загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як київська красуня стала першою українською акторкою Голлівуду

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Анну Стен називають знаменитою американською актрисою 20-30-х років ХХ століття.  Зліт її кінокар'єри справді відбувся в США. Однак за походженням одна з найкрасивіших артисток Старого Голлівуду Анна Стен була українкою. Анна Петрівна Фесак народилася в Києві 3 грудня 1908 року. Про це йдеться на сайті gazeta.ua.

Її батько мав козацьке коріння, був танцюристом, працював художником-постановником в театрі. Мати прима-балерина Київського театру опери і балету, родом зі Швеції. Дочка творчих батьків рано захопилася фортепіано й акторською грою в аматорському театрі, опанувала німецьку, зналася на літературі. Уроки балету навчили її граційно рухатися. Мала настільки яскраву вроду (від матері Анна успадкувала світле волосся і шкіру ніжно-молочного кольору, у дівчини були виразні блакитні очі) і її типаж настільки відповідав тогочасній моді, що акторську кар'єру Анні пророкували всі.

Московський період кар'єри Анни Стен почався 1926-го року. Дебютувала в ролі стенографістки в німій комедії "Міс Менді" режисера Федора Оцепа. Він закохався в дівчину. За рік Анна вийшла за Федора заміж (за однією з версій саме Оцеп запропонував взяти Анні європейський псевдонім Стен. За іншою - в середині 20-х років акторка вийшла заміж за київського конферансьє і актора естради Бориса Стена (Бернштейна), чиє сценічне ім'я Стен взяла собі як псевдонім. - Gazeta.ua). Анна стала музою режисера Оцепа і він задіяв її ще у 4 своїх картинах. Головні ролі для Стен стали постійними.

1927-го року Анна зіграла в стрічці "Дівчина з коробкою", яка мала величезний успіх у публіки. Знімки акторки стали продаватися нарівні з фотографіями інших жінок радянського кіно.

Європейський період. 1929-го Анну запросили зніматися в звуковій стрічці "Бухгалтер Кремке" до Німеччини. Після зйомок вирішила продовжити кар'єру в Європі. З початку 30-х років про неї активно писала німецька преса. Однак доки акторка знімалася в Німеччині, радянський критик Хрисанф Херсонський написав про неї їдку статтю.

"Вона продає свою любов до кіно. Як, по суті, продала своє радянське громадянство, коли поміняла його на успіх винахідливої "ідейної" куртизанки, яка гримом із яких хочете рум'ян "запалюється" щовечора, як вам буде завгодно", - написав Хрисанф Херсонський про Анну Стен.

"Передові" карикатуристи прикрасили статтю "влучними" малюнками. Шляху назад для Анни Стен не було. Вона перетворилася на стильну, сповнену європейського лоску кінозірку. Цій зміні сприяло не лише середовище, а й пропонований їй кіноматеріал.

1931 рік став знаковим для акторки: вона виконала складну і глибоку роль Грушеньки в картині "Вбивця Дмитро Карамазов", що відзняв чоловік Анни за "Братами Карамазовими" Достоєвського. У процесі зйомок Федору довелося спостерігати, як у дружини зав'язується роман із продюсером Юджином Френке.

Юджин рано овдовів, сам виховував дочку. Вперше побачив Анну на вулиці: поспішав, по незручності ледь не збив її з ніг і розгубився. Краса незнайомки вразила чоловіка, і скоро він раптом побачив фото Анни в журналі. Коли дізнався, що вона - акторка, зробив усе можливе, щоб познайомитися зі Стен

Френке став для Анни наставником і опікуном, погодився продюсувати новий фільм Оцепа, щоб частіше бачити Стен у головній ролі. А вона все більше закохувалася у Френке. До кінця роботи над стрічкою переїхала до нього жити. Закохані одружилися. З Федором Анна залишилися друзями.

Голлівуд. Стен вважала "Вбивцю Дмитра Карамазова" своїм найкращим фільмом. Саме ця картина і роль привернули до неї увагу знаменитого голлівудського продюсера Семюеля Ґолдвіна. Він попросив свого європейського представника провести з Анною проби. Вона напам'ять прочитала дві сторінки сценарію фільму "Нескромні". Ґолдвін подивився запис і був зачарований. "У неї погляд боязкої лісової пташки, а шкіра ніжніша за вершки", - відгукувався у пресі про свою протеже.

