загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Бідність чи хитрість: Чому дві третини українців отримують субсидії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За даними експертів, майже дві третини українців отримують від держави субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

Чи справді витрати на “комуналку” є настільки значним фінансовим тягарем для більшості громадян України?

Перше про що варто згадати, це власне критерії за якими держава погоджується надати громадянам допомогу у вигляді сплати частини вашого рахунку за комунальні послуги.

То що таке субсидія?

Згідно з визначенням Міністерства соціальної політики України, субсидія – це адресна безготівкова допомога сім’ї, яка надається на погашення витрат з оплати житлово-комунальних послуг. Вона надається держовою, у разі, якщо розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів обов’язкового платежу. Розмір обов’язкового платежу визначається для кожного домогосподарства індивідуально в залежності від сукупного доходу.

Для того аби дізнатися чи зможете ви отримувати від держави допомогу, вам потрібно обрахувати скільки ви, відповідно до постанови Уряду, можете сплачувати за комунальні послуги. Якщо отриманий результат перевищує встановлену норму, то решту має сплатити держава.

Як розрахувати відсоток обов’язкової плати? Спершу слід визначити середньомісячний сукупний дохід сім’ї за півроку. Період має бути обраний таким чином, що місяцю, з якого розпочнуться виплати державних компенсацій мають передувати 30 днів, які не повинні розраховуватися у середньомісячному сукупному доході сім’ї.

Далі необхідо визначити дохід на одну особу шляхом поділу середньомісячного сукупного доходу на кількість членів домогосподарства, після чого отриманий результат поділити на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (з 01.01.2018 – 1700 грн.), тобто визначити співвідношення середньодушового доходу родини до розміру прожиткового мінімуму на одну особу. Отриманий результат поділити на 2, а потім помножити на 15%, і таким чином визначити відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги.

У разі, якщо ваші доходи не дозволяють утримувати власне помешкання, то держава компенсовуватиме ту суму, яка перевищує норму вищезгаданого обов’язкового платежу.

Хто і кому компенсує

При чому компенсація відувається у достатньо дивний спосіб. Фактично, держава не платить підприємствам, які надають комунальні послуги, адже органи державної влади просто списують цю суму з податкових зобов’язань підприємства, тобто комунальники просто платять менше податків до державного бюджету.

Така система, по-перше, стала новим полем діяльності для корупціонерів, які навмисне завищували показники наданих населенню ресурсів у спеціальних протоколах, а по-друге – не давала змоги підприємствам акумулювати кошти для модернізації та виплати заробітних плат, оскільки отримані від населення кошти були меншими за ті, що написані у квитанціях, а компенсувалися вони виключно “списанням податків” у кінці податкового періоду.

Саме тому, не зважаючи на постійні відтермінування, з 1 січня 2018 року розпочалася програма, так званої, “монетизації субсидій”, яка передбачає відмовитися від методу “списання податків” та усунення корупційної складової у розрахунках з підприємствами через протоколи.

Натомість планується перейти на оплату субсидій підприємствам “живими грошима”, що дасть змогу комунальникам медернізовувати устаткування, підвищуючи його продуктивність. А в кінцевому підсумку, населення також отримуватиме субсидію не у вигляді зменшення рахунку за послуги, а у грошовій формі, яка зараховуватиметься на особовий рахунок домогосподарства.

Такий метод, на думку міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка призведе до того, що мешканці будинків зможуть заощаджувати витрати на енергоносії та інвестувати у власну енергоефективність.

Не вистачає грошей чи чесності?

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман восени на засіданні уряду заявив, що на опалювальний сезон 2017/2018 років передбачено, що субсидії отримуватимуть 6,53 мільйона українських родин, у січні 2017 року їх було 7,5 мільйонів.

Таке значне зменшення пов’язане з підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень у січні попереднього року. Зрозуміло, що показник зменшиться і після того, як з січня 2018 мінімальна заробітна плата становитиме 3700 гривень.

Збільшення мінімальної заробітної плати у ситуації з субсидіями має 2 наслідки, які діаметрально протилежно вплинуть на становище українців.

По-перше – це може позбавити права на отримання державної допомоги тих, хто дійсно отримує “білу” мінімальну заробітну плату, однак не варто забувати, що окрім зростання доходів, зростає і видаткова частина бюджету домогосподарств через підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та на високий рівень інфляції, тому фактично це значним чином не має вплинути на кількість родин, які отримуватимуть субсидії.

По-друге, однією з причин постійного підвищення мінімальної заробітної плати є потреба наповнення бюджету через механізми оподаткування та виводу економіки з “тіні”. А оскільки підприємства масово використовують “сіру” (сплачується мінімальна заробітна плата, яка оподатковується, а решта видається у конвертах) або ж “чорну”(зарплата повністю видається у конвертах) оплату праці, то й держбюджет не отримує необхідної кількості коштів, люди не сплачують внески до пенсійного фонду, через що ми маємо його дефіцит, який знову ж таки покривається державою.

Так, за даними сайту HeadHunter.ua, 46% українців отримують не “білу” заробітну плату.

Зрозуміло, що ініціаторами такої системи є підприємства, які просто не бажають сплачувати за своїх працівників внески за соціальним страхування, які становлять 22% від нарахованої працівникам заробітної плати, тому й працюють в “сіру” або ж в “чорну”.

Як наслідок, ми маємо, що як мінімум 46% українців мають реальну можливість отримувати державну допомогу у вигляді субсидій на сплату житлово-комунальних послуг, при тому, що їх реальні доходи не відповідають критеріям, які уряд висуває для отримання цієї допомоги.

Фактично, саме небажання чесно сплачувати рахунки і є головною причиною того, що дві третини українців отримують субсидії, на ряду з тим, що рівень життя в Україні є низьким.

Можна стверджувати, що людська хитрість разом з бажанням зекономити створюють величезне фінансове навантаження на державу. Причиною такої поведінки українців є недовіра до держави, завищенні, на їх думку, тарифи за послуги ЖКГ та банальна жадібність, за яку платить держава.

Зрозуміло, що ця ситуація не означає, що всі, хто отримують субсидії просто хочуть обдурити комунальників та державу, але певний відсоток наших співвітчизників просто користуються своїми “сірими” чи “чорними” доходами аби користуватися пільгами.

Максим Лиманський 

 

Джерело:
До списку новин