загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Хвороба, яка тихо і без болю забирає зір

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

6 березня відзначають Всесвітній день боротьби з глаукомою. Глаукома — не болить і людина перед собою бачить, тому одразу до лікаря не йде. Та через підвищення очного тиску за короткий час можна осліпнути. Зір уже не відновити.

Поки ніхто в світі не може вилікувати глаукому. Якщо її виявили на ранній стадії, її можна лише довго лікувати, щоб хвороба не прогресувала. Тоді людина як мінімум 20 років, а то й більше, буде бачити. Лікування глаукоми рутинне. Воно не приносить радості ні лікарю, ні хворому, бо воно не повертає зору, лише зберігає на триваліший термін те, що має пацієнт.

—Вроджену глаукому можемо діагностувати з перших днів чи перших місяців життя дитини і її одразу оперують, — пояснює обласний позаштатний офтальмолог Микола Турчин. — З набутою глаукомою складніше. В дорослих вона може бути спричинена іншими захворюваннями ока: пухлиною, старим підвивихненим кришталиком, тромбозом, запаленням. Якщо є такі захворювання, тоді різними заходами глаукомі можна запобігти. Найчастіше зустрічається первинна глаукома. Вона найбільш підступна, бо проходить безсимптомно. У хворого нічого не болить. Він не йде до лікаря.

Навколо лампочки — веселка

Хворі на глаукому розповідають, що їх нічого не боліло, не турбувало. Як каже один пацієнт, «просто випадково почав перечіплятися то за відро, то за двері. Коли заплющив одне око, то на друге нічого не бачив». Інші розповідають, «коли прокидаюся зранку, то бачу ніби в тумані. Але до обіду той туман минає, до вечора все стає ніби нормально». Інший чоловік каже, що коли дивиться на лампочку ввечері, може бути веселка навколо лампочки. А один пацієнт розповідав, що веселку бачить від світла лампи, яке відбивається від ложок і виделок з нержавійки.

—Веселка чи туман в оці бувають, коли в оці вже дуже високий тиск, — пояснює лікар. — Під вечір тиск може нормалізовуватися і симптоми зникають. Людина заспокоюється, ніби все добре. А тим часом хвороба прогресує.

Тому після 40 років кожна людина згідно з наказом МОЗ повинна раз на рік проходити огляд офтальмолога і міряти очний тиск.

— Лікар повинен поміряти внутрішньоочний тиск, визначити гостроту зору, поле зору і подивитися очне дно, — зазначає Микола Турчин. — Тоді ми точно знатимемо, що не пропустили глаукому. Якщо очний тиск вищий за норму, потрібно нега        йно починати лікування. Краще зробити усі чотири обстеження, бо багато хворих мають внутрішньоочний тиск, що відповідає канонам 16-26 мм рт ст, наприклад людина має 23-24 мм рт ст, а коли дивимося на очне дно, а там глаукома. Також важливе обстеження – визначення поля зору. Бо що робить глаукома? Хвороба знищує поле зору з боків, а перед собою людина бачить прекрасно. І все відбувається поступово, місяцями, роками. На початку хвороби людина вперед бачить навіть на 100%, а збоку – не бачить. Але з часом дійде до того, що око бачитиме лише просвіт маленької трубочки, а потім зорове вікно закриється зовсім.  

Якщо тиск високий, по 30-40 мм рт ст, то від часу початку хвороби до повної сліпоти ока може минути 2-3 місяці, якщо тиск менший, то півроку-рік.

Зменшують тиск

Суть допомоги полягає в тому, щоб зменшувати внутрішньоочний тиск. Для цього використовують спеціальні краплі. Також один-два рази на рік треба проводити медикаментозне лікування для покращення живлення зорового нерва. Адже через збільшений тиск виникає атрофія зорового нерва. Зрештою він повністю відмирає і людина нічого не бачитиме, навіть світла. І все відбувається тихо, спокійно. Цим глаукома і підступна.

Крім крапель раз на три місяці потрібно спостерігатися в офтальмолога, перевіряти очний тиск. Бо до крапель може виникнути звикання, тоді їх потрібно замінити. Якщо найсильніші краплі не допомагають, потрібно робити операцію.

- Мета крапель і операції та сама — зняти очний тиск, - зазначає Микола Турчин. - Це не лікування глаукоми. Цю хворобу не вилікують. Але якщо крапати краплі, то вдається зупинити процес і зберегти зір надовше. Наприклад, якщо виявили глаукому на ранній стадії, призначили краплі, людина виконує розпорядження лікаря, то через 20 років 80% таких пацієнтів будуть і далі бачити.

До операції вдаються тоді, коли краплі не допомагають. І зволікати з її проведенням не можна. Мета операції – зробити додатковий відтік з ока внутрішньоочної рідини, яка там збирається.

- Причина глаукоми яка? — скільки внутрішньоочної рідини виробляється, стільки ж її має витекти, - пояснює лікар. - Але при глаукомі засмічуються шляхи її відтоку. Рідина виробляється, а витекти не може. І надлишок рідини створює внутрішньоочний тиск. Краплі зменшують продукцію рідини і допомагають її витоку. А за допомогою операції роблять отвір, щоб налишок рідини витікав і тиск був нормальним.

Задача офтальмологів — допомогти людині, в якої є глаукома, прожити вік зрячою, тобто зберегти якість життя.

— Ми сьогодні в Тернополі робимо ті самі операції, що роблять в світі, — запевняє Микола Турчин. — Ставимо сучасні імпланти, виконуємо ті ж операції, які роблять і в Києві, і Одесі чи Львові. Є різні методики, але їх суть одна: зробити додатковий відтік рідини з ока, щоб знизити внутрішньоочний тиск.

За останні 10 років змінилися лише медикаменти. Сучасні краплі мають сильнішу дію, їх потрібно крапати рідше. Також змінилися підходи до оперативного лікування, використовують спеціальні імпланти.

Дружить з гіпертонією і діабетом

Глаукома — така сама невиліковна хвороба, як діабет чи гіпертонія, розповідає обласний офтальмолог Микола Турчин. Первинна глаукома виникає вже з 40 років. Якщо є гіпертонія, діабет, захворювання може виникати швидше.

Щороку в середині березня проходить Всесвітній тиждень глаукоми. І увага до цього захворювання невипадкова.

— Ця патологія забирає зір в дуже багатьох людей. Люди стають інвалідами, і вилікувати їх неможливо. Медики намагаються загострити увагу людей, що є така хвороба, яка може легко і тихо осліпити людину, якщо не робити того, що потрібно. Головне – це профілактика і раннє виявлення. Треба раз на рік прийти до лікаря. І в наказі Мінохорони здоров'я йдеться про те, що людині в поліклініці, незалежно від того, до якого лікаря вона звертається, повинні виміряти очний тиск. І результати є. Зараз значно менше виявляємо глаукоми вже на останній стадії, коли вже неможливо нічого змінити, коли зір уже не відновити, а можна лише зменшувати очний тиск.

Мене запитують, що роблять не так, що виникає це захворювання. Насамперед, ігнорують лікаря. Переконані, що йти до лікаря не варто, адже поки бачать. Але будуть бачити, поки зорове вікно не закриється. Часто молоді люди приводять своїх батьків, коли глаукома вже забрала одне око і друге майже нічого не бачить. Але час уже втрачений, зір не повернути. Тому раз на рік потрібно обстежуватися у офтальмолога. 

 

Джерело:
До списку новин