Стараннями Френке і Ґолдвіна влітку 1932 акторка підписала відразу два контракти з голлівудськими кіностудіями. На підготовку до зйомок знадобилося більше року занять із викладачем англійської. Ґолдвін не здавався, він почав "ліпити" зі Стен нову "Ґрету Гарбо".

"День, коли я помітив її, був найбільшим днем у всій моїй кар'єрі. Я подумав: "Це справжня зірка! У неї є все. І зовнішність, і стиль, і сексапільність, і клас. У неї природна краса, інтелегентність, інтуїція природженої акторки, серйозне знання життя. І вона могла би зіграти, як "бестія"!" - згадував Семюель Ґолдвін про Анну Стен.

У Голлівуді Анна знімалася досить рідко, але завжди у знаменитих режисерів і дуетом з іншими кінозірками. Критика відгукувалася про ці фільми добре, однак надії на комерційний успіх не виправдалися.

Ще один яскравий період кінокар'єри Стен припав на 1943 рік: тоді вийшло відразу три фільми на військову тематику, і в кожному з них у Стен були головні ролі. Вона зрідка знімалася до початку 60-х. Іноді виступала на Бродвеї.

Займалася живописом, робила виставки. Працювала на телебаченні, на радіо. Закінчила кінокар'єру 1962 року.

"Анна Стен займе своє сумне місце в будь-який антології зірок як акторка, у якої нічого не вийшло. Можна сказати, що їй просто не пощастило, бо вона була такою ж красивою і талановитою, як більш успішні актриси. В історії кіностудій завжди були і будуть штучно створені зірки. На багатьох із них глядачі реагували так само мляво, як на Анну. Але, на жаль, її наставник Сем Ґолдвін створив не так вже й багато фільмів і не міг дати їй досить ролей. Він привіз її до Голлівуду в 1932 році з тим розрахунком, що вона затьмарить Ґрету Гарбо, і кинув її після трьох фільмів", - писав про неї кінознавець Девід Шипман

Анна також допомагала коштами численним емігрантам з Радянського Союзу, які нерідко брехали їй про біди і поневіряння, щоб виманити грошей. Врятувала від переслідувань колишнього чоловіка Федора Оцепа: зробила йому вдалу протекцію в США. Одна з небагатьох голлівудських акторок, яка не цуралася свого походження: в усіх інтерв'ю говорила, що народилася в Києві.

"Анна Стен, забута сьогодні кінематографістами, проте, залишається трагічним представником світу голлівудських зірок великої епохи", - зазначив кінокритик Жан-Лу Пассек.

У 1999 році у Франції влаштували спеціальну ретроспективу, присвячену Анні Стен, де показали її екранних героїнь, яких акторка зіграла в Росії, Німеччині та Голлівуді.

Фільмографія Анни Стен

1926 - "Міс Менді";

1927-1928 - "Дівчина з коробкою","Земля в полоні","Провокатор", "Мій син", "Білий орел"

Акторка померла 12 листопада 1993-го року в Нью-Йорку від серцевого нападу.

1930 - "Бухгалтер Кремке";

1931 - "Вбивця Дмитро Карамазов"; "Вир пристрасті"; "Сальто-мортале"; "Бомби над Монте-Карло";

1934 - "Нана", "Ми живемо знову";

1935 - "Шлюбна ніч";

1936 - "Самотня жінка";

1939 - "Експрес вигнання";

1940 - "Чоловік, з яким я одружена";

1955 - "Солдати удачі";

1962 - "Черниця і солдат".

В останні роки до Анни Стен зачастили журналісти, про неї згадали, все частіше видавали альбоми, де вона красувалася серед інших видатних зірок "Золотого століття Голлівуду".

Анна пережила чоловіка на 9 років. Вона померла 12 листопада 1993-го року в Нью-Йорку від серцевого нападу. Дітей у акторки не залишилося.

Джерело:
До списку новин