загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсійну реформу підрихтують: які зміни чекають українців

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Міністерство соціальної політики України визнало наявність цілого ряду проблем після вступу в силу пенсійної реформи. Для вирішення частини з них глава відомства Андрій Рева анонсував підготовку законодавчих змін.

Дефекти реформи

Ще в минулому році в силу вступила пенсійна реформа, у результаті якої ввели нову єдину формулу перерахунку пенсій і скасували всі спецпенсії чиновникам, прокурорам, військовим і професорам. Підвищення мінімального пенсійного стажу з 15 до 35 років - один з найболючіших питань для українців - розтягнули на 10 років. Плюс - передбачена можливість "докупити" відсутній стаж зі своєї кишені.

У 2017 році пенсії підвищували двічі: 1 травня у зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму і c 1 жовтня - для 10,2 млн пенсіонерів або 90% від загальної кількості. Це призвело до того, що ще восени мінімальна пенсія за віком виросла на 10,7% до нинішніх 1452 грн. Протягом всього 2017 року середній розмір пенсії в Україні зріс на 35,7% (652,15 грн) - до 2480 гривень.

Основним же недоліком реформи вважається той факт, що більшість пенсіонерів отримали мінімальні надбавки в результаті перерахунку за формулою: стаж, кофіціент і зарплата за три останніх роки роботи.

"Реформа показала занадто багато протиріч. Наприклад, ви раніше працювали, потім вас звільнили. І ви почали далі працювати підприємцем. За підсумком - у вас мінімальний стаж, а отже і мізерна пенсія. Друга історія: ви маєте 40-45 років стажу, але отримували мінімальну зарплату, тому і пенсію вам підвищили теж на ці мізерні 150 гривень", - зазначив у розмові з "Обозревателем" нардеп від Блоку Петра Порошенка, перший заступник комітету з питань соціальної політики та зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Каплін.

Новації від Мінсоц

Тому Мінсоцполітики ініціює збільшення ролі стажу роботи в порівнянні з зарплатою при нарахуванні пенсії для пенсіонерів з великим стажем роботи.

"Підготовка до другого етапу пенсійної реформи, буде реалізовуватися в 2019 році, вона вимагає нейтралізації сьогоднішніх дисбалансів, які виявила реформа на першому етапі", - заявили в прес-службі відомства.

Для категорії пенсіонерів надбавки до пенсії в жовтні 2017 року вийшли не високими, оскільки друга необхідна умова для адекватного розміру осучаснення - зарплата - виявилася не високою.

Тому в міністерстві вже продумують механізм, при якому роль стажу була б більше, ніж роль заробітної плати.

Але що тоді робити, наприклад, колишнім колгоспникам, у яких мінімальний стаж? У Радикальній партії Олега Ляшка та "Батьківщині" закликають Кабмін врегулювати це питання.

"По суті, в Мінсоц продовжують грати в наперстки. Тепер обіцяють нібито врегулювати питання зі стажем і мінімальною зарплатою під час перерахунку. Але все це маніпулятивний шлях. Це не системна реформа. Потрібно починати з гниючої голови - наводити порядок у Пенсійному фонді, змінювати саму структуру сплати податків", - упевнений Каплін.

Латання дірок

При цьому в Мінсоц вже визнали наявність ще однієї проблеми реформи: перерахунок пенсії виявився менше очікуваного рівня у деяких пенсіонерів. У першу чергу у тих, хто працював, будучи на пенсії, а потім звільнився. При цьому заробітна плата була менше, ніж до виходу на пенсію. Тобто стаж дорахували, а коефіцієнт упав.

Тепер же, за словами міністра, готуються законодавчі зміни, за якими стаж буде донараховувати в таких випадках автоматично, а коефіцієнт заробітку буде встановлюватися за бажанням пенсіонера.

Втім, на думку заступника голови комітету з питань промислової політики і підприємництва, народного депутата від "Батьківщини" Олександри Кужель, це "латання дірок", а не продовження реальної реформи.

"Пропозиція Мінсоц розраховувати коефіцієнт заробітку за бажанням неправильна. Ми наполягаємо на тому, щоб повернути коефіцієнт в розмірі 1,5", - заявила вона в бесіді з "Обозревателем".

За її словами, потрібно чесно зізнатися, що Пенсійний фонд - банкрут.

"Замість нього потрібно створити департамент соцзахисту, куди автоматично переведуть пенсіонерів. А молоде покоління має розуміти, що саме накопичує собі пенсійне забезпечення, яке можна навіть у спадок передавати", - вважає нардеп.

Назустріч військовим

Після скасування спецпенсій першими збунтувалися військові. Протягом останніх трьох місяців вони провели 22 акції протесту всією Україною, вимагаючи перерахунку і погрожуючи перекрити ключові магістралі і роботу органів виконавчої влади.

У результаті численних засідань робочої групи за участю активістів військового руху, нардепів та членів Кабміну, було досягнуто компроміс. Уряд прийняв постанову, якою з 1 січня цього року, по суті заднім числом, військовим підвищать пенсії в середньому на 1,5 тис. гривень.

"Для порівняння: у цивільних пенсія сьогодні - 2448 грн., а у силовиків - 2800 грн. Але це у цивільних - вже після підвищення. А у військових підвищення ще не було. І ось постанова, яку прийняв уряд 21 лютого, передбачає, що в середньому пенсії силовикам з 1 січня 2018 року виростуть на 1500 грн", - пояснив Рева.

Тобто, якщо зараз пенсія становить 2800-2880 грн, то після підвищення - вже 4480 гривень.

"І це тільки перший етап. Другий етап буде з 1 січня 2019 року - ще піднімемо приблизно на 750 гривень. І третій етап з 1 січня 2020 року - ще на 750 гривень. Тобто, якщо все буде нормально йти і без збоїв, то протягом двох років ми плануємо вдвічі підняти пенсії військовослужбовцям. Раніше ми планували 70%, а зараз плануємо 77-100% збільшення", - запевнив Рева.

Але самі військові пенсіонери обіцянкам Мінсоц не вірять.

"Кабмін продовжує порушувати Конституцію, не виконуючи раніше прийнятий закон, згідно з яким ми вимагаємо перерахувати наші пенсії. Замість цього пропонуються постанови, даються обіцянки, але все це не вирішує нашої проблеми в цілому", - сказав "Обозревателю" голова Всеукраїнської профспілки ветеранів військовослужбовців, ветеранів учасників бойових дій, учасників АТО і поліцейських Олександр Маматов.

З його слів, на таке рішення Кабмін пішов тільки, щоб зняти соціальну напругу і загрозу масових протестів.

"Вони побачили, що ми - сила. Але їх постанова не може нас задовольнити. Вона дискримінаційна. Тому подивимося як перерахують пенсії. Але далі ми не відступимо від своїх вимог. Ми наполягаємо на виконанні Конституції", - заявив він.

Ганна Стешенко 

 

Джерело:
До списку новин