загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Квашена капуста: користь і шкода

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Всім відомо, що білокачанна капуста є корисним дієтичним продуктом. Але от щодо квашеної капусти думки розходяться і ведуться запеклі суперечки: чи можна її вживати на дієті, маленьким дітям, людям з деякими захворюваннями шлунково-кишкового тракту? Адже за смаком квашена капуста є солінням, а вони мають властивість затримувати воду в організмі, викликати набряки, підвищувати тиск. Давайте розберемося, що приносить квашена капуста — користь або шкода, адже попереду довгий сезон, улюбленого багатьма, продукту.

Калорійність і склад квашеної капусти

Калорійність квашеної капусти не сильно відрізняється від капусти в свіжому вигляді, на 100 грам припадає всього 23 калорії. Вміст білків залишається незмінним — 1,7 г, вуглеводів — 2,9 г, жирів — 0,2 грама.

Кількість харчових волокон залишається в межах двох грамів, органічних кислот — трохи більше одного грама.

Картина за наявності корисних речовин вражає, вітаміни і мікроелементи радують своїми показниками. Свіжа білокачанна капуста — це просто джерело вітаміну, в ній міститься значно більше, ніж у цитрусових. І, як ви бачите, квашеної капусти вміст вітаміну С також суттєве.

Вітаміни у квашеній капусті

— вітамін C — 30,2 мг
— вітамін PP — 0,52 мг
— вітамін B1 — 0,04 мг
— вітамін B2 — 0,022 мр
— вітамін E — 0,18 мг

Макро і мікроелементи

— натрій — 929 мг
— калій — 301,02 мг
— кальцій — 47,918 мг
— фосфор — 31,43 мг
— магній — 16,02 мг
— залізо — 0,62 м

Чим корисна квашена капуста

Основна корисна дія квашеної капусти спрямоване на поліпшення функцій шлунка і кишечника. Вона попереджає розвиток виразкової хвороби, як би дивно це не здавалося. Ось так розвіюється міф про те, що квашена капуста шкідлива для шлунка, навпаки, її дуже корисно їсти для профілактики. Звичайно, не варто вживати на голодний шлунок, так як наслідок у вигляді печії вас явно не обрадує. Найкраще їсти квашену капусту з якимось нейтральним продуктом — картопляним пюре, хлібом, кашею.

Бактерії, які беруть участь у сквашивании капусти, потрапляючи в шлунок, сприятливо позначаються на його роботі. Вони пригнічують патогенну мікрофлору, підтримують корисну, таким чином можна вилікуватися від дисбактеріозу. Регулярне вживання квашеної капусти може також посприяти усуненню хронічного гастриту. Але в стадії загострень від цього продукту варто утриматися.

Про користь вітаміну С говорити зайве, в зимовий час, коли квашена капуста є частим гостем обіднього столу, це кращий спосіб поповнити запаси аскорбінки. Якщо в організмі людини достатньо вітаміну С, то його імунна система подібна до неприступної фортеці, ніякі віруси і бактерії їй не почому. І навіть серйозні захворювання, якщо ж їм все ж таки вдалося пробити захист, проходять легше, швидше і без ускладнень. В цьому плані квашена капуста дасть фору апельсинів і лимонам.

У квашеній капусті добре представлені вітаміни групи В, у тому числі і холін. Ця речовина відповідає за ліпідний обмін в організмі, регулює жировий метаболізм. Простими словами, квашена капуста допоможе тим, хто сидить на дієті скинути зайві кілограми, при чому, не виганяючи воду з організму, а спалюючи саме жири.

Мінеральний склад квашеної капусти і її розсолу є кращим засобом для лікування зневоднення. Похмільний синдром як рукою зніме, якщо з’їсти щі на квашеній капусті або випити розсолу — там немає оцту, а характерний смак досягається тільки за рахунок бродіння. Цей коктейль буде корисний всім, хто відчуває втома, занепад сил, хоче швидко знайти бадьорість.

Також розсіл квашеної капусти корисний для печінки, він виводить токсини, є непоганим жовчогінним засобом. А в народній медицині сік з квашеної капусти застосовують проти паразитів. Щоб позбутися лямблій треба тричі на день перед їжею випивати по 50 мл розсолу протягом 14 днів. Цих паразитів складно діагностувати і нелегко вивести, капустяний розсіл стане відмінною профілактикою і безпечним засобом лікування.

Побачити ефект квашеної капусти можна і при нетрадиційному її застосуванні. Спробуйте з неї зробити маску для обличчя — просто покладіть на шкіру капустяні листочки або ж просочіть марлю розсолом. Через двадцять хвилин, коли процедура закінчиться, ви здивуєтеся своєму оновленому вигляді — шкіра розгладиться, придбає здоровий, рівний, однотонний колір.

Вважається, що квашена капуста корисна і для потенції. Чоловікам рекомендується вносити цей продукт в свій раціон. Також вчені мають думку, що ті, хто регулярно вживають квашену капусту, рідше страждають онкологічними захворюваннями кишечника і шлунка.

Для вагітних жінок квашена капуста представляє особливу цінність — вона допомагає переносити токсикоз. Ну і, звичайно ж, є найціннішим джерелом корисних речовин, необхідних матері і дитині.

Шкоду квашеної капусти і протипоказання

Іноді квашена капуста може приносити не тільки користь, але і шкоду. Неправильний засолення наситить організм зайвою сіллю, а вона не корисна в будь-якому вигляді. Також капуста може викликати метеоризм та печію, тому з цим продуктом треба бути акуратним вагітним, людям після операції, дітям.

Від вживання квашеної капусти краще утриматися:

— при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки;
— при жовчнокам’яній хворобі;
— при захворюваннях підшлункової залози;
— при нирковій недостатності;
— при гіпертонії;
— при підвищеній кислотності, гастроэзофагеальном рефлюксі, схильності до печії, диспепсії.

Джерело:
До списку новин