загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Експерт розповів, чи збільшиться добробут українців цього року

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Через збільшення вартості газу й нафти українців очікує ріст цін на продукти і комунальні послуги.

Про це розповів кандидат економічних наук, експерт з енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

"Україна має високий обсягом імпорту. Попри те, що є власні запаси ресурсів, які можна розвивати. Буквально за два місяці гривня послабилася від 26,6 до 28,6 за долар. Всі розрахунки проводяться в валюті. Отже за кожну тонну вугілля, кожен кубометр газу нам доведеться платити більше. Ще й на тих ринках, де ми купуємо ресурси, вони будуть дорожчати. Нафта після кризи 2015-го знову почала дорожчати. Підвищується вартість нафтопродуктів. За грудень-січень їх ціна зросла на 7 відсотків. Отже маємо зростання ціни, девальвацію гривні - це тільки на вході в Україну. А на кожному етапі створення доданої вартості відбувається ще більше подорожчання. Вартість електроенергії і транспортних палив закладена у всьому - від приготування хліба до роботи громадського транспортну. Все це дуже вдарить по громадянах", - розповів він.

За словами експерта, є чинники, яких можна було уникнути.

"Відбувалася спекуляція з ціною електроенергії. Відома формула "Ротердам плюс" (ціна на вугіллі, яку закладають ТЕС у вартість електроенергії, встановлюється на біржі в Роттердамі. Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що формула становить корупційну загрозу для держав. - Gazeta.ua) і необґрунтоване ціноутворення. Неважливо, де конкретне підприємство бере вугілля. До нього все одно застосовується ця формула і підвищується вартість електроенергії для населення. Ціна на газ тягнеться за вартістю нафти. Не виключено, що протягом року він подорожчає на 10 відсотків", - вважає Андріан Прокіп.

Крім того, Міжнародний валютний фонд вимагає, аби ціна на газ була приведена до імпортного паритету.

"Уряд з цим не згоден. Але Україна зараз не в тому стані, щоб відмовити. Збільшиться кількість людей, які користуються субсидіями. Підвищення соціальних виплат в умовах недостатнього зростання економіки погіршить добробут кожного. Зарплата кожного формується з доданої вартості, яка створюється в країні. Не може бути так, що економіка зростає на 2 відсотки, а зарплати — на 30. Доходи населення реально можуть зростати лише відповідно до зростання економіки", - сказав він.

 

Джерело:
До списку новин