загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Отримувачам субсидій не завжди потрібно сплачувати обов'язковий платіж: подробиці

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Отримувачам субсидій у деяких випадках не потрібно сплачувати обов'язковий платіж.

"Мені призначили субсидію на газ у розмірі 800 гривень щомісячно, - розповідає газеті Експрес Дмитро Корнійчук із Тернопільщини. - У листопаді - січні я майже не використовував газ, виникла переплата понад дві тисячі гривень, тож обов'язковий платіж я не сплачував. Але сусід прийшов і налякав. Мовляв, якщо не буду платити обов'язковий платіж, то це рахуватиметься як борг і субсидію на наступний рік у мене відберуть". Чи так це? Коли сім'я зобов'язана сплачувати обов'язкову частку за послуги? Пояснює Леся Дронь, заступниця начальника Управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики міськради.

- То в якому випадку домогосподарство, якому призначено субсидію, може не платити обов'язковий платіж?

- Нагадаю, що субсидія призначається в межах соціальних нормативів житлово-комунальних послуг. Сума субсидії, яку органи соцзахисту перерахували на рахунки виконавців послуг для оплати їх вартості в розмірі соціальних нормативів і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховується як оплата послуг, у тому числі й обов’язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди. Тому у випадку, якщо сім’я економила (використала за певний місяць послуги на суму, меншу від соціальної норми), а на рахунок перераховано суму субсидії з розрахунку норми - може виникнути ситуація, що мешканці сплачуватимуть за послуги кошти, менші від обов’язкового платежу, або не сплачуватимуть за цей місяць взагалі. Якщо на особових рахунках споживачів-одержувачів субсидій є переплати, то немає потреби сплачувати за послуги, оскільки при цьому переплата збільшуватиметься. Для прикладу, у січні обов'язковий платiж становить 1000 гривень за соцiальною нормою 300 кубiв газу (субсидія рівна 1087,37 грн). Але сім'я фактично використала лише 100 кубiв. Якщо немає переплати за попередні місяці, то сім’я повинна сплатити обов'язкову частку 1000 грн. Але, коли за попередні місяці є переплата по субсидіях, то немає необхідності платити частку за січень і залишок (200 кубiв) можна використати на наступні місяці опалювального періоду, наприклад, у лютому - березні.

- За яких умов обов'язковий платіж потрібно сплачувати повністю чи частково?

- Якщо вартість фактично використаної послуги менша, ніж обов’язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість. Коли ж вона перевищує норму, слід сплачувати обов’язкову частку витрат на оплату цієї послуги та додатково - за послуги, використані понад норму. Скажiмо, обов'язковий платiж становить 400 грн в межах соцiальної норми газу 300 кубiв (вартість 300 кубів газу становить 2087,37 грн, розмір субсидії на газ - 1687,37 грн). У грудні сім'я використала 300 кубiв газу. Переплати за попередні місяці немає. Тому за грудень необхідно сплатити частку плати 400 грн. У січні фактично використано 350 кубiв газу (2435,26 грн). Тому за січень необхідно сплатити частку плати (400 грн) та додатково сплатити за послуги, використані понад норму (347,89 грн). Разом - 747,89 грн.

- Надавачі послуг зобов'язані зазначати суму переплат у квитанціях?

- Так, звичайно. У платіжці має бути відображено - "до оплати: 0”. Якщо виконавці послуг порушують цю норму, то споживачі можуть звертатися зі скаргами до керівників органів влади на місцях або органів місцевого самоврядування.

- Чи впливає сума зекономленої субсидії на розрахунок розміру обов'язкової плати за комунальні послуги?

- Ні, обов'язковий розмір платежу розраховується індивідуально для кожного домогосподарства і залежить винятково від доходів сім'ї. Обов'язковий платіж не змінюється протягом опалювального періоду.

- На які ще моменти повинні звернути увагу споживачі, котрим надали субсидію?

- Раджу таким споживачам за наявності засобів обліку щомісячно подавати необхідні показники лічильника надавачам послуг, адже субсидію на рахунки перераховують щомісячно. Крім цього, не потрібно допускати ситуацій, за яких виникає заборгованість з оплати за послуги. Адже чинне сьогодні Положення передбачає можливість припинення надання субсидії на наступний термін (в цьому випадку - на неопалювальний період) у разі наявності простроченої понад два місяці заборгованості за послуги.

Джерело:
До списку новин