загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Кишкові інфекції особливо небезпечні для дітей і літніх людей

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група гострих інфекційних захворювань, що викликають різні мікроорганізми, які локалізуються переважно в кишечнику людини. Найпоширеніші з них – сальмонельоз, гастроентероколіти різної етіології, ротавірусні інфекції та ін. Як правило, інфекція стає причиною діареї, що становить особливу небезпеку для дітей і осіб похилого віку з огляду на швидке зневоднення організму.

Про це нам розповіла лікар-методист КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР Ірина Олексіївна Рудень.

Згідно з офіційною статистикою, в Україні щороку реєструється 50–60 тисяч випадків інфекційних діарей у дітей, із яких 20–30 закінчуються летально.

Джерелом інфекції є хвора людина або носій, який виділяє збудників у навколишнє середовище з випорожненнями і/або блювотними масами. 

У міру поліпшення стану хворого його заразність знижується, але ще може зберігатися протягом тривалого часу. При вірусній інфекції хворий може бути заразним до 2 тижнів після одужання. Закінчення заразного періоду можна визначити тільки за допомогою лабораторної діагностики. 

Зараження відбувається при вживанні їжі і/або води, що містить збудник захворювання, при деяких вірусних інфекціях можливий повітряно-крапельний механізм передачі. Малі діти частіше заражаються контактно-побутовим шляхом, бо в них ще не достатньо розвинені гігієнічні звички.

Частіше за інших хворіють більш схильні до розвитку ускладнень діти та особи похилого віку, особи із захворюваннями шлунка та кишечнику, а також люди з ослабленим імунітетом.

Інкубаційний період інфекції (з моменту потрапляння збудника до появи перших ознак хвороби) триває від 6 годин до 2 діб. Майже будь-яка кишкова інфекція характеризується такими симптомами: підвищення температури, слабкість, запаморочення, ломота в тілі, нудота, розлади шлунково-кишкового тракту, біль у животі. 

Симптоми, при яких потрібно негайно звернутися за медичною допомогою:

– ранній і дошкільний вік дитини;
– особи похилого віку;
– часті рідкі випорожнення більше 5 разів на добу в дорослого;
– багаторазова блювота;
– висока температура з діареєю та блювотою;
– кров у випорожненнях;
– переймоподібні болі в животі будь-якої локалізації.

Попри значні досягнення у вивченні клінічних особливостей, встановити точний діагноз при ГКІ на підставі скарг пацієнта, клінічної картини й даних об'єктивного обстеження вдається лише у 20–30 % випадків. Остаточний діагноз встановлюють лише після лабораторного підтвердження й виявлення збудника.

Як лікувати кишкову інфекцію?

Лікування ГКІ починається з того, що хворим призначають дієту. Із раціону виключають: молочні продукти, сирі овочі, ягоди й фрукти, смажене, жирне, солоне, гостре, копчене.

Рекомендовані до вживання негазована вода, компот із сухофруктів, слабкий відвар шипшини. Використовують також готові сольові препарати, які розводять кип’яченою водою: «Регідрон», «Хумана», «Ораліт» та інші. Якщо пронос і блювота спостерігаються в маленької дитини, викликайте лікарів і спробуйте напувати її водою або чаєм, (по 5 мл кожні 10 хв).

У деяких випадках лікар призначає антибактеріальну терапію: частіше достатньо прийому таблеток, іноді ж доводиться робити уколи. 

Специфічної профілактики (тобто вакцин або анатоксинів) для жодної з цих інфекцій немає. Лікарі радять керуватися такими правилами: 

- дотримуватися індивідуальних гігієнічних заходів;
- вживати кип'ячену або бутильовану воду;
- мити руки після туалету;
- відмовитися від вживання сирих яєць (навіть зібраних від власних же птахів);
- термічно оброблювати м’ясо;
- митти овочі, ягоди, зелень, фрукти перед вживанням;
- зберігати готову продукцію в холодильнику;
- відмовитися від годування немовлят нерозведеним коров’ячим чи козячим молоком;
- регулярно прибирати квартиру;
- якщо в родині хтось захворів – кип’ятити його посуд, відмовитися від вживання їжі з одного посуду.

 

Джерело:
До списку новин