загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українець витрачає на продукти в місяць менше всіх у всій Східній Європі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Українці змушені економити навіть на найнеобхіднішому.

Три тисячі п'ятсот шістдесят чотири гривні витрачає українець на місяць на продукти. Цифра може здатися завищеною, мова – про мешканця столиці, але це все одно найнижчий показник у всій Східній Європі.

У перекладі на звичну всім валюту – 132 долари. Для порівняння – житель Мінська витрачає більше – 180 доларів. У Варшаві на продукти йде 222 долари, а житель Брюсселя ще більш марнотратний – 440 доларів він витратить на місяць тільки на їжу. Такі дослідження компанії Нільсен.

Журналісти розкладуть по поличках структуру нашого споживання.

Сім'я Рожиних веде відеоблог в Інтернеті. Уже кілька років відстежує ціни на продукти. Ось – спеціальний журнал завели. Тут відповіді на вічне питання – куди діваються гроші?

Кожен чек пронумерований – в журналі детально розписані всі витрати. Це дозволяє побачити зайве. Те, від чого потрібно відмовитися. Щоб не потрапити в ситуацію, коли до зарплати ще кілька днів, а грошей на продукти вже немає. Така домашня бухгалтерія – добре допомагала раніше. Але тепер – викреслювати зі списку покупок вже нічого.

Ось вона – сума, яку витрачає на продукти середньостатистична українська сім'я. Трохи більше трьох з половиною тисяч гривень на місяць. Це – дані компанії Нільсен. Вона провела масштабне дослідження в п'ятдесяти шести країнах світу. І за його результатами чітко видно – українці можуть собі дозволити виділити на харчування набагато менше, ніж жителі будь-якої країни в Європі. Три з половиною тисячі – це все лише сто тридцять два долари. Тоді як середньостатистична сім'я в Варшаві, наприклад, – витрачає на продукти двісті двадцять два долари. А в Брюсселі – і зовсім чотириста сорок доларів.

Вартість продуктів – вже практично однакова – що в Україні, що в країнах східної Європи. У Польщі багато товарів навіть дешевше. В цілому ж по ЄС – продукти коштують відсотків на десять дорожче, ніж у нас. Так що проблема не в цінах – стверджує економіст Олег Пендзин.

Ось ті ж 132 долари, які витрачає на продукти українська сім'я. А ось – мінімальна заробітна плата в країні в перекладі на валюту США – 138 доларів. Майже один до одного. А в тій же Варшаві – на їжу йде 222 долари, а мінімалка у них – 609 доларів. І Брюссель. Тут на продукти витрачають 440 доларів – а мінімальна зарплата 1843. Порівняйте з українською – яка в 14 разів менша.

Українці – змушені економити навіть на найнеобхіднішому – купувати менше м'яса, фруктів. І особливо – молочної продукції – чим вище ростуть ціни – тим стрімкіше падають продажі.

Якщо ми витрачаємо на їжу менше, ніж європейці – значить ми і їмо менше? Зовсім ні. Українці їде не менше – а гірше. Менш здорову, менш корисну і енергетично цінну їжу. Середньостатистичний житель України споживає в рік в два рази менше фруктів, ніж споживає житель ЄС. Майже в два рази менше м'яса.

Сім'я Рожиних – далеко не найбідніша в Україні. Але і вони кажуть – змушені економити на харчуванні. Раніше купували телятину – але тепер її ціна зашкалює. Перейшли на курячі стегна.

Їдять багато картоплі. Щоб заощадити, купували її мішками – ще восени. За ціною вдвічі нижчою, ніж та, яка зараз в супермаркетах.

Третина українців – за даними дослідження – купують тільки найнеобхідніше. Ще третина опитаних взагалі заявили, стали їсти менше – так як грошей на продукти не вистачає. Покупці масово йдуть саме в ті торговельні мережі, де ціни хоча б трохи нижче, ніж у конкурентів. Шукають акції і знижки. Це часто бачить в магазинах і Максим Рожин.

Офіційні продуктові ринки в деяких містах – вже не витримують конкуренцію зі стихійними ринками. Бориспіль. Біля легальних прилавків – майже немає покупців. Зате ось що відбувається за територією ринку – уздовж дороги.

Стихійний ринок розтягнувся майже на півкілометра. Тут сотні торговців – і покупців стільки, що навіть пройти складно. Тут трохи дешевше, і тому люди йдуть сюди.

Якщо середньостатистична сім'я витрачає на продукти три з половиною тисячі гривень, то сім'ї з найнижчим рівнем доходів – ще менше – всього лише дві тисячі. Найважче – самотнім пенсіонером – у яких мінімальна пенсія – тисячу триста сімдесят три гривні.

Дослідження показало, що українці витрачають на продукти менше, ніж білоруси. А також менше, ніж росіяни. З жителями Москви – взагалі парадоксальна ситуація. У них на їжу йде в три з половиною рази більше, ніж у жителів Києва – аж 466 доларів. Це при тому, що мінімальна зарплата в Росії – 167 доларів. Не набагато вище, ніж у нас.

Справа в тому, що ціни в столиці РФ – набагато вищі. Москвичка Анна Новакович якраз прийшла за продуктами. Бере пакет молока – в Києві такий коштує близько двадцяти гривень, тут – аж тридцять дві гривні – в перерахунку на наші гроші. Ціна десятка яєць тут на дев'ять гривень вища, ніж у Києві. А кілограм курячого філе і зовсім дорожчий майже в два рази.

У Анни – чоловік і маленький син – якраз готує їм обід. На продукти йде двадцять тисяч рублів на місяць. Це 9200 гривень.

Як можна прожити людям з мінімальною зарплатою, Анна взагалі не розуміє.

Але все-таки у її родини – доходи набагато вищі за мінімальні.

Більше мінімалки заробляють і в родині Рожиних. Витрачають на їжу близько шести тисяч в місяць Могли б знизити витрати. Але ж дітям потрібні і фрукти, і сир, і риба.

Є й інші статті витрат – комуналка, витрати на садок і школу. Але саме на продукти йде більше половини сімейного бюджету.

А ось в країнах ЄС – в тій же Бельгії – люди витрачають на їжу лише 15-20 відсотків від своїх доходів. І це – здорово – кажуть Якоб і Анастасія Коусгаард. Вони живуть в Брюсселі. Гроші залишаються і на відпочинок, розваги, подорожі. Можна робити заощадження.

Українці ж змушені економити не те, що на відпочинок і подорожі, а навіть на одязі. Половина опитаних сказали, що практично не купують обновок. Адже майже все доводиться віддавати на комунальні та їжу. Ціни в цьому році стрімко злетіли вгору в січні – коли підскочив курс долара. Найбільше подорожчали імпортні товари. Особливо риба, фрукти. Банани і зараз – по сорок гривень. Хоча курс долара сильно впав. Продавці не поспішають знижувати ціни, тому що чекають нових валютних коливань, кажуть в асоціації постачальників торговельних мереж. Подорожчала яловичина – на кілька гривень. Дуже сильно підвищилася ціна на овочі.

І, напевно, єдиний позитив, який показало дослідження компанії Нільсен – Якщо в 15-му році – в динаміці продажів були просто провали, то тепер – почалося повільне – але все ж зростання. Тобто українці все ж починають купувати продуктів трохи більше, ніж в попередні роки. Але на повноцінне харчування цього трохи не вистачає.

 

Джерело:
До списку новин