загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чому вигідно замінити паперові гривні металевими

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Нацбанк планує поступово замінювати банкноти номіналами 1, 2, 5 і 10 грн на монети.

"Це говорить про оцінку інфляції у найближчі три роки. Потрібно готуватись, що ціни обраховуватимуться практично лише у гривні. У листопаді 2017 року Нацбанк почав дискусію про можливе виведення з обігу однієї, двох, п'яти та 25 копійок, залишаючи лише монети номіналом 10 та 50 копійок. Вчорашній крок регулятора – це продовження процесу, який почався торік", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Вартість чеканки монет вища за друк. Щоправда, в середньостроковій перспективі держава економитиме - монета є практично вічною.

"Найдрібніші паперові гроші живуть у середньому півтора роки, як наприклад, купюра один долар. Купюра 10 доларів у середньому служить три роки, 100 доларів – 9 років. За декілька циклів обігу вартість випуску та підтримки найдрібніших купюр зрівняється з вартістю випуску монет. Далі держава на цьому економитиме. Також значна кількість таких гривень розійдеться по колекціях, як вітчизняних так й закордонних. Це призведе до прибутку Нацбанку протягом першого року", - вважає Дорошенко.

За його словами, супровід монет коштуватиме більше, ніж банкнот.

"Їхнє перевезення потребує більшої кількості авто інкасаторів. Водночас все більший вплив у нашому житті електронних платежів призводить до все меншого використання готівки. Держава зацікавлена в тому, щоб перевести громадян та бізнес на електронні та безготівкові розрахунки будь-якими методами. Фіскальні та регуляторні органи просувають обов'язковість встановлення терміналів для оплати банківськими картками", - підсумував експерт.

14 березня у Національному банку проведуть презентацію нових монет номінальною вартістю 1, 2, 5 і 10 грн. Вони з часом замінять банкноти відповідних номіналів, які зараз перебувають в обігу.

 

Джерело:
До списку новин