загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Старість майбутнього: чи будуть діти піклуватися про своїх батьків

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У традиціях нашого народу догляд за людьми похилого віку знаходиться в зоні відповідальності їх найближчих родичів.

ФАКТ. Число людей похилого віку, які потребують догляду, щорічно зростає. В кінці 2017 року майже 14% українців перебували в передпенсійному віці – 55-65 років. Ще 16,3% – це люди похилого віку, тобто – старше 65 років. Подібна ситуація спостерігається і в розвинених європейських країнах. У зв’язку з цим гостро постає питання догляду за літніми людьми, які потребують допомоги.

ТОВАРИСТВО МОВЧИТЬ. Професор Європейського університету Олена Здравомислова, що проводила дослідження, присвячене догляду за літніми людьми, зазначає, що люди, які зіткнулися з довгостроковим доглядом за своїми родичами, відчувають нестачу суспільної уваги до цієї проблеми. Експерт зазначає, що люди середнього віку в сучасному суспільстві виявляються затиснутими між двома обов’язками – забезпеченням дітей і доглядом за літніми родичами. Згідно з результатами дослідження, основне навантаження припадає на жінок у віці від 45 до 65 років.

НЕОБХІДНИЙ НОВИЙ ПІДХІД. За словами Здравомислової, пострадянське суспільство потребує створення повноцінної структури з фахівцями, волонтерами та ринковими послугами, яка дозволить розвантажити стрижневе покоління.

Зараз люди, які зіткнулися з необхідністю піклуватися про своїх родичів, змушені вибирати між власним життям, роботою та доглядом за літньою людиною. У багатьох випадках поєднати догляд і повноцінне робоче навантаження просто неможливо. Деякі літні люди і зовсім потребують цілодобового догляду.

Друга проблема – медицина. А саме непріоритетне ставлення медичних працівників до літніх людей.

Ще одна проблема носить соціальний характер. Йдеться про перерозподіл сімейної уваги. Коли сім’я змушена з’їхатися з літнім родичем, який потребує постійного догляду, відносини між подружжям можуть дати тріщину. Деякі сім’ї і зовсім руйнуються, не витримуючи психологічного тиску.

РІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ. В Україні практично відсутні пристойні пансіонати для людей похилого віку із захворюваннями, пов’язаними з психологічним або фізичним станом. А якщо і знайдеться непоганий варіант, то вартість послуг буде непідйомною для багатьох українців.

Відзначимо, що в багатьох країнах світу давно не вважається нормою здійснювати фізичний догляд за батьками та іншими родичами. Для цього існує ціла структура спеціалізованих медичних установ з підготовленим персоналом. Безумовно, діти підтримують близьких матеріально, відповідальність за батьків зберігається, проте люди не залишаються один на один з проблемою. Чималу роль відіграє гідне пенсійне забезпечення і система пенсійного страхування і накопичень.

З огляду на зростаюче число одиноких літніх людей в Україні, а також необхідність підтримки людей, що зіткнулися з подібними проблемами, необхідна програма і вкладення ресурсів у розвиток державних і приватних пансіонатів нового покоління, адже навіть бюджетні установи за кордоном в рази якісніші за наші приватні. Експерти відзначають, що попит на новий тип будинків для людей похилого віку буде зростати. Йдеться про комфортні пансіонати з якісним медичним обслуговуванням і підтримкою. Подібна програма, підтримувана на державному рівні, здатна забезпечити гідний спосіб життя в старості для людей, які потребуватимуть догляду.

 

Джерело:
До списку новин