загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Україні загрожує тотальне старіння населення: прогнози демографів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ми старіємо. На жаль. Україна входить до першої тридцятки країн за кількістю осіб віком понад 60 років, пише газета "Експрес".  

- У 2015 році частка осіб віком понад 60 років становила 21,8%, від 65 років і старшi - 15,5% загальної чисельності населення, - розповідає Павло Шевчук, провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАНУ. - За прогнозами, до 2025 року вже чверть населення буде у віці від 60-ти до 65 років, старшi 65 років - 18,4%, а у 2030 році - понад 26% і 20% відповідно.                                          

- Чому населення України невпинно старіє?   

- Одна з причин - низька народжуваність, - констатує експерт Микола Барнов.

- Кiлькiсть тих, хто з'являється на світ, значно менша за кількість померлих, - роз'яснює Світлана Аксьонова, науковий співробітник цього ж Інституту. - Загальний коефіцієнт народжуваності у 2016 році досягав 10,3%, а коефіцієнт смертності - 14,7%. Зараз на кожну жінку репродуктивного віку припадає близько 1,6 живонародженої дитини.  

П. Шевчук: - Представники поколiння 1960-х рокiв (їх багато, бо народжуваність тоді була високою), поступово входитимуть у категорію 60+. А народжених на початку 2000-х -- мало. Тому частка пенсіонерів більшатиме, а молоді - меншатиме.   

- Чим це загрожує?   

М. Барнов: - Тепер в Україні працює 11 - 12 млн чоловiк, на кожного припадає один пенсіонер. За прогнозами, через 10 років у нас буде всього 8 млн працюючих і 13 - 16 млн пенсіонерів, себто на одного працівника припадатиме 2 - 3 утриманця. А це означає, що молодим доведеться трудитися набагато довше, пізніше виходити на пенсію, аби утримувати старіюче населення. Та найгірше, що при досягненні пенсійного віку нинішня молодь навряд чи матиме соціальний захист від держави. Якщо і буде, то мізерний.  

- Які перспективи нас очікують?   

М. Барнов: - На жаль, невтішні, поки в країні не буде проведено відповіднi реформи. Молодь виїжджатиме за кордон, уже скоро зіштовхнемося з гострою нестачею кваліфікованих кадрів. Економіку країни нiкому буде піднімати. А якщо не зростає ВВП, то люди й надалi біднi. Нині після податкових відрахувань українець отримує на руки в середньому 180 - 190 євро. Це найнижча зарплата в Європі!   Завдання номер один для влади - зберегти бодай ті кадри, що ще залишилися. Треба створювати робочі місця, давати людям гідну зарплату, боротися з корупцією. А старше покоління варто стимулювати різними методами працювати довше.  

Леся ЯСИНЧУК 

Джерело:
До списку новин