загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Якщо Україна не зможе виплатити борги, це буде дефолт – Яресько

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Чергове підвищення тарифів на газ для населення, якого вимагає МВФ, не нова умова.

Для отримання чергового траншу Міжнародного валютного фонду чекає від України ухвалення законопроекту по антикорупційному суду, підняття газових тарифів до ринкових цін і внесення змін до пенсійної реформи. Про це кореспонденту сайта "Сегодня" в кулуарах 54-ї Мюнхенської конференції з безпеки сказала колишній міністр фінансів України Наталка Яресько.

При цьому вона спростувала твердження деяких українських експертів про те, що Фонд нібито заморожує співпрацю з країнами за 8-9 місяців до проведення там виборів.

"Нет, я такого никогда не слышала. Я думаю всем понятно, что не выполнено в меморандуме и чего ждет МВФ. Добавлены ли какие-то новые условия, вопросы или темы, которые необходимо решить, об этом я не знаю. Я знаю, что на этот момент это вопрос антикоррупционного суда, вопрос окончания повышения газовых тарифов до рыночных цен. И если я правильно поняла, там еще есть вопрос по пенсионной реформе", – сказала Яресько.

Але напередодні президентських і парламентських виборів, які пройдуть в Україні в 2019 році, підвищення тарифів - досить непопулярне рішення, яке може боляче вдарити по рейтингах політсил.

Також екс-міністр відповіла, чи може МВФ відстрочити умову підвищення тарифів на газ для населення на більш пізній термін.

"Опять же, я не в курсе переговоров, желаю переговорщикам успехов. Но это не сегодняшнее предвыборное условие. Это старое условие, которое не было выполнено. То есть, я не думаю, что что-то можно изменить. Что касается непопулярности, я была членом правительства, которое сделало намного больше непопулярных шагов к рыночным ценам на газ не потому, что это популярно, а потому что это нужно. И я думаю всем нужно понять, что это не МВФ нужно, не иностранным наблюдателям или партнерам, а для Украины. Чтобы сделать так, чтобы те, кто пользуется газом, платили за него, а тем, кому нужна помощь, получат субсидии или монетизированные субсидии", – заявила она.

У 2015 році, будучи міністром фінансів в уряді Арсенія Яценюка, Наталка Яресько була головним переговірником з реструктуризації державного боргу. У січні 2016 року його заявляла, що завдяки відстрочці з виплати $ 12 млрд боргів тільки в 2016-му вдалося заощадити 64 млрд грн.

Раніше сайт "Сегодня" вже писав, що тільки в 2018 році МВФ, іншим іноземним кредиторам і по внутрішніми борговими зобов'язаннями нам потрібно виплатити близько $ 9 млрд. Тому нам критично важливо продовжити співпрацю з Фондом, щоб уже в цьому році отримати хоча б $ 2 млрд. Інакше, за словами українських експертів, Україна опиниться на порозі технічного дефолту і потребуватиме чергової реструктуризації боргів.

"Я слышала то же самое, и мне очень жаль. Тогда (в 2015 году – Авт.) реструктуризация была абсолютно нормальная, но она была построена на ожиданиях дальнейших реформ, которые должны были повысить уровень роста экономики. Если Украина действительно будет неспособна выплатить долги, это будет дефолт. В таком случае это будет означать, что определенные реформы не были проведены в срок, а значит, экономика не будет расти теми темпами, которые заложены в программе МВФ. Это все было построено на их программе и на их прогнозе. Во-вторых, нужно было за эти годы накопить средства для выплат по долгам", – подытожила Яресько.

Нагадаємо, Міністерство фінансів України оцінює загальні виплати за державним боргом у 2018 році за рахунок коштів державного бюджету в 305,926 млрд грн. Таку інформацію оприлюднило Міністерство у Програмі управління державним боргом на 2018 рік.

У п'ятницю 16 лютого закінчила роботу технічна місія МВФ, яка прибула до Києва 12 лютого. З датою наступного візиту в Україну у Фонді ще не визначилися.

Зеленюк Крістіна

 

Джерело:
До списку новин