загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Свята та пам'ятні дні березня: три поминальних суботи та день пам'яті воскресіння Лазаря

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Головні святі березня, вино по вихідним, древо добра і зла як символ посту, чому важлива покаянна молитва і як себе поводитись тому, хто поститься.

"Немає на небі більше радості, ніж час, коли на землі творіння Боже приносить покаяння перед своїм Творцем, – напучує намісник Києво-Печерської лаври, митрополит Павло. – Коли воно усвідомлює свою негідність і бачить, що без Ісуса Христа, який прийшов заради нас і нашого спасіння, ніхто не може мати життя. У людей часто виникає питання: "У чому ж мені каятися? Я нікого не вбив, не вкрав, не робив нічого поганого ... ". З такими міркуваннями людина легко піддається впливу гріха. Вона не усвідомлює, наскільки люди грішні за своєю природою. Що, побачивши свій "скарб" гріховний на Страшному суді, вона прийде в жах, страх і трепет. Ось чому Церква завжди нагадує, що прийшов благодатний час для покаяння, коли ми знаходимо можливість для нашого спасіння. Піст для того і встановлено, щоб через стриманість і молитви оновитися, старанно виконувати Заповіді Божі. І шлях цей - шлях покаяння".

"Дотримуєшся посту? Доведи справами"

"Чи відомо вам, дорогий читачу, що піст встановлений самим Спасителем ще в раю? -каже намісник Києво- Печерської лаври, митрополит Павло. - Господь дозволив нашимпрабатькам Адаму і Єві їсти від всіх дерев, а від дерева пізнання добра і зла вони їстине могли, адже це було заборонено Богом. Але людина, маючи вільну волю, вирішилапорушити цю заповідь, за що отримав покарання Боже: бути вигнаним з раю вічногоблаженства в світ поневіряння і печалі. Так ми бачимо, що піст - це стриманість.

Піст зберігали і виконували пророки, посту дотримувався і сам Спаситель: Євангеліє говорить нам, що після хрещення Господь пішов у пустелю, де провів 40 днів в пості і молитві.

Апостоли затвердили Вселенські і Помісні собори, які серед інших установлений вказують на суворість посту. Перш, якщо людина порушувала піст, вона могла навіть бути відлучена від Церкви. Подвиг посту не належить виключно тілу. Він корисний для розуму і серця.

Як повинен дотримуватися посту християнин в наші дні? На це питання відповів свого часу Іоанн Златоуст. І слова його живі і сьогодні: "Честь посту становить не утримання від їжі, але віддалення від гріхів. Так що хто обмежує піст тільки утриманням від їжі, той найбільше безчестить його.

Ти постиш? Доведи мені це своїми справами ... Якщо побачиш жебрака, подай милостиню. Якщо побачиш ворога, примирися. Якщо побачиш свого друга щасливим, не заздри. Нехай постують не самі уста, але і зір, і слух, і ноги, і руки, і всі члени нашого тіла. Нехай постують руки, перебуваючи чистими від розкрадання та зажерливості. Нехай постують ноги, переставши ходити на протизаконні видовища. Нехай постують очі, привчаючи не спрямовуватися на благовидні обличчя і не задивлятися на чужу красу. Зір є їжа очей. Якщо вона протизаконна і заборонена, то шкодить посту і руйнує спасіння душі ... Нехай постить і слух: а піст слуху в тому, щоб не приймати лихослів'я і наклепу ... Нехай і язик постить від лихослів'я і лайки. Що за користь, коли ми утримуємося від птахів і риб, а братів гриземо і з'їдаємо? "Ці слова особливо важливі тепер, коли в нашому житті просто зашкалюють спокуси для незміцнілої душі. Тому піст повинен з'єднуватися з молитвою і добрими справами.

Святі Отці піст називають духовною весною, що дає прикраса землі, а для людини – прикраса душі. З постом і молитвою людина багато чого може зробити: Мойсей на горі Синай отримав Заповіді і побачив Господа, цар Давид переміг полки чужинців і отримав прощення гріхів, а Спаситель світу переміг ворога нашого спасіння – диявола. Для нас піст – це лікарня і лікарський засіб для стомленої гріхом душі. Якщо ми навчилися їсти і пити зайве, лінуватися, заздрити – так тепер давайте навчимося все це вбивати в собі постом, молитвою і подвигом по силі своїй. Якщо вміли грішити, так вміємо ж виправдатися і очиститися, щоб стати синами і дочками Світла".

Навіщо нам суботи пам'яті про померлих

Суть поминальних субот у тому, що церква не забуває своїх чад. Звичайно, ми кожен день молимося за упокій померлих на літургії, але поминальна субота
 - особливий день, коли Господь дає людям можливість символічно зустрітися двом церквам - торжествуючої і войовничої. Торжество церква - це сонм святих, що живуть у Вічності. Вони вже бачили Бога, і у них немає ні хвороби, ні печалі - немає того, що б бентежило їх душу і тіло. А войовнича церква символічно - це війна проти самого себе і ворога роду людського - диявола, який, на жаль, живе в нашому серці. Тому в ці дні -поминальні суботи (батьківські дні) - Господь дає можливість нам ще раз подумки зустрітися зі своїми померлими рідними, помолитися про них в церкві. Батьківські суботи - це зв'язок між світом цим і Вічністю, це знак того, що у Бога немає мертвих, у Бога всі живі. 

Ми повинні поминати не тільки своїх батьків, а й своїх наставників, хресних, тих, хто допоміг нам знайти і зміцнити віру. Хоча, звичайно, молитися про них можна не тільки в батьківські суботи, а завжди.

 

Джерело:
До списку новин