загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Тетянин день – що за свято?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

25 січня святкують Тетянин день. Але мало хто знає, що його відзначають вже 20 століть.

У цей день православна церква вшановує святу великомученицю Тетіану Римську.

Як з’явилося свято

Народилася свята Тетіана в Римі близько 200 року в сім’ї вельми знатних римлян-християн.

У той час у Римі було багато язичницьких храмів і, яка подія б не відбувалася, всі мали принести жертвоприношення.

Христини ж вважали це зреченням від Христа. Тому вони ухилялися від участі в таких святах.

Коли почалися гоніння на християн, язичники схопили і святу Тетіану. Змушували її принести жертву Аполлону. Але під час її молитви статуя впала і розбилася.

Після чого Тетіану судив сам правитель Риму. Її жорстоко катували, кидали до в’язниці, намагалися втопити і заганяли у клітку до лева. 

Згідно з переказами, тортури, яким піддавали святу Тетяну, або не завдавали їй шкоди, або за ніч сліди їх безслідно зникали, або самі мучителі страждали від ударів, які наносилися невидимою рукою. Тетіана завжди залишалася непохитною та молилася Христу.

Уражені стійкістю святої, її мучителі самі прийняли християнство, а голодний лев, який був випущений на святу Тетяну, почав лащитися до неї. Згодом Тетіані було винесено смертний вирок – усікновення мечем. Разом з нею був страчений і її батько.

 Але язичники так і не змусили Тетіану молитися їхнім богам.

Пізніше юну християнку Татіану Римську проголосили святою, а день її смерті 25 січня став Тетяниним днем.

У цей день всі жінки, які названі ім’ям Тетяна (в перекладі з грецької Татіана означає упорядниця) відзначають день ангела.

Мощі святої мучениці Татіани зберігаються в Свято-Успенському Псково-Печерському монастирі. Ікона святої мучениці Татіани з часткою мощей знаходиться в Новоспаському чоловічому монастирі.

Прикмети цього дня

У народі кажуть, що в цей день сонце повертає до літа, а зима - до морозів. Якщо день буде сонячним, то рано повернуться птахи, якщо сніг піде, то літо буде дощовим, а якщо вдарять морози - літо буде теплим. 

Прийнято також пекти у цей день круглу хлібину у вигляді сонця, покликану повернути світило людям. Традиційно кожного члена сім'ї діставався шматок для того, щоб кожен отримав частинку сонця.

У давнину 25 січня дівчата з допомогою всіляких хитрощів намагалися принадити женихів, для чого розстеляли біля дверей будинку спеціальний килимок: хто об цей килимок у свято повитирає ноги, той в будинку дівчини буде частим гостем.

Дівчата в цей день майстрували невеликі волоті з ганчірок і пір'я. Вважалося, що якщо поставити таку волоть в "бабин кут" будинку вподобаного хлопця, хлопець точно за нею одружеться, а шлюб буде довгим і щасливим. Втім, досвідчені матері сімейств про цей звичай знали і на поріг пускали далеко не кожну дівчину. 

 

Джерело:
До списку новин