загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як українці святкували прихід весни: відмінності свята Колодія та Масляної

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
В Україні з давніх часів існувало своє свято – Колодій.

Щороку, коли зима добігає кінця, в Україні відзначають Масляну. Але мало хто знає, що наші предки з давніх часів відзначали Колодій, у якого сформувалися свої традиції, відмінні від Масляної. Українські Новини розкажуть про відмінності свят Колодія та Масляної.

Етнографи підкреслюють, що в Україні з давніх часів існувало своє свято - Колодій, у якого багато унікальних традицій, а тому українцям слід поступово відходити від звичаїв святкування Масляної.

Колодій - стародавнє свято не тільки проводів зими, а й розваги для заміжніх жінок. Цілий тиждень, поки святкували Колодія, чоловіки повинні були беззаперечно слухатися жінок і терпіти їх "веселі витівки".

Крім того, випивати і веселитися в цей тиждень могли тільки жінки, а чоловіки могли робити це лише з дозволу представниць прекрасної статі.

Молодих неодружених хлопців вважали причиною порушення гармонії і порядку в природі. Тому хлопців, які не одружилися і не знайшли собі пару протягом року жартома карали жінки старшого віку. Покарання здійснювалося наступним чином: хлопцю чіпляли до ноги колодку, виготовлену спеціально для цього обряду, яку він повинен був волочити за собою до тих пір, поки не відкупиться частуванням для жінок.

Найпоширенішою традицією святкування Масляної в Україні є випікання млинців. Проте, як стверджують етнографи, ця традиція не властива Україні, її принесла радянська влада. Головним частуванням в свято Колодія були не млинці з ікрою, а вареники з сиром і сметаною. Цьому є своє цікаве пояснення. Вареники - обрядова страва, яка прийшла до нас з часів трипільської культури. Вареник був для наших предків певним уособленням молодого Місяця, який символізувала жіноче начало.

Оскільки символом свята була колодка, існував обряд "життя Колодки". У понеділок Колодка "народжувалася". Жінки вранці збиралися в корчмі "колодкувати": клали на стіл невеличке поліно або палицю - Колодку, кожна жінка по черзі огортала колоду шматками полотна, потім знову клала її на стіл. Такий обряд означав, що Колодка "народилася". Жінки пили наливку і вітали один одного з "народженням". У вівторок Колодку "хрестили"; в середу влаштовували "похрестини"; в четвер Колодка "вмирала"; в п'ятницю Колодку "ховали", а в суботу - "оплакували". У неділю молоді жінки "волокли" Колодку.

Свято Колодія - унікальне свято, яке святкують тільки в Україні і Білорусі. Крім проводів зими воно несе в собі традиції, спрямовані на продовження роду, створення нових сімей і вкорінення моральних цінностей, відродження етносу. Варто відзначити ще кілька відмінностей: під час свята Колодія наші предки не влаштовували кулачні бої, які мали агресивний характер і нерідко були небезпечні для життя, а також не дотримувалися традиції спалення опудала, як це роблять на Масляну.

 

Джерело:
До списку новин