загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Втрата близької людини підвищує ризик померти: кардіолог розповів вражаючі факти про душевний біль

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Коли на душі неспокійно, тривога, відчай (а для цього може бути чимало причин, у тому числі втрати рідних і близьких), найперше на це реагує серце. Кардіологи довели, що сильний душевний біль здатен призвести до серцевої недостатності, як при інфаркті, пише газета "Експрес".  

Крім того, помічено, що найчастіше на цю патологію страждають жінки. Чому? Докладніше  — у розмові з Олександром Рильцовим, лікарем-кардіологом. 

—  Чому сильні душевні переживання найперше знищують наше серце?  

— Це так звана стресова кардіоміопатія, або синдром розбитого серця. Вона зумовлює в роботі серця такі ж порушення, як при інфаркті міокарда. Власне, причиною розвитку серцевої недостатності є сильний психоемоційний стрес, який викликає інтенсивний і тривалий викид адреналіну. Через те одні відділи серця немов паралізуються, інші працюють з подвійним навантаженням, а лівий шлуночок набуває незвичної форми — розвивається стрес-індукована кардіоміопатія. А люди описують цей стан так: "Серце немов залізним обручем стиснуло".   Через стрес звужуються судини, відтак серцевий м'яз недоотримує кисню, при цьому відбувається часткове або повне пошкодження міокарду. Тому в багатьох клініках Європи чи США пацієнтів з порушенням серцево-судинної системи розпитують, чи не було у них нещодавно сильних стресів, приміром, сварки з коханою людиною.    

—  А чому це так важливо?  

—  У групу ризику щодо розвитку синдрому розбитого серця потрапляють i ті, взаємини яких супроводжують постiйнi конфлікти, моральне чи фізичне насильство.   Ще раніше було досліджено, що багато людей помирають у перші дні після втрати когось iз близьких  — від серцевої недостатності. Є навіть така статистика: після загибелі одного з подружжя ризик померти протягом найближчих шести місяців у вдів і вдівців зростає на 30%.    І хоча захворювання ще недостатньо вивчене, останнім часом цей діагноз ставлять дедалі частіше.  

—  За статистикою, синдром розбитого серця найчастіше вражає представниць жіночої статі  — чому?  

—  Пояснення просте: жінки більш емоційнi та чутливі до гормонів стресу, які спричиняють проблеми в судинах і м'язі серця, вони важче переживають розрив із коханою людиною. І хоча відомо, що жіночі гормони захищають серце жінки до настання клімаксу, проте сильний стрес може призвети до гормональних збоїв, знизивши рівень естрогенів, i через це серце стає, по сутi, беззахисним.  Загалом, синдром розбитого серця  — це не метафора і не жарт. Це реальні порушення в роботі серця, які вимагають госпіталізації та спеціалізованого лікування. Тому, якщо відчуваєте, що серце стискає залізний обруч,  — зверніться до кардіолога.  

Джерело:
До списку новин