загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

З п'яти президентів тільки Ющенко має право довічного грошового утримання

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Колишніх президентів, кажуть, не буває. Справді. І вони заслуговують на фінансову допомогу від держави — ще б пак, керувати країною (навіть якщо так косо і криво, як деякі з них це робили) — важка праця. Як же оцінити потуги Президента, який раніше займав головне крісло країни? За логікою, мала б існувати чітка процедура визначення суми. Мала б. Але її нема.
 
Тож, приміром, Ющенко за останні 7 років отримав не один мільйон гривень з державного бюджету. 
 
Так, хоча нашій державі вже 26-ий рік і ми обрали вже п'ятого Президента, Закон "Про Президента України" існує лише як проект. Тож кожен новий Президент може дати довічне грошове утримання попередникові, якщо той йому, приміром, свого часу чимось прислужився, або ж не дати.
 
Виходить така дивина. В Україні один чинний Президент, але тепер платять двом. Саме так. І Петро Порошенко, і Віктор Ющенко за минулий рік отримали трішки більше як 336 тисяч гривень зарплати. У Державному управлінні справами у відповідь на запит "Експресу" підтвердили, що для Віктора Ющенка передбачене довічне грошове утримання.
 
"Відповідно до Указу Президента України від 12 березня 2010 року №349 "Про забезпечення, обслуговування та охорону В. Ющенка" (підписаного, до речі, В. Януковичем -- Авт.) Державне управління справами виплачує довічне грошове утримання президентові України, строк повноважень якого закінчився, Ющенку В. А.,  повідомив нам Іван Куцик, керівник Державного управління справами. -- Йдеться про виплату в розмірі місячного фонду оплати праці Президента України". 
 
Чи отримують таке ж довічне грошове утримання попередні президенти України  Леонід Кравчук та Леонід Кучма? У ДУСі запевняють, що ні.
 
Але нам вистачає довічно утримувати і Ющенка. Скільки уже витратили на це? Можна судити хоча би по зарплатах його наступника, президента-втікача Януковича, який так щедро подбав про свого попередника. Отож. У деклараціях втікача Януковича за 2011 та 2012 роки вказана зарплата 757 615 та 774 877 гривень. Відповідно, така ж сума нарахована й Вікторові Андрійовичу.
 
Зарплата ж Порошенка у 2016 році становила 366 тисячі 342 гривні, і у Віктора Андрійовича  ті самі цифри в платіжці. Отже, екс-президент Ющенко отримував торік щомісяця по 28 тисяч гривень. Указ є указ! Нехай і зрадника Януковича.
 
А до 17 квітня 2015 року цей указ мав ще й гриф обмеження доступу  "Для службового користування". Знаєте, чому? 
 
Ймовірно, тому що в цьому документі йдеться не лише про щомісячне грошове утримання, а й про фінансування роботи апарату "для забезпечення діяльності В. Ющенка"  радника і двох помічників.
 
Також екс-президентовi Ющенку, відповідно до указу Януковича, надавалася в користування з обслуговуванням та охороною строком на 18 місяців дача №29 будинку відпочинку "Конча-Заспа" ДУС. А у подальшому  в довічне користування дача №2а будинку відпочинку "Конча-Заспа".
 
Тим часом сам Віктор Ющенко заявив, що переїхав з державної дачі (будинку №29  триповерхової споруди площею 2,5 тисячі квадратних метрів, з 15-метровим басейном, земельною ділянкою 3 гектари та флiгелем для гостей) лише наприкінці 2013 року. Хоча мав би  ще восени 2011-го.
 
Кажуть, Ющенко тоді так затримався на державній дачі, бо його будинок у Нових Безрадичах, у якому навесні 2010 року загорілася частина даху, реконструювали. Екс-президент розповiдає, що живе саме там. 
 
А коли переїде у дачу №2а, яка належить йому пожиттєво? Поки що про це ані ДУС, ані сам Віктор Андрійович громадськості не повідомляють. Мабуть тому, що ця дача ще будується, як заявило свого часу ДУС. Врахуйте  за наші з вами гроші.
 
ДУС, згідно з указом, має також забезпечувати Віктора Ющенка довічно транспортним обслуговуванням  двома автомобілями і чотирма водіями. А ще передбачена в указі держохорона і побутове обслуговування  це один кухар, дві покоївки і два офіціанти, медичне та санаторно-курортне обслуговування закладами Держуправління справами.
 
А що ж інші президенти України? Чи мають такі ж довічні привілеї від держави, як Ющенко?
 
Свого часу (у 2016 році) перший президент України Леонід Кравчук поскаржився на розмір своєї пенсії, заявивши, що за його пенсію у розмірі 14 тисяч гривень (тоді це було 518 доларів) державі мало би бути соромно. "Я про це говорив Кучмі, говорив Ющенковi, говорив Януковичу, говорив Порошенку, а віз і нині там",  пожалівся Леонід Макарович.
 
До речі, у другого президента України, Леоніда Кучми, були такі ж привілеї, як сьогодні у Ющенка. Але, ставши помаранчевим президентом, той же Ющенко своїм розпорядженням від 28 лютого 2005 року №42-р його скасував. Правда, у 2007-му знову відновив. Зрештою, розпорядження втратило чинність на підставі Постанови Кабміну №673 від 26 листопада 2014 року...
 
Відтак з усіх колишніх керманичів країни, лише Віктор Андрійович залишився із президентською зарплатою. Цікаво, що думають з цього приводу відомі громадські діячі України?
 
 Правду кажучи, на місці Віктора Андрійовича я б відмовився від пільг і привілеїв, передбачених йому указом Януковича. По-перше, Ющенко як особа, яка обіймала президентську посаду, має підвищену пенсію. По-друге, він  не бідна людина,  каже Степан Хмара, Герой України.  Чому держава повинна дарувати йому дачу? Він же має свою! Не розумію, чому платники податків повиннi оплачувати йому послуги водіїв, офіціантів, покоївок чи кухарів?
 
 В Україні титул президента за особою, яка обіймала найвищу державну посаду, зберігається довічно. Але немає законодавчих норм, які б гарантували їй довічне грошове утримання, охорону і прислугу,  зауважує Дарія Каленюк, виконавча директорка Центру протидії корупції.  Вважаю цiлковитим безглуздям величезні витрати на утримання Віктора Ющенка. Тим паче, що в Україні  серйозна економічна криза. Нам було би на що витратити ці гроші!
 
 Я дуже здивований, що Ющенко  єдиний з усіх попередніх президентів  має довічне грошове утримання від держави,  визнав Олег Рибачук, колишній голова Секретаріату Президента Ющенка.  По-перше, мені не подобається, що в нас грошима платників податків розпоряджаються через якісь кулуарні домовленості. Це неприпустимо для європейського типу політики! У європейських країнах колишні лідери держав ніяких привілеїв не мають.
 
По-друге, має бути спільне правило, яке поширюється на всіх попередніх очільників держави. Це означає: не може бути так, що, скажімо, Леонід Кравчук має один пакет пільг, Леонід Кучма  інший, а Віктор Ющенко  ще інший. Про Віктора Януковича не йдеться, він свою долю обрав.
 
Богданна МАРТИНИК, Наталія ВАСЮНЕЦЬ
 
Джерело:
До списку новин