загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Михайло Вербицький. Цікаві факти

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Сьогодні минає 203 роки з дня народження Михайла Вербицького - автора музики державного гімну «Ще не вмерла України». Пропонуємо вам ознайомитися з найцікавішими фактами з його життя та творчості.

Вербицький написав — 12 оркестрових рапсодій, 8 симфонічних увертюр. Також він автор трьох хорів, двох полонезів, і автор музики до близько 20 драматичних вистав. У 10 років Михайло із братом Володиславом залишився без батька. Мати Пелагія вийшла заміж удруге й відмовилася від дітей. Ними опікувався батьків двоюрідний брат, перемишльський єпископ Іван Снігурський.

Вербицький навчався у Львівській духовній семінарії. Його двічі виключали з семінарії через «веселі пісні, гру на гітарі, запізнення на ранкові молитви».

Втретє припинив навчання через перший шлюб та необхідність утримувати сім’ю. Взагалі богослов’я він вивчав неохоче. Уже на першому курсі його посадили на 6 год. до карцеру за участь у бунті проти кухаря — той годував семінаристів зіпсутими харчами.

Став священником більше через матеріальні негаразди. Родина отця Михайла Вербицького завжди жила дуже скромно і переживала досить скрутні часи. Часто Вербицькому доводилося заробляти на хліб уроками музики у приватних домах.  

Гітара була його улюбленим інструментом все життя. Вербицький запровадив моду на гітару в Галичині.

Був двічі одруженим. Улітку 1838 року він одружується з австрійкою Барбарою Сенер. Через це мусив покинути навчання — семінаристам було заборонено брати шлюб. Причина такого поспішного рішення стала зрозуміла в січні — у подружжя народився син Іван.

За кілька місяців після пологів Барбара померла. А Михайло повернувся до семінарії. Друга дружина померла передчасно. Мали сина Андрія

 

Джерело:
До списку новин