загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Лікарі порадили, як зміцнити горло, щоб ангіни не докучали

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У багатьох зимові застуди супроводжуються ураженням горла й розвитком ангіни. Медики кажуть, що часті ангіни  небезпечні для серця. Як же вберегтися від цієї хвороби? Чи можна горло загартувати і зміцнити?

- Горло треба адаптовувати й тренувати. Наведу приклад. Нещодавно до мене звернулася пацієнтка зі скаргами на біль у горлі після того, як вона попила холодного чаю, - пояснює Василь Дячук, лiкар-отоларинголог вищої категорiї. - Так от, найгіршим фактором для цього органа, як і для роботи імунної системи, є тепличні умови. Якщо ви з дитинства звикли пити лише тепле, не сподівайтеся, що будете здорові. Горло має звикнути до напоїв кімнатної температури.

Треба відмовитися від газованих напоїв, бо вуглекислота змиває захисний лімфоцитарний бар'єр, який активно бореться зі збудниками. Водночас раціон потрібно збагачувати овочами, фруктами й кисломолочними продуктами.

- Чи можна зарадити лиху, якщо видалити гланди?

- Піднебінні мигдалики - це імунокомпетентний орган, який першим ідентифіковує збудника (віруси, бактерії), що потрапив до організму. Про виявлення ворога мигдалики повідомляють всю імунну систему, запускаючи таким чином вироблення антитіл. Якщо мигдалики втрачають свою функцію, вони перетворюються на осередок інфекції, адже в них накопичуються мікроби. А продукти їх життєдіяльності провокують не лише симптоми інтоксикації. Буває, що людина починає надто часто хворіти на ангіну, притім в гландах накопичується гній, вони не можуть  упоратися зі своїм завданням. У таких ситуаціях пацієнти скаржаться, що вже через місяць змушені вживати антибіотики, бо ангіна раз у раз повертається. А для загострення часто досить випити холодного напою, промочити
ноги, трохи змерзнути. Це наслідки порушення роботи піднебінних мигдаликів.

Треба сказати, що до видалення вдаються у крайніх випадках, йдеться ж бо про орган імунної системи. Тож, якщо є надія на поліпшення його стану, проводять консервативне лікування. Але якщо хронічний тонзиліт повторюється 5 -- 6 разів на рік, лікар може порадити радикальний метод.

Для прикладу, нещодавно в мене були два дорослі пацієнти, які регулярно мають клопіт з горлом. У 21-річного хлопця на цьому фоні вже виникає порушення дихання й серцебиття, були скарги на слабкість та проблеми в інтимній сфері. А 25-річна жінка всю зиму слабувала, бо ангіна поверталася через два-три тижні
після лікування. У таких випадках йдеться про загрозливий для життя стан, тому мигдалики варто видалити. До речі, нещодавно я зустрів пацієнта, якого прооперував 20 років тому, він подякував. Адже не лише забув про ангіни, але й відчув загальне поліпшення стану здоров'я. Але хочу повторити: найкраще -- докласти всіх зусиль, щоб позбутися хронічного процесу й посилити імунітет горла.

- Якими народними засобами можна зміцнити горло?

- Причиною частих ангін здебільшого є стафілокок. Очистити горло від цього збудника допоможе полоскання горла аптечним розчином прополісу (розбавити чайну ложку настоянки у половині склянки теплої води) або содово-сольовим розчином (на склянку теплої води чайну ложку солі, половину чайної ложки соди і 10 крапель йоду), - розповідає травознай Людмила Васьковська. -- Важливий ще один нюанс. Разом із такою процедурою слід полоскасти ніс тим же розчином, аби очищалася внутрішня частина гланд (робити це краще за допомогою шприца без голки). Робіть так щовечора протягом десяти днів.

Дуже ефективний настій грушанки. Для приготування  столову ложку сировини залити окропом, проварити   10 хвилин під накривкою, тоді охолодити й процідинти. Пити по  столовій ложці 5 - 6 разів на день протягом двох тижнів.

До рослин, які сприяють посиленню захисних функцій горла, належить і чорний кмин (чорнушка доманська). Знадобиться олія з нього (має бути баклажанового кольору), пити по чайній ложці тричі на день за 30 хвилин до їди або порошок із зернят (чайну ложку тричі на день класти на язик і запивати водою). Щоб домогтися бажаного ефекту, знадобиться два місяці.

Допоможе і настоянка личинок воскової молі (по три краплі на 10 кілограмів ваги, приймати раз на день) та настоянка пелюсток соняшнику (покласти сировину в банку, залити доверху горілкою, настоювати місяць, вживати по столовій ложці двічі на день після їди).

А ще раджу виконувати лікувально-профілактичну вправу: притуліть  підборіддя до грудної клітки, висуньте язик і повторюйте літеру  "А". Якщо у гландах є гнійні корки, ви їх позбудетеся.  Якщо ж відчуваєте, що горло почало дерти, змішайте по столовій ложці такі складники: борсучий жир, мед, настоянку календули
(чи горілки). Такі ліки можна смоктати по півчайної ложки навіть п'ять разів на день. Будьте здорові!

Джерело:
До списку новин