росту лімфоцитів і антитіл – в продуктах (печінка, морква з маслом, риб'ячий жир): передозування пригнічує імунітет, тому таблетована форма – лише за призначенням лікаря.

Що робити дорослим

Захворіти на кір можуть ті, хто в дитинстві або до 30 років не робив жодного щеплення проти кору, або лише одне. При цьому, якщо дорослий хворіє, хвороба протікає важче і з більш вираженими ускладненнями, тому що з віком з'являються хронічні захворювання, через що організм стає більш вразливим. Дорослу людину провакцинують лише платно (двічі з інтервалом в 4 тижні) препаратами Пріорікс або Тримовакс (середня ціна – 320 грн). Для проведення вакцинації в держполіклініці (амбулаторії) спочатку необхідно взяти на препарат рецепт у лікаря – в аптеках, що бережуть свою репутацію, вакцина продається строго по ньому. У приватних клініках вакцинація разом з консультацією лікаря коштує 800-1000 грн. Карта вакцинації не потрібна. "На укольчик" повинні поспішити і ті, хто вакцинацію свого часу робив, але є близьким оточенням для людей з онкозахворюваннями, захворюваннями внутрішніх органів або народжених ослабленими. Імунна система хворіючих (хворобливих) людей вкрай слабка і більшості з них вакцинація протипоказана. Тому подбати про попередження зараження кором таких людей повинні їх близькі, так як в деяких випадках з часом рівень антитіл у дорослої людини істотно знижується.

 

Джерело:
До списку новин